Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatına ilişkin farklı ülkelerin kendi adına uygulamaları olduğunu belirterek “Onlarla da görüştük. Avantajları, dezavantajları var. Bizim kendi adımıza ihtiyaçlarımız var. Karma model olabilir. Çıkınca öyle olacağını göreceksiniz zaten” dedi.

Sistemin hak kaybı olmayacak şekilde kurulmaya çalışıldığına dikkat çeken Soylu, gün kaybı olan bir modelin olmadığının altını çizdi. Soylu “Tasarladığımız sistemde herkesin kendine ait bir kıdem tazminatı hesabı olacak. Taşındığı zaman hepsi taşınacak. Bir günü, bir saati” diye konuştu.

İŞVEREN DE RAHATLAYACAK

Soylu, devlet katkısının ne kadar olacağına ilişkin soruya “Ne kadar olacağını tartışacağız. Bizim bir önerimiz var. İşverenleri de rahatlatacak bir model ortaya getirmek zorundayız” yanıtını verdi. Soylu, devletin yüzde 5 gibi bir oranı karşılamayacağını, buna imkan yetmeyeceğini vurguladı.

FON İLE İŞÇİ VE İŞVERENE KORUMA

1 Ocak 2017’den itibaren uygulanması planlanan yeni kıdem modeline ilişkin hazırlanan taslak çalışmada bir fon kurulması üzerinde duruluyor. Fon ile amaç tüm çalışanların haklarını alabilmeleri ve işverenin de ani para çıkış riskiyle karşı karşıya kalmasının önlenmesi.

Çalışanların, kendi isteğiyle ayrılsa bile tazminat alabileceği bir formül üzerinde çalışılıyor. Birikmiş kıdem tazminatları için de bir formül geliştirilecek.

Kaynak: Star

Editör: Wan Haber