Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, mezbahanede etleri kedilerin yediği iddia edilen görüntüler için, "Hijyenik olarak taviz vermeyen bir binamız var. Bir kesim esnasında en az 15 personel görev yapıyor. Elinize kamerayı alıp, bir mizansen, bir tiyatro gibi mezbahaneyi görüntüleyip, kesilen hayvanların başına gelip, kediler ile birlikte farklı bir düşünce ile yapılması, belediyemizden çok Kilis halkımıza yapılan hakarettir" dedi.
Kilis Belediyesi Mezbahanesi'nde, Kasaplar ve Kebapçılar Odası ile Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şevket Memiler ve kasaplarla birlikte inceleme yaptıktan sonra basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut yaptığı açıklamada, mezbahane ile ilgili ortaya çıkarılan iddialar hakkında şöyle konuştu:
"Az önce fiziki şartları da gördük. Binamız fiziki olarak eski olabilir ama hijyenik olarak taviz vermeyen bir binamız var. Bir kesim esnasında en az 15 personel görev yapan mezbahanedeyiz. Elinize kamerayı alıp; bir mizansen, bir tiyatro gibi Kilis Belediyesi mezbahanesini görüntüleyip, kesilen hayvanların başına gelip, kediler ile birlikte farklı bir düşünceyle yapılması, belediyemizden çok Kilis halkımıza yapılan hakarettir. Böyle bir şeyin olması söz konusu olamaz. Bir kere elinizde kamerayla buraya girdiğiniz zaman esnaf size dur diyecektir. Böyle bir şey mümkün mü? Böyle bir şey olabilir mi? Kimsenin belediyenin üzerinden rant sağlamasına izin vermeyeceğiz. Biz mezbahanemizin sahibiyiz. İnsanımıza hizmet edecek şekilde mezbahanemiz mevcut, şartlar gerekirse daha da iyileştirilir. Biz burayı kapatmayacağız. Kapanmasına da asla ve asla izin vermeyeceğiz."
Basın mensuplarının, görüntülerin mezbahanenin özelleştirildiği dönemde çekildiği yönünde iddialar olduğunu sorması üzerine Başkan Bulut, "1 yıllığına mezbahane kesimi özelleştirildi. Esnaftan gelen talep üzerine de Kasım ayında ihalenin süresi dolduğu için ihalesi yapılmadı. Belediye olarak eksikliklerimizi giderdik. Yolumuza devam ediyoruz. Bir kere az önce o görüntüde de gördük; kesilmiş olan hayvanlar, bizim kesim standartlarımıza aykırı kesilmiş olan hayvanlar. Hayvan kesildiği anda kellesi hayvanın gövdesinden ayrılır. Sanırım seri bir kesim olmuş olabilir. Bizim esnafımız kesilen hayvanın başında durur. Esnaf kendi malına sahip çıkar. Kesilen hayvanın kellesi vardır, ciğeri vardır. Şurada 25-30 tane koyun yatacak kediler başına gelecek hiçbir esnafta müdahale etmeyecek. Böyle bir şey yok olamaz da" ifadelerini kullandı.
Kasaplar ve Kebapçılar Odası ve KESOB Başkanı Şevket Memiler ise, birkaç gündür televizyonlarda yayınlanan görüntüyü esefle kınadığını belirterek, "Yapılanların bir tiyatrodan ibaret olduğunu söylüyorum. Biraz önce belediye başkanımızın dediği gibi mezbahanemiz 1 yıllığına özelleştirildi. Mezbahaneyi alan arkadaşımız da hali hazırda mezbahane çalıştıran arkadaştır. Şunu da anlayamadım, bir mezbahaneniz varken ikinci mezbahane ihalesine giriyorsunuz, bir sene boyunca elinizden geldiği kadar eskitmeye çalışıyorsunuz. Daha sonra da bırakıp giderken de burada bir tiyatro çekerek basına veriyorsunuz. Bir Kilisli olarak bir kasap olarak Kilis'i seven bir insan olarak inanın üzülüyorum. Mezbahanemiz eski olabilir, ama Türkiye'de birçok mezbahane gördüm. Çoğundan daha iyi durumdadır" diye konuştu.
(MAD-MAD-SO-Y)

10.01.2013 11:22:19 TSI

Editör: Wan Haber