Türkiye Psikoterapi ve Psikoterapistler Derneği (PSİKODER) terapistleri, kırık kalp sendromuna dikkat çekti ve duygusal ya da fiziksel stres sonucu şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile ortaya çıkan kırık kalp sendromunun genellikle kadınlar üzerinde büyük etki yarattığı bildirildi.
Kalp krizini taklit edebilen kırık kalp sendromu, vücudun mutsuzluğa, şiddetli strese ve gerginliğe verdiği değişik bir yanıt tipi olarak görülüyor. Bu nedenle sadece duygusal değil fiziksel olarak da ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Çoğunlukla kadınlarda ortaya çıkan kırık kalp sendromu genellikle ayrılıklar ve sevilen birinin kaybından sonra ortaya çıkıyor, bazen bir araba kazası veya ciddi iş problemleri ya da ani bir korku sonrasında, menopoz sonrası cinselliğin bittiğinin düşünülmesi, cinsel şiddet, istismar veya cinsel yönden aşağılanmanın ardından da görülebiliyor.

"MUTLULUK HORMONLARIYLA İLGİLİ OLABİLİYOR"
Kırık kalp sendromunun şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile kendini gösterdiğini belirten PSİKODER Başkanı Dr. Cem Keçe, "Duygusal çöküntüler, travmalar, şoklar ve beraberinde gelen depresyon halinin vücuttaki hormon dengesi üzerinde olumsuz etkileri oluyor ve bu durum kalbe basınç yapıyor. Yani bu durumlarda vücutta yoğun adrenalin ve benzeri maddelerin salınıyor ve bu maddeler kalbin kasılma gücünü felce uğratarak kan pompalamasını ciddi şekilde engelliyor. Sonuçta belirtileri kalp krizini çok andıran ama niteliği ve tedavisi tümüyle farklı bir durum söz konusu oluyor" dedi.
Kırık kalp sendromuna Takotsubo sendromu da denildiğini ifade eden Keçe, "Takotsubo, Japon balıkçılarının ahtapot avlamak için kullandıkları bir cins çömlek. Bu sendroma yakalananların kalplerinin görünümü ekokardiyografide bu çömleğe benziyor. Bu durumda kalp ciddi şekilde etkileniyor ve vücuda yeterli kan pompalayamıyor ve sonuçta psikolojik kalp yetersizliği ortaya çıkıyor" açıklamasında bulundu.

"MENOPOZ SONRASI GÖRÜLEBİLİYOR"
Menopoz sonrası kırık kalp sendromunun görülebileceğine dikkat çeken PSİKODER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cebrail Kısa, "Menopoz kadınlar için önemli ve bilinmezliklerle dolu bir süreçtir. Ancak 'Menopoza giren kadın, artık kadın değildir', 'Menopoz cinselliği bitirir' gibi aslı astarı olmayan, kulaktan dolma laflar nedeniyle özellikle menopoz sonrası kadınların zihinlerinde cinsel yaşamlarını bitirmeleri ve partnerlerinin de bu duruma sessiz kalmaları kırık kalp sendromuna zemin hazırlayabiliyor. Menopoza kadar salgılanan östrojen hormonu, kadınları kalp hastalıklarına karşı koruyor. Ancak kadınlar menopoza girdiklerinde östrojen hormonu azalıyor ve yumurtalıklar görevini sonlandırıyor" ifadesini kullandı.

"CİNSEL SORUNLARDA ETKEN"
Cinsel ilişki sırasında salgılanan mutluluk hormonlarının kırık kalp sendromuyla yakın ilişkisi olduğu söyleyen PSİKODER Genel Sekreteri Psikolog Kemal Özcan, "Cinsellikten soğuma, cinsel baskı, cinsel problemler, cinsel hormonlarla doğru orantılı olarak artış gösteren ve kalbi koruyan mutluluk hormonlarının az salgılanmasına neden oluyor, bu da, çarpıntı, mutsuzluk ve nefes darlığına yol açabiliyor. Cinsel olarak kullanıldığını düşünen genç kızların hayal kırıklıkları, taciz, cinsel yönden aşağılanma, ayrılıklar ve beraberinde gelen travmalar da kırık kalp sendromuna zemin hazırlayabiliyor" diye konuştu.

"KALP KRİZİYLE KARIŞIYOR"
Kırık kalp sendromunun belirtilerinin bazen göğüs ağrısı, nefes darlığı, kol ağrısı ve terleme gibi kalp krizi belirtilerine benzeyebileceğine dikkat çeken PSİKODER Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Serap Güngör, "Ancak burada enteresan olan kalp krizinde damar tıkanıyor ve kalp beslenemediği için kriz ortaya çıkıyor. Ancak kırık kalp sendromunda stres hormonlarının aşırı olarak salgılanıyor ve kalp dokusuna zarar veriyor. Bu nedenle kalp şikayetiyle gelen kişilere üzücü bir olay yaşayıp yaşamadıkları sorulmalıdır. Böyle bir durum varsa kırık kalp sendromundan şüphelenmek gerekiyor" dedi.

"MENOPOZDAN SONRA CİNSEL HAYAT BİTMEZ"
Kırık kalp sendromunun en göz alıcı belirtileri olan cinsel yaşamdan zevk almama ya da ayrılık sonrası depresyona dikkat edilmesi gerektiğini bildiren PSİKODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yasemin Yıldız, "Düşünüldüğü gibi menopozdan sonra cinsel hayat bitmez. Bu dönemdeki kadınlara en büyük yardım partnerlerinden gelmelidir. Kırık kalp sendromuna yakalanmamak için kalbi besleyen mutluluk hormonlarının salgılanabilmesi için çift cinsel yaşamlarına devam etmelidir. Kırık kalp sendromu genç kızları ya da ayrılık yaşayan kadınları da etkileyebiliyor. Her iki durumda da, psikolojik destek yararlı olabiliyor. Eğer bir kadın cinsel hazzını kaybettiğini ya da ayrılık sonrası depresyona girdiğini hissediyorsa, bir an önce kendine en yakın terapistten yardım alması gerekiyor. Unutulmamalıdır ki, doğru zamanda ve doğru destekle kırık kalp sendromu engellenebiliyor" şeklinde konuştu.
(PS-ÖZ-Y)

02.01.2013 17:49:26 TSI

Editör: Wan Haber