KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın, Dipkarpaz'daki Apostolos Andreas Manastırı ile ilgili dünkü açıklamasının, konuyla ilgili gerilim yaşanmasına ve yeni komplikasyonlara yol açacağının kesin olduğunu iddia edildi.
Haberi ilk sayfadan "Apostolos Andreas'ı Tek Başlarına Tamir Ediyorlar" başlığıyla yayımlayan Politis Gazetesi, Rum Kilisesi'nin, Manastırın restorasyonu konusundaki "gecikme oyunlarının", KKTC'nin işine yaradığı yorumunda bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın, restorasyon maliyetini tek başına üstleneceği ve çalışmaların bir an önce başlamasını umduklarına dair dünkü açıklamasına atıfta bulunan gazete, bu gelişmenin gerilim yaratacağının kesin olduğunu, öte yandan teknik komitenin manastırın restorasyonuyla ilgili planlarında önemli bir zorluk teşkil ettiğini öne sürdü.
Gazete, Rum Yönetimi Başkanlığı'nın, KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın açıklaması konusunda bilgilendirildiğini de ekledi.
"KKTC Ödüyor... Sahte Devlet Apostolos Andreas Manastırı'nın Restorasyonunu Yapıyor" başlığıyla iç sayfalardan yayımlamaya devam ettiği haberinde, Cumhurbaşkanlığı'nın dünkü hamlesinin, Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin anlaşmasını ve çabalarını sabote etmeye çalıştığını iddia eden gazete, Kıbrıs Türk tarafının, yaşanan gecikme ve özellikle Başpiskoposluğun konuyla ilgili taktiği dolayısıyla; uygun bir zemin bulduğunu öne sürdü.
Kültürel Miras Teknik Komitesi'ndeki Rum grubun başkanı Takis Hacıdimitriu'nun, Cumhurbaşkanlığı'nın kararı konusunda dün Kıbrıs Türk grubunun başkanı tarafından bilgilendirildiğini kaydeden gazete, Hacıdimitru'nun, Kıbrıs Türk tarafının bu inisiyatifinin Rum kesimi tarafından kabul edilemeyeceğini söylediğini aktardı.
Hacıdimitriu ile temasa geçtiğini belirten gazete, Hacıdimitriu'nun, Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu'yu konu hakkında bilgilendirdiğini ve bunun olumsuz bir gelişmeden ibaret olduğunu söylemekle yetindiğini ekledi.
Cumhurbaşkanlığı'nın inisiyatifinin, gerek BM, gerek UNDP'de baş ağrısına sebep olduğunu kaydeden gazete, hem BM, hem de UNDP'nin teknik komitenin çabalarına ve gerçekleştirdiği ilerlemeye şu veya bu şekilde müdahil olduklarını belirtti.
Gazete, konunun, BM Genel Sekteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in önümüzdeki hafta adaya gerçekleştireceği temaslarda tartışma konusu teşkil edeceğini kesin olduğunu da ifade etti.
Kilisenin, manastırın restorasyonu konusunda ihmalde bulunduğu belirtilen haberde, Kilise'nin restorasyonu geciktirmesinin, Türk tarafının Apostolos Andreas Manastırı konusunda izlenim kazanmasına fırsatı vermekte olduğu da ileri sürüldü.
Haravgi ise Cumhurbaşkanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasına, "Sahte Devlet Apostolos Andreas Manastırı'ndaki Çalışmalardan Söz Ediyor" başlığıyla yer ayırdı.
(MG-İB-D)

09.01.2013 13:09:48 TSI

Editör: Wan Haber