CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Doğalgazda Rusya'ya bağımlılığı azalmış ve Rusya ile işbirliği alanlarını çeşitlendirmiş bir Türkiye'nin Rusya ile kuracağı ilişkiler daha da verimli ve sağlıklı olacaktır" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'da Türkçe olarak yayımlanan 'Gazetem'in Ankara Temsilcisi Temur Türkan'ın sorularını cevaplandırdı. Rusya ile sıcak bir diyalog geliştirmeyi iki ülke halkı için gerekli gördüklerini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin dengeli ve barışçıl bir eksende sürdürülmesi için iki ülkenin enerji dışındaki alanlarda da işbirliğine gitmesi gerektiğini ifade etti. Ticaret, kültür-sanat, spor ve turizmin bu alanların başında geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "İki ülkenin farklı bölgelerde kurdukları ortaklıklar ve üye olarak yer aldıkları bölgesel ve küresel çaptaki örgütler iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için elverişli bir ortam sağlamaktadır. Türkiye ve Rusya, Orta Doğu ve Kafkaslar'daki barışı korumak için çatışan tarafları bir araya getirerek diyaloğu ve diplomasiyi teşvik etmelidir. CHP, bu görüşler ışığında Rusya'yla karşılıklı saygı ve ortak çıkarlara dayalı iyi ilişkiler kurmak isteyen bir partidir" şeklinde konuştu.
CHP olarak Türk-Rus ilişkilerini birbiriyle bağlantılı olarak enerji ve dış politika olarak iki boyutta ele aldıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, hükümetin izlediği "maceracı" dış politikanın Rusya ile de ilişkilere zarar verdiğini savundu.

"İKİ ÜLKENİN İLİŞKİ İÇİNDE OLDUĞU ALANLAR GENİŞLEDİKÇE TEK TARAFLI BAĞIMLILIK KARŞILIKLI BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞECEKTİR"
Türkiye'nin enerji alanında farklı ülkelerle anlaşmalar yaparak, kaynak çeşitliliğini arttırması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"İki ülkenin ilişki içinde olduğu alanlar genişledikçe tek taraflı bağımlılık karşılıklı bağımlılığa dönüşecektir. Doğalgazda Rusya'ya bağımlılığı azalmış ve Rusya ile işbirliği alanlarını çeşitlendirmiş bir Türkiye'nin Rusya ile kuracağı ilişkiler daha da verimli ve sağlıklı olacaktır. CHP, ülkemizin enerji ihtiyacını insana ve doğaya en az zarar veren kaynaklardan elde etmeyi bir politika olarak benimsemiştir. Nükleer santral kurulması planlanan bölgeler de bizim için çok önemlidir. Deprem riski olan bölgelere nükleer santral kurulacağına yönelik iddiaların takipçisi olacağız. Nükleer enerji konusunu AKP halka danışmamıştır. Bu ciddi bir eksikliktir."
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye'de bir Rus okulunun, Rusya'da da bir Türk okulunun kurulması fikrini de memnuniyetle karşıladığını dile getirerek, "Bu girişim, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir boyuta taşınmasını da beraberinde getireceği için çok önemlidir. Bu okullarda laikliğe, insan haklarına ve sosyal adalete inanan öğrenciler yetiştirmek iki ülkenin de ortak amacı olmalıdır" diye konuştu.
Rusların Türkiye'ye yerleşmeleri, evlenerek yeni bir yaşam kurmalarının iki ülke arasındaki ilişkileri de olumlu etkileyeceğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Alanya'da yaşayan Rus kardeşlerimiz ve Türkiye'ye yerleşen Rus gelinler bizi son derece sevindiriyor. Bu sayede halklarımızın kültürü zenginleşiyor ve karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü artıyor" değerlendirmesinde bulundu.
(PS-CC-Y)

28.01.2013 13:00:14 TSI

Editör: Wan Haber