Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilen, Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Kınalı Eller Kadın Derneği'nin yürüttüğü 'Kadayıf Ustaları Projesi' Türkiye'de bir ilke imza atan kadınlar, kadayıf üretimi yapıyor.
Kınalı Eller Kadın Derneği tarafından hayata geçirilen proje ile kadınlar, yıllardır erkek mesleği olarak bilinen kadayıf imalatı sektörüne girdi. Proje ile kadınlar bir ilki gerçekleştirirken, aynı zamanda proje sayesinde 40 katılımcının iş sahibi olduğu belirtildi. Kınalı Eller Kadın Derneği Başkanı Müzeyyen Korkutata, Diyarbakır şartlarında gençler ve özellikle kadınlar için iş olanaklarının kısıtlı olduğunu belirterek, "Özellikle meslek edindirmeye ve kalifiye eleman yetiştirmeye yönelik bir dizi projeye ihtiyaç olduğu bir gerçek. Biz Kınalı Eller Kadın Derneği olarak SODES'in finansmanında hayata geçirdiğimiz 'Kadayıf Ustaları Projesi' ile kentimize özgü geleneksel tatlılardan olan kadayıf ustası yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu proje ilimiz ve bölgemizin yanı sıra ülkemiz genelinde kadın kadayıf ustaları yetiştirmeye yönelik ilk proje olması nedeniyle de büyük önem taşıyor. Hem bölgemiz, hem de Türkiye genelinde oldukça çok tercih edilen kadayıf tatlımızı kadınların hamaratlı elleriyle imal edeceğiz. İşi olmayan veya meslek edinmek isteyen kadınlarımızın yanı sıra genç erkeklerin yararlanabilecekleri bu projede toplam 40 katılımcı kardeşimiz, kadayıf yapımı ile birlikte, teknolojik cihazların kullanımını öğreten eğitimler de alacaklar. Sofralarımızın yıllardır vazgeçilmez tatlılarından olan kadayıfın tarihçesi, 1890'lı yıllara kadar dayanmaktadır. O yıllarda Ermeni asıllı bir Müslüman usta, Bingöl'ün Genç ilçesi civarında kadayıf üretmeye ve bu sanatı yaymaya başlar. Daha sonra Lotan ve Yamaç köylerinden çırak alıp yetiştirmesiyle, kadayıfçılık mesleğini giderek yaygınlaşmaya başlar. O tarihten bugünlere kadar pek çok ustamız yetişti. Bu ustalarımız Diyarbakır ve bölgemizin muhtelif illerinin yanı sıra ülkemiz genelinde İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol kentlerimize dağılarak, kadayıfçılık sanatını orada da icra etmeye başladı. Böylelikle hem sofralarımız kadayıf tatlısı ile tatlanmış olurken, hem de birbiri ardına açılan işyerleri ile bir çok insanımız istihdam edilmeye başlandı. Haliyle bu durum ilimiz ve ülkemiz ekonomisine de artı bir katma değer sağlar oldu. Ancak bu meslek yıllardır hep babadan oğula geçmiş ve usta, çırak ilişkisi çerçevesinde yayılmıştır. SODES'in finansmanı ile hayata geçirdiğimiz proje ile kadınlarımız, ülkemiz genelinde ilk kez bu sektöre girmiştir. Bu mesleğe yıllarını vermiş ilimizdeki kadayıf ustalarının kursiyerlerimize uygulamalı eğitim vereceği bu proje ile, Türkiye'de bir ilk yaşanacak. Kınalı Eller Kadın Derneği olarak Şehitlik semtinde bulunan Tatlıcılar Çarşısı'nda açtığımız atölye ile meslek sahibi olmak isteyen kadın ve genç erkek kursiyerlerimiz pratik ve teorik eğitim alarak mesleği öğrenecekler. Böylelikle bir meslek sahibi olacakları gibi, gelecekte kendileri açacakları imalathane ile kent ekonomisine ve istihdama da büyük bir katkı sağlanmış olacaklar" dedi.
"PROJE ORTAKLARININ GÜÇBİRLİĞİ BAŞARIYI GETİRDİ"
Dernek Başkanı Müzeyyen Korkutata, proje ortaklarından olan Yenişehir İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Diyarbakır Tanıtma Vakfı (DİTAV), İl Emniyet Müdürlüğü'nün yanı sıra maddi ve manevi katkılar sağlayan Sıtkı Kadayıfçı Sıtkı ustanın oğlu İbrahum Altunbay'a teşekkür ettiğini söyledi. Korkutata, "1890'lı yıllardan beri ilk kez bu projeye dahil olan kadınlar, aynı zamanda ilk kez böyle toplu halde bir eğitim almış oluyorlar. Yani projemiz, bir çok yönden ilklerin hayata geçtiği bir proje oldu" diye konuştu.
Üniversiteye hazırlanan Azize Taş isimli kursiyer ise ilklerin yaşandığı bir projede yer almanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Taş, "Meslek Lisesi'ni bitirdikten sonra üniversiteye hazırlanıyorum. Bir meslek edinmek için dahil olduğum bu kursa katıldığım için çok mutluyum" diye konuştu.
Meslek Lisesi öğrencisi olan Remziye Dülge bu projelerin yaygınlaşması durumunda işsizliğin büyük ölçüde giderileceğine inandığını söyledi.
(AKK-Y)

09.01.2013 18:14:05 TSI

Editör: Wan Haber