Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Nihat Kutluay, verem hastalığının şakası olmadığını, hastalığın kısa sürede tek bir ilaç kullanarak tedavi edilmeyeceğini söyledi.
Kırklareli Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Kırklareli Valiliği Atatürk Salonu'nun da "66.Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" dolayısıyla bilgilendirme yapıldı.
Kırklareli Vali Yardımcısı Taceddin Özeren, İl Sağlık Müdür Vekili Çiğdem Cerit, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Halk Sağlığı Müdürü Kutluay, dünyanın teknoloji olarak çok ilerlediğini fakat verem hastalığıçözüm konusunda bu kadar ilerleme sağlanamadığını belirterek;
"Verem hastalığı çok eski bir hastalık. Verem mikrobu insanlara sığırlardan geçmiştir. Verem hastaları birden bire çöküşe geçmez günden güne mikrop etkisini gösterir. Verem hastalığı olan bir insan öksürdüğünde 3 bine yakın portükül etrafa yayar. Verem hastalığına yakalanan bir kişi 15 kişiye bu mikrobu bir öksürme ile bulaştırabilir. Dünyada 3 kişiden biri verem bakterisi vücudunda bulunduruyor. Verem mikrobu insan vücudunun bağışıklık sistemi ile sürekli savaş halinde olarak vücutta kalabilir. Verem hastalığı çok ciddi bir hastalık olmasının yanında bu hastalığın hiç şakası yoktur.
Verem hastalığı tek ilaçla tedavi yapılacak bir hastalık değil. Bir kaç ilacın birleşmesiyle ancak tedavi edilecek bir hastalıktır. Batı ülkeleri sanayi devremi yaptıklarında, devrimin beraberinde getirdiği toplu yerlerde çalışma verem mikrobunun yayılmasına neden oldu. Çünkü insanlar bir arada yaşıyorlar, çalışıyorlar, verem mikrobu kapan bir kişi öksürdüğünde yanında bulunan kişinin de mikrobu kapması kolay oluyor böylelikle hastalık hızlı bir şekilde dağılıyor. Sanayi devriminin sonunda insanlar sanayi olarak ileri gitseler bile verem mikrobu bulaştırma da son derece elverişli bir ortam oluşturmuş oldular. Verem hastalığı tedavisi kısa sürmez aylar hatta yıllar sürecek tedavi gerektirir.
Verem hastalığı genellikle vücut direnci az olan kişilerde görülmektedir. İnsan yaşlandıkça vücut direnci azalır ve bu insanlarda verem hastalığı daha sıklıkla görülür. Verem hastalığı ile olan savaşımızda çok ciddi bir ilerleme kaydedemedik" dedi.
(ŞG

07.01.2013 15:35:58 TSI

Editör: Wan Haber