Van Eğitim Derneği’nin Vali Mithat Bey Mahallesi’nde yaptıracağı 12 derslikli prefabrik Vali Mithat Bey İlk ve Ortaokulu’nun protokolü Van Valisi Münir Karaloğlu ile Van Eğitim Derneği Başkanı Yakup Simeklioğlu arasında imzalandı. Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına’nın da katıldığı protokol öncesi Vali Karaloğlu, deprem sonrası Van’da okul yapmak için protokol imzalayan ancak tüm girişimlere rağmen okul yaptırmayan firmalara çağrıda bulundu. Van’da ve il dışında olup da deprem sonrası okul yaptırmayan Vanlı işadamlarına da sitemde bulunan Vali Karaloğlu, “İlimizde ve il dışında maddi durumu iyi olan çok sayıda işadamı var. Hiçbiri depremde kendiliğinden Van’a gelmedi. Hayatında hiç Van’ı görmemiş insanlar çıkıp geldi. Babasının mezarı burada, dışarıda, ‘Vanlıyım’ diye övünen birçok işadamını maalesef çok bekledik ama gelen olmadı. Sadece 3 Vanlı hemşehrimizle okul için protokol yaptık” dedi.

“DEPREM SONRASI 79 HAYIRSEVERLE OKUL PROTOKOLÜ İMZALANDI”
Bitlis Vakfı’nın eğitimde oluşturduğu sinerjiyi Van Eğitim Derneği’nin de oluşturmasını isteyen Vali Karaloğlu, “Bitlis'in oluşturduğu sinerjiyi Van’da oluşturamadık. O sinerjiyi, derneği vakfa dönüştürerek oluşturmamız lazım. Van’daki diğer sorunları çözebilmemiz için eğitim sorununu çözmemiz lazım. Bitlis’te Erenoğlu’nun yaptığını Van’da yapabilecek yok mu? Çok sayıda işadamı var ancak bunu sağlayamadık. Van’da birçok işadamı var. Bunu da inkar etmemek lazım. Deprem sonrası 80’e yakın okul protokolü imzaladık, bunun 10 tanesini Vanlı işadamının yaptırmasını isterdim” dedi.


Van Eğitim Derneği’nin de Eğitim Vakfı’na dönüştürülmesi tavsiyesinde bulunan Karaloğlu, Van’ın dışındaki Vanlıları Van’daki eğitimle alakalı hale getirmek için de ‘eğitim çalıştayı’ yapmalarını önerdi. Deprem sonrası okul yapmak için 79 hayırseverle protokol imzaladıklarını kaydeden Karaloğlu, 900 dersliğin tamamlanarak hizmete girdiğini söyledi. Depremde bin 15 dersliğin hasar gördüğünü bildiren Karaloğlu, hasar gören dersliklerin tamamına yakınını hayırseverlerin yaptırdığını kaydetti.


Vali Karaloğlu, Ankara’da Milli Eğitim Bakanının da hazır bulunduğu bir törende protokol imzalayan 3 firmanın taahhüdünü yerine getirmemesinden yakındı. 3 firma yetkilisiyle defalarca telefon görüşmesi yapmalarına ve noter aracılığıyla ihtarname çekmelerine karşın bir sonuç alamamaktan şikayet eden Vali Karaloğlu, Kulüpler Birliği Başkanı İlhan Cavcav, Metro Grubu Başkanı Galip Öztürk ve modacı Muammer Ketenci’ye çağrıda bulundu. Karaloğlu, “Bu bir hayır işi ama protokol imzalandıktan sonra gönüllü olmaktan çıkar. Bu iki taraf için de bir mecburiyet haline gelir. Onlar için yapma, bizim için de takip etme mecburiyeti haline gelir. Kulüpler Birliği, depremden sonra okul yapmak için beni ilk arayan kuruluşlardan biriydi. O günkü başkanı İlhan Cavcav’dı. Cavcav bana, ‘Sadece okul değil, yanında mutlaka spor salonu da olmalı çünkü biz spor kulüplerini temsil ediyoruz’ demişti. Salonu ile çevresi ile her kulübe bir derslik düşecek şekilde 18 derslikli bir okul yaptırmak üzere protokol imzalamıştık ama o günden bugüne kadar görüşmelerimiz sonuç vermedi. Biz halen işin peşindeyiz. Hukuki olarak da takipçisi olacağız. Metro Grubu da aynı şekilde. Bunlarla da geldiğimiz noktada bir sonuç alamadık. Bir diğeri Muammer Ketenci adında bir modacı arkadaş. Bu arkadaş Van Depremi'nden sonra Van adına defileler düzenledi, paralar topladı ama şu ana kadar bırakın protokolün gereğine yerine getirmeyi, bize vermiş olduğu telefonlarda dahi kendisi yok. İhtar gönderiyoruz, adresinde bulunamıyor. Şu anda kayıp. Biz kamuoyuna bildiriyoruz. Basın aracılığıyla kendisine çağrıda bulunuyoruz. Bizimle gönüllü olarak imzaladığı protokolün gereğini yapsın diye temenni ediyoruz. Yoksa bunun da hukuki takipçisi olacağız” dedi.


Van Eğitim Derneği’ne de katkılarından dolayı teşekkür eden Vali Karaloğlu, “Derneğimiz; inşallah bundan sonra da Van’da eğitime katkı vermeye devam eder ve vakfa dönüşerek daha büyük bir sinerji oluşturur” diye konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından, Vali Münir Karaloğlu ile Van Eğitim Derneği Başkanı Yakup Simeklioğlu tarafından 12 derslikli Vali Mithat Bey İlk ve Ortaokulu’nun protokolü imzalandı.

Editör: Wan Haber