Mevcut yasaya göre; en az bir yıl çalışan işçi kıdem tazminatına hak kazanıyor. Tazminat her bir yıl için 1 aylık brüt ücret kadar oluyor. Şu anda kıdem tazminatının tavanı 4092 lira. Bir yıl çalıştıktan sonra işten kendi isteği dışmda ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyor. Kıdem hesabmda bazı ince ayrıntılar işten ayrılırken daha fazla tazminat almanızı sağlayabilir. Danıştay'ın son kararı da buna örnek.

TÜM HAKLAR DAHİL EDİLMELİ

Nasıl mı? Açıklayalım, işten kendi isteği dışmda ayrılan bir işçiye çıplak ücreti üzerinden hesap yapılarak tazminat ödenmiş. îşçi bunun üzerine kıdem tazminatının sadece aldığı ücret değil bütün hakları ve yan ödemeleri içerecek şekilde hesaplanmasını istemiş.

İşveren de bunu kabul etmeyince olay yargıya taşınmış, dosya Danıştay'a kadar gitmiş. Danıştay da işçiye verilen bütün ödemelerin ve hakların hesaba dahil edilmesi gerektiğine karar verdi. Ne çalışan ne de işveren farkında!

Mahkemenin kararındaki en dikkat çekici konu ise işçilere ödenen 'özel sağlık ve hayat sigortasının' da kıdem tazminatına dahil edilmesi gerektiği hususunun özel olarak belirtilmiş olması.

Çalışanlarına özel sigorta yaptıran şirketler, kıdem tazminatı hesaplamalarında bu durumu genellikle göz ardı eder. Hatta çalışan ve kıdem tazminatını alan personelinin bir kısmı da bu durumun farkında bile değil.

PARA İLE ÖLÇÜLENLER...

Danıştay 3'üncü Dairesi'nin kararma (Esas No: 2015/27588, Karar no: 2015/30902) göre; ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmalı.

İşçiye sağlanan 'özel sağlık sigortası yardımı' ya da 'hayat sigortası prim ödemeleri' de para ile ölçülebilen menfaatler kavramına dahil olup, tazminata esas ücrete eklenmeli. 

Gazetevatan

Editör: Wan Haber