CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Siteler'in, Ankara'da üniversite okuduğu dönemden bu yana hiç değişmediğini ve değişen tek şeyin binaların ön yüzleri olduğunu belirterek, "Türkiye'de esnafın geldiği durum ortada. Son on yıl içerisinde on kez mali af çıkarıldı. Siteler'de de değişen bir şey yok" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Mobilyacılar-Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'nun ziyaretine CHP Ankara milletvekilleri Sinan Aygün ve Aylin Nazlıaka, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve partililer eşlik etti.
Düzenlenen toplantıda Siteler esnafıyla bir araya gelerek sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, Siteler'in mobilyanın 'başkenti' olduğunu ve Türkiye'deki herkesinin bunu böyle bildiğini söyledi. Sorunun 1960 yıllarında kurulan Siteler'in 2012 yıllarında neden bir güçlü marka olamadığını soran Kılıçdaroğlu, bunun çok önemli bir soru olduğunu ve 70 milyona mobilya üreten bir merkezinin neden bir marka olmadığını kaydetti. Geçmişten ders alınarak geleceğe bakılması gerektiğini inandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Seçim bildirgesindeki hedefimiz, bütün organize sanayi bölgelerinde yatılı meslek lisesi kurmaktı. Siteler, bir organize sanayi bölgesine dönüşmelidir. Bunu sadece laf olarak söylemedik ve kanun teklifi de verdik. Mobilyacılıkta organize sanayi bölgesi olması gerekir dedik. Yapıldı mı, yapılmadı. Nasıl yapılacak, iktidar partisinin ve muhalefet partilerinin desteğiyle olacak. Bizim tek başımıza oyumuz yetmiyor. Size düşen görev iktidar partisine de, diğer siyasi partilere de burası neden organize sanayi bölgesi olmuyor diye soru sormanız gerekir. Yapmıyorlarsa, kimse kusura bakmasın diyeceksiniz ki, yapmıyorsanız size oy vermeyeceğiz. Hem yapmayacak, hem oy vereceğim. Sonra dönüp ağlayacağım. Kimse kusura bakmasın, bu işin sonu çıkmaz sokaktır" diye konuştu.
1960'larda kurulan Siteler'i üniversite dönemlerinden bildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bana sorarsanız Siteler 1970'lerde neyse, 2012'lerde de aynı arkadaşlar. Buyurun trafiğine, alt yapısını, caddelerine, kaldırımlarına bakın. Sadece binaların ön yüzleri değişti. Birbirimizi kandırmayalım" dedi.
Esnafın çalıştığını, yeri zamanı geldiği zaman emekli olduğunu ve aldığı emekli ücret ile geçinemediği zaman tekrar çalışmaya başladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, emekli işçilerin tekrar işe başlamaları halinde yüzde 15 emekli aylığından kesildiğini söyledi. Meclisten emekli aylıklarından 35 oranında kesileceğini, ancak kendilerinin yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürerek iptal ettirdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, Meclis'ten yasanın yüzde 15 çıkması durumunda yine Anayasa Mahkemesi'ne götürdüklerini söyledi. Emekli aylıkların tekrar çalıştığı takdirde kesilen paranın Sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Kesiyorsan, ben çalışıyorsam, çalışmayı bıraktığım andan itibaren yüzde 15'i benim emekli aylığıma yansıtacaksın. Öbür türlü adı nedir bunun, kimse kurusa bakmasın devletin aldığı rüşvettir. Buna da izin vermemek gerekiyor. Bu bizim anlayışımız. Bunun kalkması lazım" dedi.

"SİTELER'DE TUVALET SORUNU"
Konuşması sırasında gelen bir not kağıdını okuyan Kılıçdaroğlu, "Siteler'de tuvalet yokmuş, park yokmuş" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Bir yerin sağlıklı bir üretim yeri olması için, buranın sosyal donatı alanlarının da olması lazım. Konferans salonlarının, park alanlarının ve tuvaletin olması lazım. Bunlar olursa burada insanı bir yapı oluşur. Bütün bunların olması gerekir" diye konuştu.
Türkiye'de çözülmeyecek bir sorunun olmadığını ve her sorunun çözüle bileceğine işaret eden Kılıçdaroğlu, sorunları çözmek için kaynağı düşünmek gerektiğini vurguladı.

"YENİ TASARIMLARA İHTİYAÇ VAR"
Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan çalışmalardan örnekler veren Kılıçdaroğlu, yeni modellere ve tasarımlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Genç, dinamik ve başarıya aç olan bir genç kuşağının olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Üniversite okuyan öğrenciler ve genç nesillerimiz var. Onlarda bu alanlara girmeli. Onlar bulana girmeli ki, yeni modeller ve yeni çığırları hep beraber açmış olalım" dedi.
Ankara Mobilyacılar-Lakeciler Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Taklacı'nın konuşmasında Ankaralı milletvekillerinin kendilerine destek vermediğini ve yanlarında olmadığını belirten açıklamasına da değinen Kılıçdaroğlu, oda başkanın açıklamalarına katıldığını ve Siteler'e daha fazla gelinmesi gerektiğini söyledi.

"TÜRKİYE'DE ESNAFIN GELDİĞİ DURUM ORTADA"
Siteler'i, Türkiye'nin ve dünyanın markası haline getirmenin herkesin görevi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bunun için herkesin çaba harcamasını istedi. Bunun herkese faydalı olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, esnaf kazandığı takdirde diğer esnaflarında para kazanacağını kaydetti. Türkiye'deki esnafın durumunu da değerlendiren Kılıçdaroğlu, esnafın çekleri ödeyemediğini ve esnafın durumunu herkesin iyi görmesi gerektiğini söyledi. Esnafın bankalardan ödenmemiş çekler yüzünden kredi çekemediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, son on yıl içerisinde on kez mali af çıktığını belirtti.

"YENİ BİR SİYASET ANLAYIŞINA İHTİYAÇ VAR"
Türkiye'nin başkentinde bulunan bir yerinden sorunlarının çözümlenememesini kabullenemeyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Siteler'in sorunlarının 1960'lardan buyana devam ettiğini ve yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Türkiye'de siyaset kurumunun halka hesap vermeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, herkesin vergi verdiğini ve ödenen vergilerin halkın nereye gittiğini sorması gerektiğini söyledi. Siteler esnafının dile getirdiği fuar alanı sorununa da değinen Kılıçdaroğlu, büyük mobilya merkezlerini Türkiye'ye geldiğini ve sorunların daha da arttığını kaydetti.

"SİTELER'DE, 15 BİN ESNAF VE YÜZ BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR"
Ankara Mobilyacılar-Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı ise, yaptığı konuşmada, Siteler'in 1960'lı yıllarda kurulduğunu, 15 bin esnafın bulunduğunu ve yüz bin kişinin çalıştığını söyledi. Siteler esnafının zor şartlar altında çalıştığını ve sitelerin beş mahalleye bölünmesinden dolayı sorunlar yaşandığını belirten Taklacı, Siteler'in isminin tekrar geri getirilmesini istedi. Siteler esnafının yaşadığı sıkıntıları dile getiren Taklacı, Siteler esnafının marka olamamasından dolayı sorunlar yaşandığını ve bunun birinci sırada yaşanan sorunlar olduğunu söyledi. Siteler'de çıkan yanlarda itfaiyenin köpük kullanmasını isteyen Taklacı, yangınlarda sıkılan su nedeniyle, su giren atölyelerde mobilyanın kullanılamaz hale geldiğini belirterek, "Siteler esnafı, ülkemizin, bayrağımızı seven herkesin yanındayız. Türkiye'de baktığınız zaman bir tane sorun var 'BDP-PKK.' Bunlardan bıktık biz. Bunların yaşanmasını istemiyoruz. Esnafın bakılmasını istiyoruz, esnafın önünü açılmasını istiyoruz" dedi.

"KEMAL ABİ, KUSURA BAKMA"
Siteler esnafından Turan Dinçer'in kendi tarzıyla yaptığı konuşma toplantıya damgasının vurdu. Konuşma konusunda yetenekli olmadığını ve 'Ağabey dersem' bana kızmayın diyerek başlayan Dinçer, esnafın sıkıntılarını dile getirerek, esnafın borcundan dolayı kredi çekemediğini ve büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi. 'Kemal Ağabey' diyerek konuşmasına devam eden Dinçer, Kılıçdaroğlu'ndan yarınki grup toplantısında Siteler esnafının sorunlarını dile getirmesini istedi.
(TB-ÖZ-Y)

03.12.2012 14:36:10 TSI

Editör: Wan Haber