Marmara Bölgesi'nde 70 mağazasıyla faaliyet gösteren KİM Marketler Zinciri, 2013 yılında 500 kişiye istihdam sağlayarak mağazalaşma çalışmalarına devam edecek.
2012 yılını yüzde 30 büyüme ile tamamladıklarını açıklayan KİM Genel Müdürü Hamit Akçay, "2013 yılında perakende pazarında karlılıkta kısmi bir daralma yaşanabilir. Buna rağmen yatırımlarımıza devam edeceğiz. Toplamda 20 adet yeni süpermarket yatırımı planlıyoruz. Daralan iç pazara alternatif olarak Irak pazarında ilk yurt dışı yatırımımızı devreye soktuk. 2013 yılında Bursa, Yalova, Bolu ve Eskişehir illerine, yurt dışında ise Erbil, Süleymaniye ve Selahattin şehirleri başta olmak üzere tüm Irak genelinde mağazalaşma çalışmamızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
Kim Marketler Zinciri olarak 2012'yi yatırım ve mağazalaşma çalışmaları bakımından oldukça verimli tamamladıklarını belirten Akçay, "2012'de 18 mağaza açarak, 400 kişiye istihdam sağladık. İstanbul dışında ilk defa Sakarya ve Tekirdağ illeri, yurt dışında ise Irak operasyonlarını gerçekleştirdik. Buna rağmen 2012 gıda perakendecileri bakımından durgun bir yıl oldu. Özellikle son 2 yıldır konut ve taşıt kredilerindeki artış tüketicileri borçlu hale getirdi. Doğal olarak da tasarruf önlemlerinin sıkılaştırılması perakende sektöründe ciroları düşürdü. Hanelerin harcanabilir gelirleri azaldı. Yoğun iş hayatı ve lüks tüketim alışkanlıkları nedeniyle evde yemek yeme alışkanlıkları azaldı. Aileler daha çok dışarıda fast food yemekler tüketmeye başladı. Araç sahibi sayısı arttıkça evden kaçış da arttı. Gıda perakendecisinin toplam pazarı daralmaya başladı. 2013 yılında 20 yeni süper market yatırımı yaparak 500 yeni istihdam sağlamayı ve toplam mağaza sayımızı 90'a çıkarmayı hedefliyoruz. Gerek büyüme, gerekse de mağazalaşma çalışmalarında temkinli davranıyoruz. 2013 yılı perakende sektöründe yaşanacak bir kırılmanın başlangıcı olacak. Organize perakendecilerin pazar büyüme oranları daralacak. Birleşme, satın alma ve küçülmelerle karşılaşabiliriz. 2013 yılında başlayan bu daralma, 2015 yılında aşağı yönde bir kırılmaya dönüşecek. Perakende pazarı daha temkinli ve sağlam adımlarla büyümeye odaklanacak. İç pazarın daralmasına karşılık pek çok perakendeci komşu ülkeler başta olmak üzere yurt dışı pazarlara yönelmeye başlayacak" ifadelerini kullandı.

"ANADOLU YATIRIMLARINA BAŞLAYACAĞIZ"
2013 yılının KİM Market bakımından yeni açılımlar yılı olacağını ifade eden Akçay, "Gerek yurt dışı yapılanmamız, gerek de Marmara Bölgesi dışındaki ilk yatırımlarımız bakımından 2013 bir milat olacak. Orta ve uzun vadede tüm metropol şehirlerde mağazalaşmak ve lojistik merkezler kurarak Türkiye geneline yayılmak istiyoruz. Doğru ve kararlı adımlarla Türkiye geneli ve bölge ülkelerinde şubeleşmek istiyoruz. Irak pazarı dışında Balkanlar, Ortadoğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika ve Rusya'da yatırım fırsatlarını araştırıyoruz" diye konuştu.
(CC-E)

12.01.2013 12:25:10 TSI

Editör: Wan Haber