Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2012 yılı verilerine göre, Türkiye'de 28 kişiye 1 motosiklet düşerken, Kilis'te 7 kişiye 1 motosiklet düştüğü bildirildi.
İl Emniyet Müdürü Mehmet Akpınar, Kilis'te, tescilli motosiklet sayısının fazlalığı nedeniyle motosikletlerin karıştığı kaza sayısının yüksek olduğunu söyledi.
Emniyet Akpınar, 2012 yılı içerisinde motosikletlerin karıştığı toplam 221 trafik kazası meydana gelmiş, bu kazaların 12' si ölümlü 191' i yaralanmalı, 18' i maddi hasarla sonuçlanmış olup, kazalarda 273 kişi yaralandığını belirterek, "Yine aynı yıl içerisinde yaşanan kazalar nedeniyle toplam 590.790.00 TL maddi hasar meydana geldi. Kilis'te 17 bin 600 adet tescilli motosiklet bulunuyor. 2012 yılı içerisinde 6 bin 226 motosiklet kontrol edildi. Bu kontrollerde 4 bin 84 motosiklet sürücüsüne Trafik İdari Para Cezası uygulanmış, bin 80 motosiklet trafikten men edilmiştir. Kontrol edilen motosiklet sayısının yazılan trafik cezana oranı yüzde 52'dir. Kontrol edilen motosiklet sayısının trafikten men edilen motosiklet sayısına oranı ise yüzde 17 olarak tespit edilmiştir.Yapılan bu çalışmalar neticesinde, motosikletler üzerinde yapılan kontrolleri arttırmak, vatandaşlarımızın karıştığı ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazalarının azaltılmasında yeteri kadar caydırıcı olmadığı anlaşılmıştır. Emniyet-ceza tedbirleriyle yeteri kadar verim alınması mümkün olmayıp, diğer kamu kurum ve kuruluşların ve Sivil Toplum Örgütleri'nin de kazaları azaltmak için gerekli çalışmayı yapması gerektiği, ayrıca sürücülerin bilinçlenmesi için eğitim faaliyetlerine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Özelikle gençlerin yarış yapmak için motosikletlerinin motor aksamını hız artırmak maksadıyla değiştirdikleri tespit edilmiştir. Tüm bunların önüne geçebilmek için Motosiklet Bayii ve tamircilerinin de bilinçlenerek sorumlu davranması gerekmektedir. İlimizde bulunan motosiklet tamircileri üzerinde yapılan eğitim faaliyetlerinde motosiklet kazaları ile ilgili görüntüler izlettirilmiş, aynı zamanda kask kullanımı ile ilgili bilgi, broşür ve afiş dağıtılmıştır. Bu faaliyetler çerçevesinde 32 motosiklet tamirhanesinde 238 kişiye eğitim verilmiştir. Motosiklet tamirci ustalarına motosikletlerin motor gücünü artırma işlemi yaparak yarış motosikleti haline getirmemeleri konusunda ve motosikletlerin egzozlarının iç kısımlarını değiştirmek suretiyle yarış motorları gibi yüksek ses çıkarması için modifiye yapmalarının toplum üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca motosiklet kazalarının azaltılması için ilgili ve sorumlu kurumlarla işbirliği yapılarak sorunların çözümü çerçevesinde kararlılıkla gidilmesi ve toplumun menfaatine olan bir konuda vatandaşlarımızın sağduyulu davranmaları gerekmektedir."
(MAD-MAD-Y)

12.02.2013 14:51:49 TSI

Editör: Wan Haber