CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Benim ülkem, krizden en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. 2009 yılında ekonomi yüzde 4,8 daraldı, işsizlik oranı yüzde 14'e çıktı" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu sabah başlayan Sosyalist Enternasyonal toplantısına katıldı. Portekiz'in Cascais kentindeki Mirage Otel'de 2 gün sürecek 'Dünya Ekonomisi: Büyüme, İstihdam ve Sürdürülebilir Kalkınma için Vizyonumuz' ana başlıklı toplantıya, Sosyalist Enternasyonal'e üye pekçok ülkenin sosyalist partileri de katılım gösterdi.
Açılış konuşmasını Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve Yunanistan eski Başbakanı George Papandreou'nun yaptığı panelde CHP Genel Başkanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçdaroğlu da 'Yükselen ve Gelişen Ekonomilerin Krizden Çıkış Stratejisi içindeki Yeri' temalı bir konuşma yaptı.
Konuşmasını gündemin yoğunluğunu düşünerek özetlediğini belirterek söze başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "2008'de başlayan ve 2009 yılında en sert şokunun yaşandığı ekonomik krizde 2010 yılından beri toparlanmaya çalışıyoruz" dedi.
Türkiye örneğinde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerin işsizlik ve büyüme üzerinden büyük bedeller ödediğine değinen Kılıçdaroğlu, "Benim ülkem krizden en çok etkilenen ülkelerden biri oldu, 2009 yılında ekonomi yüzde 4,8 daraldı, işsizlik oranı yüzde 14'e çıktı" dedi.
Değerlendirmelerini gelişen ekonomiler üzerinde yapacağını belirten Kılıçdaroğlu sözlerine, "Gelişen ve yükselen ekonomiler, sanayileşme ve üretimi dışlayarak sürdürülebilir büyümeyi yakalayamaz. Sanayi sektöründeki büyüme, bu sektörün sahip olduğu bağlantılarla diğer sektörleri de ateşleyecektir. Güçlü bir sanayi ekonomide yenilikçiliği de ateşleyecektir. Bu çerçevede özellikle bilişim ve yeşil ekonomi gibi katma değeri yüksek değer oluşturan sektörlerin meydana getireceği rekabet gücü ve kaliteli istihdama yapacağı katkılardan gelişen ülkelerin azami ölçüde yararlanması gerekmektedir" şeklinde devam etti.
Orta ve uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlamak için üretimin önemine değinen CHP Genel Başkanı son dönemdeki gelişmelerin bu konuda ümit verici olduğunu belirtti ve "Gelişen ekonomilerin uyguladığı makro ihtiyati politikaları olumlu karşılıyorum ancak bu politikaların etkinliği henüz test aşamasında" dedi.
Kamu maliyesinde manevra alanı olarak gördüğünü belirttiği eğitim ve sağlık başta olmak üzere beşeri sermaye yatırımlarına bugünden hız verilmesi gerektiğine de değinen Kılıçdaroğlu, "Tüm bu adımlar, gelişen ekonomilerin hem uzun dönem büyümesine hem de küresel ekonominin daha dengeli bir büyümesine katkı yapacaktır. Bazı ekonomiler üretmeden tüketmeye, kazanmadan harcamaya alışmış durumda ve bu durumun özellikle spekülatif fonlarla finanse edilmesi ateşten gömlek giymek anlamına geliyor. Bu nedenle söz konusu ekonomiler, başta özel kesim tasarrufları olmak üzere toplam tasarrufları arttıracak yapısal reformları uygulamak zorundadır" dedi. Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle bitirdi:
"Değerli yoldaşlarım, önümüzdeki dönemde gelişen ekonomilerin yüzleşmesi gereken başka bir sorun, güçlü bir iç talebi makro dengeleri bozmadan tesis etmek olacaktır. Toplam talep yönetimi için örgütlü bir toplum ve etkin bir sosyal güvenlik ve yardımlaşma sistemi son derece önemlidir. Kriz zamanlarında toplumun en yoksul kesimlerini yalnız bırakmamalıyız. Ben bu kesimlere kriz zamanlarında, asgari bir harcama gücünün enjekte edilmesinin önemine inanıyorum. Böylece krize karşı toplumun en kırılgan kesimlerini korumuş ve de harcama eğilimi yüksek bu kesimin aracılığıyla da iç talebi desteklemiş olacağız. Güçlü bir siyasi liderlik ve uluslararası koordinasyon ile küresel krizden çıkış mümkündür. Gelişmiş ve gelişen ekonomiler olarak aynı gemideyiz. Ben Sosyalist Enternasyonal çatısı altında güçlü bir dayanışma ile sorunlara çözüm sunabileceğimize inanıyorum."
Panele CHP heyetini temsilen Genel Başkan yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Umut Oran da katıldı.
(CC-YHY-D)

04.02.2013 20:44:52 TSI

Editör: Wan Haber