Muğla'nın Bodrum ilçesi Hilmi Uran Meydanı'nda bulunan ve 45 yıldır Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan 280 yıllık Ortodoks Aya Nikola Kilisesi'nin duvarları ortaya çıkmaya başladı.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon başkanlığında alınan karar ile tarihi kilise yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Belediye başkanı Kocadon tarihi kilisenin eski orijinal haline dönüştürülmesi için ne gerekiliyorsa yapılacağını belirtti. 5 bin yıldır çeşitli medeniyetleri barındırmış, tarih, kültür ve turizm kenti olan Bodrum'da amaç kiliseyi eski haline getirip yılın 12 ayı kültür turizme açık olması. Ayrıca tarihi kilise Yunanistan ve Avrupa'dan gelen farklı dinlere sahip konukların ziyaret edebilecekleri dini bir mekan olarak kulanılacak. 1 ay önce kiliseyi ortaya çıkarmak için çalışmalar başlamıştı. Ek duvarların yıkıldığı kilisenin duvarları ortaya çıkmaya başladı. 2 ay daha sürecek olan çalışmaların ardından kilise yeniden faaliyete geçecek.
AYA NİKOLA KİLİSESİ İÇİN ÜÇ PADİŞAH TAMİR FERMANI VERMİŞ
1965 yılında dönemin Belediye Başkanı Derviş Görgün'ün zamanında 10 bin lira bedelle Köyişleri Bakanlığı'na satılan 370 metrekare bahçe içerisinde bulunan bin 780 yılında inşa edilen Ortodoks kilisesi aynı yıl kısmen yıkılarak ve üzeri sıvanarak önce depo ardından iki yıl sinema olarak kullanıldı. 1970 yılında ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devredildikten sonra 45 yıl Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan binanın Osmanlı padişahları 1.Abdülhamit, 3.Sultan Selim ve Abdülmecit zamanında 3. kez kilisenin onarımı için ferman yayınladığı öğrenildi.
(EA-MB-İK)

20.02.2013 17:50:09 TSI

Editör: Wan Haber