CHP Genel Müdürü Kemal Kılıçtaroğlu CHP'nin iktidar olması halinde kullanacağı kaynakları sıraladı. Erdoğan'a AK Saray'la vuran Kılıçdaroğlu Türkiye'nin kanayan yarası olan emekli sorununa ise çözüm üretmek için yarışa girdiklerini belirtti. Kılıçdaroğlu Erdoğan'a ayakkabı kutularını da hatırlatarak dolarlı göndermede bulundu...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran'da gerçekleştirilecek Milletvekili Genel Seçimi öncesi ilk mitingini Edirne'de yaptı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, rafineri çıkışı 1 lira 21 kuruş olan mazotu Edirne'den Hakkari'ye kadar çiftçiye 1.5 liradan vereceklerini yineleyerek, "Sen yakutta, incide, yatta, elmasta vergiyi sıfırlıyorsun. Ben de köylünün mazotunda sıfırlıyorum. Ben köylüyü sen başkalarını, ben çiftçiyi sen başkalarını düşünüyorsun" dedi. Asgari ücreti 1500 liraya çıkarma vaadine karşı çıkanlara yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Maliye Bakanı asgari ücret 1500’e çıkacak diye, işçiye zulüm diyor. Sen ayda 15 bin alınca zulüm değil, işçiye verince mi zulüm oluyor?" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçim kampanyasında planladığı 40 mitingin ilkini bugün Edirne'de yaptı. Ayşekadın Tren İstasyonu Meydanı’nı dolduran yaklaşık 25 bin kişiye hitap eden Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde kimsenin yaşam tarzına müdahale etmeyeceklerini, inancını ve kimliğini sorgulamayacaklarını söyledi.

Türkiye’ye birinci sınıf demokrasi getireceklerini ve üreten bir ülke konumuna gelineceğini anlatan Kılıçdaroğlu, mazotu çiftçiye 1.5 liradan vereceklerini vurgulayarak şöyle dedi: "İki Trakya büyüklüğünde alan 10 yıldır ekilmiyor ekilemiyor. Geçinemiyor ektiği zaman zarar ediyor ben söylüyorum. Sözüm söz Edirne için sözüm Trakya tamamında Muğla, Diyarbakır, Rize, Hakkari’de sözüm söz, çiftçi için mazotu 1.5 lira yapacağız. Efendim mazotu yurtdışından getiriyoruz, getirdiğimiz için dolar yükseliyor diyorlar. Bunlara inanmayın. Rafinerinin çıkış fiyatı 1 lira 21 kuruş. Ben kaçtan vereceğim 1.5 lira. Herkes kar edecek. Diyorlar ki, kaynağı nereden olacak. Kimse zarar etmiyor. Sen yakutta, incide yatta, elmasta vergiyi sıfırlıyorsun. Ben de köylünün mazotunda sıfırlıyorum. Ne farkı var. Ne dedim? Ne farkı var? İyi düşünelim ne farkı var. Sen yakutta, elmasta sıfırlıyorsun, ben köylünün mazotunda. Ben köylüyü sen başkalarını, ben çiftçiyi sen başkalarını düşünüyorsun. Ben emin olun Maliye nedir, vergi nedir, bütçe nedir, para nasıl toplanır, nasıl harcanır, eğer bunu Türkiye’de 10 kişi biliyorsa biri de benim. Bu konuda mütevazı değilim, iddialıyım. Eski maliye bakanlarına, çalışma bakanlarına sorsunlar bu işleri. Türkiye’de ben bilirim ve mütevazı değilim. Ben köylüye mazotu 1.5 liradan şakır şakır anasının ak sütü gibi veririm."

HOLLANDA’DAN ÖRNEK

Tarım ürünleri üretim ve ihracına yönelik Hollanda örneğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Hollanda Konya’dan küçük, yıllık tarım ürünü ihracı 150 milyon dolar. Türkiye’nin tarım ihracatı 12 milyar dolar. Niçin neyimiz eksik, güneş mi daha fazla, su mu daha fazla, insan mı daha fazla, toprak mı? Biz de daha fazla. Eksik olan ne?" dedi.

Eksik olan namuslu temiz siyaset olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Eksik olan halkı düşünmeyen siyaset, eksik olan bu. Biz ahlaklı siyaset diyoruz. Ne sözü verdim seçim bildirgesini açıklarken, sözüm söz dedim? İlk 100 günde çıkaracağım bir numaralı kanunu adı temiz ahlak yasası olacak. Siyaseti kirlilikten arındıracağız. Türkiye’yi kirlikten arındıracağız" diye konuştu.

ÜÇ VEKİL İSTEDİ

Konuşması sırasında miting alanından sürekli olarak üç işareti yapılması üzerine bu kez Kılıçdaroğlu, "Bir arkadaşımız üç diyor. Üçü ne için kullanıyoruz. Edirne için kullanıyoruz. Edirne için içir parolamız üç. İşçisi, çiftçisi, emeklisi, kadını, köylüsü hep beraber sabah günaydın dedikten sonra üç diyeceğiz ve arkasından da bu işi bağlayacağız" dedi.Türkiye’de 17 milyon yoksul olduğunun altın çizen Kılıçdaroğlu, iktidarın 12 yılda yoksulluğu sıfırlamak yerine arttırdığını ileri sürerek, "Biz ne diyoruz 4 yılda yoksulluğu Türkiye Cumhuriyeti’nde tarihe gömeceğiz. Geliri olmayan hiçbir aile kalmayacak. Herkesin asgari 720 lira geliri olacak. Aile sigortası gelecek. Fransa, Almanya, Japonya gibi diğer ülkelerdeki kurallar gibi olacak. Sözüm söz hiç bir çocuk 2015 Türkiye’sinde yatağa aç girmeyecek her evde huzur ve bereket olacak" diye konuştu.

KREDİ KARTI BORÇLULARINA FORMÜL

Türkiye’de 5 milyon vatandaşın kredi kartı borcu olduğunu bunun önemli bir dert olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu bunun çözümüne yönelik partisinin çözüm önerilerini ise şöyle anlattı:“5 milyon vatandaşımızın kredi kartı borcu, tüketici kredisi borcu var. 10 yılda bankalara 128 milyon dolar faiz ödediler. Bu ülkenin yoksul vatandaşı bankadan kredi çekenler 128 milyon dolar faiz ödediler. Bu faizlerin yüzde 80’ini sileceğiz dedim. Silemezsin diyemiyorlar. Kaynağı nereden bulacaksın diyorlar. 128 milyar öderken kaynak sormamış. Şimdi silerken soruyorsun. Bunun kaynağı yok, bunun kaynağı bankalar. Örnek vereyim bankalara vatandaşın borcu 19 milyar lira. 19 milyar lirayı varlık yönetim şirketlerine 2 milyar 800 milyon liraya satılıyorlar. Alacağını alıyor bankalar. Sonra 19 milyarı siliyor. Biz ne yapacağız? Varlık yönetim şirketini kaldıracağım bankaya diyeceğim gel kardeşim 19’u 2’ye satmıyor musun? Birisi çıkıp bu doğru değil olmadı desin. Hem dünyadan hem Türkiye’den örnek veririm. Kaç varlık yönetim şirketi var, hangi bankadan kaça almışlar. Avukat ordusu tutuyorlar gidip vatandaşın parasını al diye. Böylece 5 milyon vatandaşı rahat ettireceğim, faizin yüzde 80’ini silip ana parayı 5 yıllık süre içinde götürüp yatıracaklar."

KÖLE TÜCCARLARI ARADAN ÇIKACAK

Türkiye’de kamu kurumlarında çalışan 800 bin taşeron işçilerin sorunları konusuna da çözüm getirecekleri vaadinde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, "Dedik ki bunları kadroya alacağız. Zaten çalışıyorlar devlette. Aylıklarını devlet ödüyor, ben ne yapacağım. Arada ki, köle tüccarını kaldıracağım. Yani taşeronu kaldıracağım. Sen çalış arada neden bir tane taşeron olsun?" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in asgari ücretle ilgili vaatlerine karşı çıkmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Maliye Bakanı asgari ücret 1500’e çıkacak diye, işçiye zulüm diyor. Sen ayda 15 bin alınca zulüm değil, işçiye verince mi zulüm oluyor?" diye konuştu.

İŞ GARANTİLİ EĞİTİM

Kemal Kılıçdaroğlu, iş garantili eğitim projesini anlatırken, Türkiye’deki bütün OSB’lerde yatılı meslek lisesi yapacaklarını ve burada eğitim alacak çocukların devlete ve ailelerine yük olmayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:"Çocuklar gidecekler oraya devlete yük olmayacaklar. OSB finanse edecek, aileye de yük olmayacak, yatılı olacak mesleğini öğrenecek ikinci sınıfı bitirince 3 ve 4’ncü sınıfta sanayi de stajını yapacak mezun olunca işi hazır olacak iş garantili eğitim. Hiç yapılmayan düşünülmeyen akla gelemeyen akıllı ve mantıklı projeler ürettik. Ezberlerini bozduk, kimyaları bozuldu. Daha da bozacağız, göreceksiniz bu ülkeye huzuru getireceğiz."

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de 6 milyon 200 bin işsiz olduğunu belirtirken, "Avrupa’da işsizler var gelsinler Türkiye’de iş verelim dediler. AKP bakanları kanun tasarısını imzaladılar. O kanun tasarısında diyor ki, yabanların istihdamı hakkında. Türkleri bıraktılar, bizim vatandaşımızı bıraktılar. Yabancıya iş buluyorsun, işsiz kardeşim bunu unutmasın" dedi.

SURİYELİLER’E 5 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Emekliye iki maaş ikramiye dediklerinde, parayı neden bulacaklarının sorulduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"CHP kaynadığı nereden bulacak diyor. Söylüyorum, sen kaçak sarayına para bulurken, emekliye sıra gelince mi nereden bulacaksın diyorsun. Ayakkabı kutuların içinde dolarları yerleştirirken kaynak sormuyor, bu parayı sormuyorsun iki maaş ikramiye deyince mi aklına geliyor. 2 milyon Suriyeli var 5 milyar dolar harcadılar. Hangi gerekçe ile. Bir de oraya silah gönderenleri unutmadık. Kaynak var silah gönderirken, emekliye gelince mi kaynak soruyorsun. Dış politikamızı da değiştireceğim. Atatürk’ün söylediği dünyada kabul gören, 'Yurtta barış dünyada barış' olacak. Ortadoğu'ya barış gelecek. 2 milyon Suriyeliyi kendi ülkelerine göndereceğiz. Endişeniz olmasın barışı da biz getireceğiz huzuru da Ortadoğu’ya biz getireceğiz. Huzur olsun barış olsun o nedenle söylüyorum. 7 Haziran çok önemli bir gün. Huzur ve barış istiyorsak ülkede birlikte yaşamak istiyorsak, refahı tabana yayıp sosyal devleti güçlendireceğiz. Toplumun ezilen kesimlerine kaynak aktaracağız. Kaynak nerede Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en zengin ülkelerinden biri, ekonomik olarak ilk 20 ekonomisine giriyor. Neden diyorsun bizim paramız yok? Esnaf emekli alınca, dövize, bankaya mı yatıracak? Ne yapacak, esnaftan alış veriş yapacak, esnaf kazanacak toptancı kazanacak. Bunun hesabını kuruşuna kadar yaptık endişeniz olmasın. Bu ülkeye barış, huzur ve kardeşlik getireceğim, çocuklar yatağa aç girmeyecek."

Editör: Wan Haber