Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, 5 yıllık iktidar döneminde KKTC'nin siyasi açıdan yükseltilmesi ve AB üyesi ülkelerle doğrudan ticaret yapmasını öngören Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün geçirilmesini engellemeyi başardıklarını söyledi.
Kıbrıs RUM kesiminde yayınlanan gazetelerden Fileleftheros "Başkan Hristofyas: Türkiye'nin Oyununa Gelmeyelim... Özellikle Dikkatli Olalım" başlığıyla yansıttığı haberinde, Hristofyas'ın, Larnaka'da oluşturulan "Kondea (Türkmenköy) Evi"nin açılışında yaptığı konuşmaya yer verdi.
Habere göre, Hristofyas "yıkıcı taksimi bertaraf etmek ve Kıbrıs sorununun çözümü, kurtuluş ve yeniden birleşme perspektifini idame ettirmek için önümüzdeki günlerde özellikle dikkatli olmalıyız" uyarısında bulundu.
Hristofyas, "Türkiye'yi iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümü konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne olan yükümlülüklerinden kurtarmak gerek. Türklerin prosedür değişikliği, iki ayrı varlığın gevşek federasyonla, belki konfederasyonla birleşmesi taleplerine boyun eğerek Türkiye'nin oyununa gelmemeliyiz" dedi.
Dimitris Hristofyas, yıllık iktidar dönemi boyunca KKTC'nin siyasi açıdan yükseltilmesi ve KKTC'nin AB üyesi ülkelerle doğrudan ticaretiyle ilgili tüzüğün 'dayatılması' strateji ve çabalarını engellemek için mücadele ettiklerini ve bunu başardıklarını söyledi.
Hristofyas, Kıbrıs Rum tarafı olarak Maraş'ın iadesi, Türkiye'nin müzakere başlıklarının açılması ve Gazimağusa Limanı'nın AB gözetimi altında açılması" önerisini sunduklarını hatırlattı ve "Türkiye, bu öneriye cevap vermedi çünkü önerimiz hayata geçseydi sahte devletin siyasi açıdan yükseltilmesini uzaklaştıracaktı" iddiasında bulundu.
Haravgi "Ankara'nın Oyununa Gelmeyelim... Hükümet Sahte Devletin Yükseltilmesi Çabalarını Bertaraf Etti" başlıklı haberinde Hristofyas'ın "Kıbrıs sorununda uzlaşılmış prosedürün değiştirilmesi yönündeki baskılara boyun eğmedik" dediğini yazdı.
Habere göre, prosedürün değiştirilmesine boyun eğmek, yeni bir hakemliği, suni takvimleri ve nihayetinde yeni bir kapsamlı çıkmazı gündeme getireceğini ileri süren Hristofyas "Ve bu sefer belki de son çıkmaz olacaktı" görüşünü dile getirdi.
Hükümetin, uluslararası camiaya hakim olan Rum tarafı aleyhindeki olumsuz ve cezalandırıcı ortamı değiştirdiğini, uzlaşmaz tarafın Güney Kıbrıs değil "Türkiye olduğuna ikna ettiklerini" savunan Hristofyas, şunlara dikkat çekti:
"Yaptıklarımızın belki de en önemlisi, işgalin ve sahte devletin siyasi açıdan muhtemel bir yükseltilmesinin neden olacağı taksimi bertaraf ederek Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması ümidini sürdürmemizdir."
(MG-İB-D)

04.01.2013 12:11:17 TSI

Editör: Wan Haber