2015 teknolojisiyle üretilen robotlar evde yeri geldiğinde bir hizmetçi yeri geldiğinde bir aşçı yeri geldiğinde ise yardımcı eleman olarak çalıştırılabiliyor. Bu robotlar video izleyerek yemek yapmayı öğreniyorlar. Temel şekilde bir suni zeka projesi diyebileceğimiz aşçı robot gerçekte bizlere yakın istikbal için büyük ipuçları veriyor. Tüm dünyanın suni zekanın tehlikelerini tartıştığı bir vakit diliminde bitiren bu plan bakalım arzulanan neticeye da erişebilecek mi? 

Bu mevzulara müsait bir haberde Amerikan ordusundan geldi. Amerikan ordusundan her ne kadar ayrıcalıklı robot kabiliyetleri umut ediliyor olsa da, onlar video izleyerek yiyecek yapmayı öğrenebilen bir robot geliştirdiler. Aşçı robot da diyebileceğimiz bu robot Youtube videoları izleyerek yiyecek yapabiliyor.




Zeka programlama yöntemiyle kodlanan bu robot, Youtube videoları izleyerek mutfak eşyalarının iyi mi kullanılacağını anlayabiliyor ve görmüş olduğu eylemleri rastgele bir insan desteği yoksa tekrarlayabiliyor. Bir Defense Advanced Research Projects Agency kısaca hasılı DARPA projesi olan bu projenin aslolan emeli doğal ki robotlara yiyecek yaptırmak değil. Aşçı robot bu projenin yalnız başlangıç evresi sebebiyse yiyecek yapma eylemi bu robotlara öteki ayrıcalıklı eylemleri öğretebilmek için ilk adımı oluşturuyor. Projenin sıradaki adımı görsel ayrıntıları de eyleme dökebilen bir robot geliştirmek. Projenin aslolan emeli ise ordudaki onarım ve lojistik işlemlerine destek verebilecek gelişmiş robotlar geliştirmek. Bu robotlar gördükleri işlemleri öğrenip, tekrarlayabilecek ve extra programlamaya gereksinim duymayacak.

Temel şekilde bir suni zeka projesi diyebileceğimiz aşçı robot gerçekte bizlere yakın istikbal için büyük ipuçları veriyor. Tüm dünyanın suni zekanın tehlikelerini tartıştığı bir vakit diliminde bitiren bu plan bakalım arzulanan neticeye da erişebilecek mi? 

Editör: Wan Haber