Kıbrıs Rum "Milli Muhafız Ordusu"nun (RMMO) insansız (casus) uçak, korvet başta olmak üzere silah sistemleri satın alacağına dair basına yansıyan haberler üzerine, Rum Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamalarda, silahlanma projelerinin olduğunu ancak bunların halen düşünce aşamasında bulunduğunu açıkladı.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Politis'in "Milli Muhafız Ordusu Silah Sistemleri... Sadece Düşünce" başlıklı haberine göre, Rum Savunma Bakanlığı, resmî sitesinde dün yayınlanan açıklamasında; RMMO'nun ihtiyaçlarına göre silahlanma programları yapıldığını ancak bunların kullanılabilir ödeneklere ve dönemin belirlediği önceliklere göre gerçekleştirildiğini belirtti.
Alınacak silah sistemlerinin menşeine dair haberlere de atıfta bulunulan açıklamada; yapılan silahlanma programlarında, silah sistemlerinin alınacağı ülkelerle ilgili ifadelerin de yer aldığı ancak bu projelerin henüz başlangıç aşamasında bulunduğu, halen ihale prosedürlerinin harekete geçirilmediği, dolayısıyla ne alınacak sistemlerin tipi ne de bunların alınacağı ülkelerin belli olduğu kaydedildi.
Gazetenin haberine göre bakanlık açıklamasında, Fransa menşeli süper modern korvetler alınacağı şeklindeki haberlere işaret edilerek "Bakanlığın planları arasında açık deniz gemileri alımı da var ancak şu ana kadar türleri belirlenmedi, ihaleye çıkılmadı. Dolayısıyla Fransa menşeli gemilerle ilgili yazılanlar gerçeği yansıtmamaktadır" denildiğini yazdı.
RMMO MI-35 SALDIRI HELİKOPTERLERİ SİMÜLATÖRLERİNDEN SONRA ŞİMDİ DE TOPÇU SİMÜLATÖRLERİ ALIYOR
Aynı gazete "Milli Muhafız Ordusu'na Topçu Simülatörleri" başlıklı haberinde ise RMMO'nun personel eğitimi maksadıyla MI-35 tipi saldırı helikopteri simülatörlerinden sonra şimdi de topçu simülatörleri alma yoluna gitmekte olduğunu bildirdi.
Gazete edindiği bilgilere dayanarak eşzamanlı olarak 9 topçunun eğitimine imkan tanıyacak simülatörlerinin (top ve havan) alım prosedürünün son aşamasında bulunduğunu, çıkılan ihaleye 18 şirketin katıldığını, bunlardan en uygun olanının seçildiğini ve ilgili ödeneğin serbest bırakılması için Rum Meclisi Savunma Komitesi'nin bir sonraki toplantısında konunun görüşüleceğini yazdı.
(MG-CTŞ-D)

25.01.2013 15:48:15 TSI

Editör: Wan Haber