Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Gül, TBMM'de yumruklu saldırıya uğrayan Kılıçdaroğlu'nu telefonla aradı.

Gül, Kılıçdaroğlu'na uğradığı saldırıdan dolayı geçmiş olsun dileğinde bulundu.

-Çiçek'ten ziyaret

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yumruklu saldırıya uğrayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Çiçek, Kılıçdaroğlu'nu TBMM'deki makamında ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Meclis grup toplantıları, ziyaretçi girişleri, ziyaretçilerin Meclis'te bulunma süreleri gibi konularda, bir çok kez yazılı, sözlü açıklama yaptıklarını anımsatan Çiçek, "Gruplara, muhtemel gelişmelerden duyduğumuz endişeyi de dile getiren, resmi yazılar da yazdık" dedi.

Çiçek, elden geldiği kadar tedbir almaya çalıştıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası halkın meclisi, 'ziyaretçiyim' diyerek geliyor. Bugün de grup toplantıları var. Grup toplantılarının olduğu gün çok daha fazla ziyaretçi izdihamı oluyor. Salı günleri, 12 bin 500'ün üzerinde ziyaretçinin geldiği günler oldu. 4 siyasi partinin grupları da arka arkaya ya da aynı saatlere denk geldiği için dar alanda, böylesine izdiham oluyor. Ne yaparsak yapalım, elbette kötü niyetliler varsa girmenin bir yolunu bulabiliyor. Ellerinde fiziki bir kısım objeler varsa, almaya çalışıyoruz. Gömleğin içinde pankartı saklayıp, pankart asmaya çalışanlar var. Ya da Meclis'e girmesi sakıncalı olduğu bize bildirildiği zaman, bunu engellemeye çalıştığımızda bazı milletvekillerimiz, 'biz onun kefiliyiz' diyerek içeri alabiliyorlar. Dolayısıyla birden çok sebepten dolayı zaman zaman şikayet ettiğimiz hususları, doğrulayabilecek gelişmelerin olma ihtimali olabileceğini hep ifade etmeye çalıştık."

-"Gerekli dersleri çıkarması lazım"

TBMM Başkanı Çiçek, bugünün, fevkalade üzücü olduğunu dile getirerek, "Bir siyasi parti sayın genel başkanına, böylesine fiili bir durumun yaratılması, aynı şekilde milletvekillerimiz için de geçerlidir, üzücü bir durumdur. Biraz daha bu işleri sıklaştırırız ama tüm milletvekillerimizin ve gruplarımızın da bundan gerekli dersleri çıkarması lazım" diye konuştu.

Meclis'teki bu toplantıların, grup toplantıları olmadığını her zaman söylediklerini kaydeden Çiçek, sözlerini, "Herkes grup iç yönetmeliklerine baksın, grup toplantılarında kimlerin olması gerektiği yazılı. Buna rağmen gruplar, kendileri yönetmeliklerine uymuyorsa, Meclis Başkanlığı olarak, fiziki güç kullanarak, fiili durum yaratak bizim bu işleri ortadan kaldırmamızda da zorluk var. Herkesten anlayış, dikkat bekliyoruz. Meclis güvenlik birimlerinin yaptığı bu çabalara destek bekliyoruz. Geçmiş olsun" diye sürdürdü.

Bir gazetecinin, "Milletvekillerine ziyaretçilerinizi sayıyla alın gibi bir sorumluluk verir misiniz?" sorusu üzerine Çiçek, bunların daha önce yazılıp, söylendiğini belirtti. Çiçek, herkesin yazılanlara, söylenenlere bakması halinde sorun kalmayacağını kaydetti. 

-Erdoğan'dan kınama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıyla ilgili, "Demokratik parlamenter sistem içerisinde bu yollar hiçbir zaman tevessül edilecek durumlar değildir. Bunları tasvip etmek kesinlikle mümkün değildir. Şiddetle biz bu girişimleri kınıyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu telefonla arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, TBMM'den Resmi Konut'a geçmesinin ardından Kılıçdaoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Erdoğan'ın, Kılıçdaroğlu'na Meclis'te yumruklu saldırıya uğramasından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, olayı şiddetle kınadığını ve bu tür bir hadisenin asla tasvip edilemeyeceğini ifade ettiği öğrenildi.

Başbakan Erdoğan, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken de saldırganın kimliğiyle ilgili farklı bilgiler geldiğini dile getirdi. Erdoğan, "Şu anda önce farklı isim verdiler, şimdi Altındağ ilçesinde oturduğuna dair yeni bir isim söylediler. Şimdi Orhan diyorlar, daha önce başka isim söylemişlerdi. Tabii şu an emniyet teşkilatımız araştırma incelemeyi yapıyor" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, saldırıyı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de, şunları kaydetti:

"Demokratik parlamenter sistem içerisinde bu yollar hiçbir zaman tevessül edilecek durumlar değildir. Bunları tasvip etmek kesinlikle mümkün değildir. Şiddetle biz bu girişimleri kınıyoruz. Tabii gereği neyse bunun da yapılması kesinlikle söz konusudur. Ben bunun için de Sayın Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun diyorum."

Erdoğan, bir gazetecinin "Terleyen cumhurbaşkanı sözleriniz bir sinyal olarak algılandı. Aktif, çalışan bundan sonra süreç değişecek, protokol cumhurbaşkanı yerine terleyen cumhurbaşkanı olacak şeklindeki sözleriniz artık sizin kafanızı biraz daha netleştirdiğiniz şeklinde yorumlandı" sözleri üzerine de "Bunu milletimizin takdirine bırakalım" dedi.

Editör: Wan Haber