Kırklareli Kent Konseyi, Kırklareli Üzüm Üreticileri ve Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği beşinci geleneksel Kırklareli Hardaliye Şenliği yapıldı.
Kırklareli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde yapılan Hardaliye Şenliği'nde bir konuşma yapan Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadık Uçar; hardaliyenin yüzyıllardan beri Trakya'da ve ülkemizin değişik yörelerinde üretilen ve sevilerek tüketilen bir içecek olduğunu söyledi.
Hardaliye üretiminde zaman zaman azalmaların göründüğünü fakat, günümüzde üretimin yükseldiğini belirten Uçar;
"Bu besleyici ve doğal olan içeçeğin, onu tanımayan kitlelere tanıtımının yapılması ve tüketiminin arttırılması gerekmektedir. Bu da geniş çaplı etkili ve doğru tanımlama olur. Hardaliye hakkında çok az sayıda bilimsel literatüre rastlanmıştır. Eski literatürlerden Nevşehir, Kırşehir ve Amasya yöresinde de yapıldığı tespit edilmiştir. Evliya Celebi seyahatnamesinin ikinci cildinde Amasya ilinde yapılan hardaliyelerin meşhur olduğundan bahsetmektedir.
1936 yılında çıkarılan Ziraat Gazetesinin birinci sayısında hardaliyenin çok eski bir içecek olduğu belirtilmektedir.
"KISACA HARDALİYE YAPIMI"
Hardaliye üretiminde kırmızı-siyah renkli kokulu üzümler tercih edilir. En yaygın olanları; Alphonse,Papazkarası, Pamit, Kardinal ve Kabarnet cinsi üzümlerdir. Olgunlaşan üzümler toplanıp parçalayıcıdan geçirildikten sonra cibreli üzüm suyu tercihen paslanmaz kazanlara veya meşe fıcılarına doldurulur. Kazanda cibrenin alınması için genişçe bir kapak ve hardaliyenin alınması için musluk bulunur.Dolum işlemiz bir kat 510 cm kalınlıkta üzüm cibresi üstüne vişne yaprağı ve ezilmiş siyah hardal ile Na-benzoat karışımı serpilir" dedi.
Programa, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Kırklareli İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aktaş, Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Gülay Tülüş, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
(ŞG)

24.12.2012 19:50:10 TSI

Editör: Wan Haber