Adalar Belediyesi, Mevlana'nın 739'uncu Vuslat yıldönümü nedeniyle Büyükada San Pacifico Latin-Katolik Kilisesi'nde semazenler eşliğinde anma töreni düzenledi.
Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Adalar, anlamlı bir törene ev sahipliği yaptı. Adalar Belediyesi büyük tasavvuf düşünürü Mevlana'nın 739'uncu Vuslat yıl dönümü nedeniyle Büyükada San Pacifico Latin-Katolik Kilisesi'nde Şeb-i Arus gecesi düzenledi. Törende semazenler eşliğinde Revnak Kadın Tasavvuf Grubu Şeb-î Ârus konseri ve Agoşyan Trio klasik müzik dinletisi konuklara duygulu anlar yaşattı.
Konsere Adalar İlçe Müftüsü Faruk Tut, Heybeliada Deniz Lisesi Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Tezcan Kızılelma, Adalar Emniyet Müdürü Faruk Sayın ve farklı dinlere mensup çok sayıda adalı vatandaş katıldı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da etkinliğe bir kutlama telgrafı gönderdi.
Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Adalar'ın farklı inanç kültürlerinin bir arada yaşadığı yer olduğunu belirterek, "Bu gün bu kutsal mekanda farklı kültürlerden farklı etnik kökenlerden bir araya geldik. Adalarımız, herkesin bildiği gibi farklı inançlara farklı değerler saygı gösterildiği ender yerlerdendir. Bizler farklılıklarımızı bir zenginlik olarak gördüğü bu mekanda sevgi içinde kardeşlik içinde bir arada yaşamayı başardık, başarmaya da devam ediyoruz. Bu yüzden yerel yönetim olarak bu tür etkinliklere çok önem veriyoruz" dedi.
Başkan Farsakoğlu, Musevi, Müslüman, Hıristiyan dinlerine mensup bütün vatandaşlara ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, "Her ne dinden olursa olsun bu insanlar burada kardeşçe bir araya geliyor. Geçmişimizde de bu böyleymiş. Bunun yansımasını da burada görüyoruz. San Pasifico Kilise'sinin yöneticilerine bir takım etkinlikler yapabilir miyiz diye rica ettik. Onlar da bizi kırmadılar, kabul ettiler. Bizleri hoşgörü ile karşıladılar. Bugün de "Revrak" isimli grubumuz burada konser verecek. Bu grup sadece kadınlardan oluşuyor ve tasavvuf müziği yapıyorlar. Latin Katolik Kilisesi'nde Şeb-i Arus haftasına özel bir gösteri düzenleniyor" şeklinde konuştu.
Mevlana'nın sadece İslam kültürüne ait olmadığını, evrensel bir değer olduğunu da vurgulayan Farsakoğlu, "Mevlana'nın farklı inançlara mensup olan insanlara değer veren ve onları eşit gören bir anlayışı var. Mevlana'nın ünlü bir sözü vardır. Ne olursan ol gel. İster putperest ol, ister bin kere tövbeni bozmuş ol. Yine de gel. İşte bu sözü aslında her şeyi anlatıyor. Bu nedenle insanlar farklı dinlere mensup olsalar bile yine beraber yaşamayı bilmeleri gerekir. Öte yandan bir kilise ortamında semazenleri izlemek, ilahileri dinlemek çok güzel duygular" ifadelerini kullandı.
(ET-ÖK-Y)

19.12.2012 14:21:15 TSI

Editör: Wan Haber