Kıbrıs'ın dünyaca meşhur peyniri Hellim'in paketlerde kullanılacak logosu, yarışmayla belirlendi. Hellim peynirinin logosu, sadece coğrafik tescil belgesine göre üretilen ürünlerin üzerinde kullanılacak.
Hellim peynirinin coğrafik tescil logosu, Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nda bugün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Hellim mamullerinde kullanılacak logo, 36 başvuru arasından yarışmayla belirlendi. Yarışmada birinciliği Barış Argus elde ederken, ikinci ve üçüncülüğü ise tasarımlarıyla Eda Eminağa Baştuğ kazandı.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı etkinlikte yaptığı konuşmada, Hellim'in Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların kültürel ürünü olduğunu, ekonomik açıdan özellikle Kıbrıs Türk'ü için önemli bir mamul olduğunu kaydetti. Hellim'in toplam ihracatın yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ettiğine dikkat eden Çıralı, Hellim imalatının 15 bin insanın iştigal ettiği bir sektör olduğunun altını çizdi.
Mamullerin coğrafi tescilinin önemini vurgulayan Çıralı, "Coğrafi tescil bugün çok önemli bir yere sahiptir. Her ülke kendi kültürel ürünlerini korumak, taklitlerine mani olmak ve bu ürünün ekonomik faydasından başka, ülkelerin değil o yöredeki insanların faydalanmasını sağlamak için bu yöntemi uyguluyor" dedi.
Coğrafik tescilin, kültürel özelliklerin korunması için yapıldığını ifade eden Çıralı, bunun Denetleme Kurulu tarafından coğrafik tescil şartlarına göre teftiş edildiğini belirtti. Hellim mamulünün coğrafi tescilinin Sanayi Odası tarafından KKTC'de 2008'de, Türkiye'de ise Türk Patent Enstitüsü'nde 2009'da yaptırıldığını aktaran Çıralı, denetlemelerin yakın zamanda başlayacağını dile getirdi. Çıralı, Denetleme Kurulu'nun, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Süt İmalatçıları Birliği, Gıda Mühendisleri Odası ve Barolar Birliği temsilcileriyle iki uzmandan oluştuğunu ifade etti. Çıralı, "Logonun kullanım hakkını, denetimlerden geçen, sertifikayı alan üreticilere vereceğiz" diye konuştu.
Çıralı, logo yarışmasına 36 başvuru olduğunu, 7 kişilik jüri tarafından ön eleme yapıldıktan sonra geriye kalan 5 eserin internet üzerinden halkın oyuna sunulduğunu ve ilk üçün belirlendiğini anlattı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci de, Hellim'in bir lokomotif mamul olduğunu vurgulayarak, "Burada bir avantajımız var. Çünkü dünyada hiçbir yerde bulunmayan bize özgü bir ürün. İyi de bir pazarı var. Bunu böyle coğrafi işaretlerle tescilleyerek, bu kazanımı başkalarıyla bölüşmemek güzel bir çalışmadır" ifadelerini kullandı.
Logo sayesinde Hellim ürününün daha iyi değer sağlayacağını ve çiftçilerin daha sürdürülebilir bir gelire kavuşacağını söyleyen Deveci, "Bu olaya verilen önem diğer coğrafi işaretler için de kapı açacaktır. Çünkü coğrafi işaret, sizin değerlerinizin dünyada paylaşılmasını engelleyen bir güvenlik duvarıdır" şeklinde konuştu.
(MG-CTŞ-SO-Y)

16.02.2013 17:41:08 TSI

Editör: Wan Haber