Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mustafa Alan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Kayseri'de Sivil Toplum Kuruluşları ile yaptığı toplantıda 4 soru yönelttiğini bildirdi.
Esnaf ve sanatkarların sorunlarını dile getirmek için toplantıya katıldığını söyleyen Başkan Alan, "Sağlık sektöründe, hastane ve eczane hizmetlerinde yapılan düzenlemeler hakkında esnaf sanatkarlar ve Bağ-Kurlular adına teşekkür ettim. Esnaf Kefalet Kooperatifleri kanalı ile bin liradan yüz yirmi beş bin liraya kadar kredi kullandırıyoruz" dedi.
"Cumhuriyet tarihinde en fazla krediyi AK Parti hükümeti döneminde aldık. Ödeme zorluğu çeken esnaf ve sanatkarlara yapılandırma dediğimiz ödeme kolaylığını da yine AK Parti döneminde aldık" ifadesinde bulunan Başkan Alan, "Yerel yönetimlerimiz başta Büyükşehir, Melikgazi ve Kocasinan belediyelerimiz olmak üzere seyyar satıcıları yasakladı. Bu yasak karşısında Kayserimiz pırıl pırıl oldu. Yerel yönetimler sanayi siteleri yapımı ile ilgili, işyeri açma kapama ve belediyelerle ilgili olan her türlü sorunumuzla yakından ilgileniyorlar. Yerel yönetimlerimizden çok memnunuz. Başta Sayın Bakanımız Taner Yıldız, Gurup Başkanvekilimiz Mustafa Elitaş, Meclis Başkanvekilimiz Sadık Yakut yine Milletvekillerimiz Yaşar Karayel, İsmail Tamer, Ahmet Öksüzkaya olmak üzere esnaf sanatkarlarla ilgili sorunlarımızla ilgili ne zaman telefonla arasak görüşebiliyoruz. Ankara'da meclis ziyaretlerimizde önümüze düşüp ilgili birimlere bizimle gidip sorunlarımızla yakından ilgileniyorlar. Nöbetçi Milletvekili uygulamasından istifade ediyoruz. Esnaf sanatkarların sorunlarını il binasındaki nöbetçi milletvekiline tez elden iletiyoruz. Bu uygulamadan ötürü teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Başkan Alan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a şu soruları yönelttiğini bildirdi:
"1.AVM Yasası bir an önce çıkartılmalı ve esnaf sanatkarımızın işleri yeniden düzene konulmalıdır.
2.Emekli maaşlarından kesilen yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Priminin kaldırılmasını talep ediyoruz. Çömçe ile veriyorsunuz kaşıkla bir kısmını alıyorsunuz. Türlü yerlere destek verilirken bizlerin 25 yıllık emeğinden yüzde15 kesilmesin.
3.Okul kıyafetleri ile ilgili okul kıyafeti imalatı yapan konfeksiyoncularımızın ellerinde kumaşları var, çalışan işçileri var, atölyeleri, makinaları, kurulu düzenleri var. Bir yıl daha bu sivil kıyafet uygulamasının ötelenmesini istiyoruz.
4.Ustalık belgesi ile ilgili meslek kuruluşları arasında norm birliği olmalı. Esnaf sicil kayıtlarında ustalık belgesi soruyoruz ama Ticaret Odalarına yapılan kayıtlarda ustalık belgesi sorulmuyor. Bizim Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ve Kayseri Ticaret Odamızla herhangi bir anlaşmazlığımız yok. Ama hem meslek kuruluşları arasındaki eşitlik ilkesine aykırı hem de üye kayıtlarında ayrıcalık oluyor"
Başkan Alan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın sorulara şu cevabı verdiğini açıkladı:
"Sayın Başbakanımız da marketler yasasının en kısa zamanda meclisten geçirileceğini söyledi. Diğer okul kıyafetleri ile ilgili biz gelecek yılın kıyafetlerini 1 yıl önceki eğitim öğretim yılında haber verdik ama bazı özel okullarda ve okul aile birliklerinin kararları ile devlet okullarında uygulanmaya başlandı dedi. Diğer ustalık belgesi konusuna ve yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisine cevap vermedi. Ama görüyorum ki Gümrük ve Ticaret Bakanımıza gerekli bilgi verilmiş. Sayın Bakanımız Hayati Yazıcı ve TESK Başkanımız Bendevi Palandöken dün sevindirici bilgiler verdiler. Sayın Bakanımızın İstanbul'da Esnaf sanatkarlarla yaptığı istişare toplantısından sonra da sevindirici açıklamalar yapıldı."
(AÖ-Y)

15.02.2013 15:07:29 TSI

Editör: Wan Haber