Marmaris Bozburun Beldesine bağlı Selimeye köyü sınırları içinde kalan Kemeriye Adası üzerindeki 1900 yıllık Ortodoks Kilisesi, inanç turizmine kazandırılması için çalışma başlatıldı. Muğla İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Kültür Varlıkları Koruma payından ayrılacak ödenek ile kilisenin restore edilmesi bekleniyor.
İl Genel Meclisi turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Erden, kilisenin restorasyon yapılması halinde, Ortodoks Hac güzergahı üzerinde önemli bir uğrak yeri olabileceğini açıkladı. Erden, "Selimiye köyü yakınındaki Kemeriye Adası üzerinde bulunan 1900 yıllık Ortodoks Kilisesi'nin turizmi çeşitlendirmek adına restorasyonunun yapılması gerekmektedir. Bir çok ilde kilise restorasyon çalışmaları başlatılmış ve tarihi geçmişi bulunan ibadethaneler kültür turizmine kazandırılmıştır. Bunlardan birisi Bodrum Bitez'de bulunan 1800 yıllık Gara kilisesidir. Mübadele dönemine kadar kullanılan Kemeriye kilisesi şu an harap durumdadır. Freskoların boyaları tamamen silinme noktasında, kilise içindeki İsa figürü yok olmak üzeredir" dedi.
AK Parti Marmaris İl Genel Meclis üyesi Ceyhan Eroğlu, ise dünyada inanç turizmi hakkında bilgi verdi. Eroğlu, "Yıllık dünya üzerinde 1 milyor 35 milyon kişi seyahat ediyor. Bunlardan 300 milyon kişisi inanç turizmi yapıyor, Türkiye'de inanç turizmi yapan 14 milyon kişi var. Dünyada inanç turizminin getirisi 20 milyar dolar. Toplam 8-14 gün arasında bir seyahat süresi var. Kişi başı harcama Bin 500 dolar ile 2 bin dolar arasında. İnanç turizminin her geçen yıl arttığı dünyamızda, Türkiye'de 8 adet kilise inanç turizmine açık. Muğla'nın da mevcut kiliseleri restore ettirerek inanç turizminden yararlanması için Kemeriye kilisesisin de restore edilmesi gerekir" dedi.
ANITLAR KURULUNA DOSYA SUNULDU
Kemeriye Kilisesi'nin restorasyonu için Marmaris Ticaret Odası tarafından röleve ve resititasyon projelerinin Muğla Anıtlar kurulu Müdürlüğü'ne verildiği öğrenilirken, restorasyon için Muğla valiliği bünyesinde oluşturulan Kültür Varlıkları Koruma Payından ödenek ayrılması için komisyon tarafından hazırlanan rapor oy birliği ile kabul edildi.
(BT-SK-İK)

04.02.2013 16:46:21 TSI

Editör: Wan Haber