Aydın il genelinde görev yapan AK Parti'li ilçe ve belde belediye başkanlarının aylık olağan toplantısı sonunda açıklama yapan AK Parti'li vekiller, ODTÜ'deki eylemlere katılan öğrencileri destekleyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun eyleme katılan öğrencilere Milli Mücadele kahramanlarından Aydınlı Yörük Ali Efe'ye benzetmesine tepki gösterdi. Yörük Ali Efe'nin Yunan'a ve işgalci kuvvetlere karşı mücadele verdiğini belirten AK Parti'li vekiller, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Yörük Ali Efe'nin hemşehrileri Aydınlılardan özür dilemesini istedi.
AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç ve Yörük Ali Efe'nin hemşehrisi ve köylüsü Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını 'talihsiz ve amacını aşan bir değerlendirme' olduğunu iddia etti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yaşanan olayların bir bilim yuvasına yakışmadığını ve eylemlere sadece ODTÜ'lü değil dışarıdan gelen öğrencilerin de katıldığının tespit edildiğini ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, yapılan eyleme terör örgütü sempatizanlarının da katıldığını iddia etti. Erdem açıklamasında, "Bu eylemleri gerçekleştiren, bu çirkin görüntüleri ortaya çıkaran kişilere sahip çıkmak adına CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Yörük Ali Efe'ye benzetmesi çok üzücü olmuştur. Bütün Aydınlıları üzmüştür. İstiklal Savaşı'nın bir kahramanı ile örgüt mensupları aynı kefeye konamaz. Biz Aydınlılar olarak Kılıçdaroğlu'nu bu benzetmesinden dolayı özür dilemeye davet ediyoruz. Çünkü Yörük Ali Efe İstiklal Savaşı'nın ilk başlatan kahramanlardandır. Terör örgütü mensuplarına, bu çirkin görüntüleri ortaya koyan kişileri Yörük Ali Efe'ye benzetmek bir talihsizliktir. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun bu yanlıştan dönmesini bekliyoruz. Aydınlılar olarak çok üzüldük. CHP Genel Başkan Yardımcısı görevini yürüten Aydınlı Milletvekilimiz Sayın Bülent Tezcan, CHP'li Aydın Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu başta olmak üzere Aydın'daki tüm CHP'lilerin bu konuda Sayın Kılıçdaroğlu'nu tavsiye niteliğinde de olsa uyarmasını bekliyoruz. Bu yanlıştan dönülmesi lazım. Aydınlıların Yörük Ali Efe'si, bilim yuvasını cehenneme çeviren bu örgüt mensupları ile aynı kefeye konulamaz" dedi.
Türkiye'nin demokratik hayatının gelişmesi, darbelerden ve darbe severlerden korunması için CHP'nin samimi olmasını beklediklerini de kaydeden Milletvekili Mehmet Erdem, "CHP bu konuda ne kadar samimi olduğunu Silivri'deki darbeci ve balyozculara ne kadar sahip çıktığı ile gösteriyor" diyerek CHP'nin bazı konulardaki yaklaşımlarını hayretle karşıladığını da belirtti.

MİLLETVEKİLİ KILINÇ: "ŞİDDETLE KINIYORUM"
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun benzetmesini şiddetle kınadığını belirten Milletvekili Gültekin Kılınç ise, "Tarihe doğru bakmak lazım. Maalesef bu benzetme büyük bir talihsizlik. Bunu büyük bir şiddetle kınıyorum. O günkü şartlarda Yörük Ali Efe ve arkadaşları Türkiye Cumhuriyeti'ni bekası için fedakarca direniş gösterirken Yunanlılarla çarpıştı. Bunu tutup da Cumhuriyet düşmanlarına karşı mücadele eden kimselere benzetilmesi gerçekten bizleri yaralamıştır. Sayın Kılıçdaroğlu bu yanlışını düzeltmelidir" ifadelerine yer verdi.
Milletvekillerinin yanı sıra belediye başkanları adına da açıklama yapan Yörük Ali Efe'nin köylüsü ve Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Kılıçdaroğlu'nun ODTÜ eylemcilerine Yörük Ali Efe'yi benzetmesini basın organlarından takip ettiğini belirterek, "Kavaklılı olan Yörük Ali Efe, milli mücadelede çok ciddi derecede düşman kuvvetlerine ve işgalcilere karşı ordumuzla birlikte gerçekten büyük mücadele vermiştir. Bizim Efe'miz hiçbir zaman devlet düzenine karşı gelmemiştir. Protestocuların Efe kültürüne bağlanmasına ben üzüntü ile karşılıyorum" diye konuştu.
(İK-AŞ-Y)

30.12.2012 17:19:03 TSI

Editör: Wan Haber