Kıbrıs Rum Yönetimi hükümeti ve iktidar partisi AKEL, Türkiye'nin Kıbrıs sorununu da kapsayan 2013 dış politika hedeflerini Rum başkanlık seçimleri açısından değerlendirerek, "çok tehlikeli" olarak niteledi.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Fileleftheros "Hükümet ve İktidar Partisi, Davutoğlu Belgesini Seçim Kampanyası Açısından Okudu... AKEL, Büyük Tehlikelerden Söz Ediyor" başlıklı haberinde, Hristofyas hükümetinin Türkiye Dışişleri Bakanlığı belgesinin içeriğini Rum başkan adaylarından DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ve bağımsız aday Yorgos Lillikas'ın Kıbrıs sorunundaki tezleriyle bağdaştırdığını yazdı.
Habere göre, Hristofyas hükümeti, Sözcü Stefanos Stefanu aracılığıyla, Türk belgesinin Anastasiadis ve Lillikas'ın Kıbrıs sorunu tezleriyle bağdaşık olduğu görüşünü ortaya koyarak "Ufukta, bu iki adayın tezleriyle göğüslenemeyecek büyük tehlikeler var" uyarısında bulundu.
Gazete, Stefanu'nun "Türkiye'nin 2013 dış politikasıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı belgesi, Kıbrıs çözümü ve yeniden birleşme mücadelesi perspektifi açısından büyük tehlikeler meydana geleceğini gösteriyor" dediğine işaret etti ve şu iddialarda bulundu:
"Belge, önemli hedeflerden biri olan, 'Kıbrıs sorununun rayından ve BM kararlarında öngörülen prosedürden çıkarılması ve dörtlü konferans aracılığıyla çözülmesini' öne çıkarıyor. Elbette dörtlü konferanstan çıkacak bir çözüm Güvenlik Konseyi kararlarına dayanmayacak.
Bu Türk belgesi, Sayın Anastasiadis'in 'yeni prosedür ve genişletilmiş müzakereler' ve Sayın Lillikas'ın 'müzakerelerin sıfırdan başlaması' önerilerinden dolayı, 'Kıbrıs açısından, çözüm ve yeniden birleşme mücadelesi perspektifi açısından büyük tehlikelere' işaret ediyor. Gerek yeni prosedür, gerek genişletilmiş müzakereler, gerekse Kıbrıs sorununa sıfırdan başlanması politikası, Türkiye'nin Kıbrıs sorunundaki hedeflerini, yani taksimin ileri götürülmesini ve hayata geçirmesini kolaylaştırır."
AKEL: "TAKSİMİN VE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜN KESİNLEŞMESİ HEDEFLENİYOR"
Gazeteye göre, AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, partisinin Türkiye'nin tez ve metotlamalarının tamamını reddettiğini belirterek "Bunlar tamamen kabul edilemez ve kınanması gereken şeylerdir çünkü taksimin ve iki devlet çözümünün kesinleştirilmesini hedeflemektedir" iddiasında bulundu.
Lukaidis'in de TC Dışişleri Bakanlığı belgesi ile Rum başkanlık seçimleri arasında bağlantı kurduğunu belirten gazete, AKEL Basın Sözcüsü'nün sözlerini şöyle aktardı:
"Davutoğlu'nun tezleri, niyetleri aynı olmasa da Anastasiadis ve Lillikas'ın önerileriyle aynı dalga boyunda hareket ediyor. Anastasiadis ve Lillikas'ın, tezlerinin içerdiği büyük tehlikeleri fark etmeye ve bunları derhal geri çekmeye çağırıyoruz."
Politis ise haberi "Kıbrıs Sorununu Hatırladılar" başlığıyla aktardı. AKEL'in başkan adayı Stavros Malas'ın seçim kurmaylığının, Rum ekonomisinin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ve tartışılmakta olan memoranduma karşın Kıbrıs sorununun çoğu seçmen için kriter olmaya devam ettiği düşüncesiyle TC Dışişleri Bakanlığı belgesi aracılığıyla Kıbrıs sorununu öne çıkardığı kaydedildi.
Simerini de haberi "Davutoğlu Belgesi Tehlikeli... BM Kararlarının Öngördüğü Prosedürden Çıkarma Çabası Açık... Hükümet Sözcüsü 2013'e Dair Türk Dış Politikasının Kıbrıs İçin Ciddi Tehlikelere Gebe Olduğuna İşaret Ediyor" başlık ve spotlarıyla okurlarına aktardı.
(MG-İB-D)

04.01.2013 12:11:04 TSI

Editör: Wan Haber