Van’ın Erciş ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında köy ziyaretlerinde  konuşan BDP  Erciş Belediye  eş başkan adayı, Başbakan Erdoğan’ın demokrasi konuşmalarında seçim sandığının ön plana çıktığını, sandıkta başarılı olması durumunda çatışmalı süreçlerin yeniden yaşanılabileneceğini aktararak Türkiye’de yaşayan her kesimin bu seçimlerde sandıklarına sahip çıkması çağrısında bulundu.

Seçim çalışmaları kapsamında çalışmalarını aralıksız sürdüren BDP Erciş Belediye eş başkan adayları Diba Keskin ve Abdurrahman Çağan köy, mahalle ve esnaf ziyaretleri devam ediyor. İlçe merkezinde bulunan Dengêj evlerini ziyaret eden eş başkan adayları sırasıyla esnaf ve köy ve ziyaretlerini gerçekleştirdi.  İlk olarak Yukarı Işıklı (Êrşat a Jor)  Düvenci (Tewla Dêrê) köylerini ziyaret eden eş başkanlar burada gerçekleştirdikleri toplantıların ardından Salihiye mahallesine geçerek mahallelerin gerçekleştirdikleri toplantıya katıldı. Toplantılarda söz alan eş başkan Çağan,  “Özgür yönetimle, özgür kimliklere”  sloganı ile yola çıktıklarını ve seçimlerde başarılı olmaları durumda Erciş’i özgür bir kente dönüştüreceklerini ifade etti. Çağan’dan sonra söz alan eş başkan Diba Keskin, “Başbakan’ın her konuşmasında demokrasiden söz ettiğini, demokrasi ile birlikte seçim sandığını ön plana çıkardığını aktardı. Keskin bu seçimde AKP’nin sandıkta çıkması durumdan savaşlara yeniden yatırımların yapılacağını ve bunun en ön somut örneğinin de yapılan Kale kollar olduğunu işaret etti. Halkların sandıklarına sahip çıkması gerektiğine  dikkat çeken Keskin, “Bu ülkede ve Erciş’te  Kürdü,Türkü,Alevisi,Lazı,Çerkezi ve yerlisi olmak üzere herkesin demokrasiye ve barışa ihtiyacı vardır. Demokrasinin sağlanması barışın kazanması için sandıklar referandum niteliğindedir. Herkes sandığa sahip çıkmalıdır” dedi.

‘Başbakan samimi değil’

Erciş ilçesine bağlı Yukarı Işıklı ve Düvenci köylerinde düzenlenen halk toplantılarında söz alan BDP Erciş Belediyesi eş  başkan adayı Diba Keskin, seçim sürecinin yaklaşması ile birlikte Başbakan Erdoğan'ın  barış sürecine katkı sunuyormuş gibi  göstermelik uygulamalar yapması, ne Türk halkını nede Kürt halkını ikna etmeye yetmediğini ifade ede etti.  Başbakanın  her defasında demokrasi ve çözüm sürecini dillendirdiğini bununla birlikte sandığı işaret ettiğine dikkat  çeken  Keskin, “bu halkın artık yeni çatışmalı süreçlerin yaşanmasına ne tahammülünün nede takatinin kaldı” dedi Keskin, şimdiden yapılan bazı savaş yatırımları seçimden sonra yeniden çatışmalı süreçlerin yaşanıla bilineceğini ifade eden  Keskin,  “Bölgemizde 40 yıla yakındır yaşanan çatışmalı sürecin ardından Kürt Halk Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine başlatılan barış sürecinden AKP hükumeti nemalanmaya çalışıyor. Bölgede kalekollar ve tank top yatırımları yapılıyor” dedi. Van’da yaşanan depremin ardından AKP’nin bölge halkına verdiği önemin yaptığı uygulamalar ve Erciş’in AFAD olarak ilan edilmemesi için ortaya koyduğu tavırlarla ortaya çıktığını açıklayan Keskin, son olarak dün Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyünün Çeli mezrasında oturan Taş ailesi dramına değinen Keskin, “Neden bu coğrafyada yaşanan dramlar başka yerlerde yaşanmıyor. Neden bu halka ölümler ve çaresizlikler reva görülüyor. O yolların açılmasından Başbakanın valisi sorumlu değil mi? Diye sonran Keskin, “işte AKP’nin hizmet anlayışı. Türkiye’de yaşayan bütün halkların bu seçimde sandıklarını AKP’den korumalıdır. Bu sandık referandum niteliğindedir. AKP’ye oy verenler yaşanılacak mağduriyetlerden ve en önemlisi katliamlardan sorumludur” dedi.

 

Keskin’den sonra söz alan eş başkan adayı Abdurrahman Çağan, ilçede yaşanan sorunlara değinerek, Işıklı köyünün zengin su kaynaklarına sahip olduğunu fakat burada bile köylülerin su sıkıntısı yaşadığını ifade etti. Çağan, “  Erciş halkı yaşanan depremin ardından gerçeğin farkına vardı. Yaşanan depremin bıraktığı  enkazlar halen yerde ve acılarımız her geçen gün AKP iktidarının sorumsuzluğu karşısında biraz daha kanıyor. Seyit Muhammet mezarlığında yatan ölülerimiz bile huzurlu değil. Bir mezarlığın çevresi korunaksız. Mezar taşları kırılan birçok mezar ve mezarlığın içinde dolaşan sokak köpeklerinin bıraktığı pislikler, maalesef AKP’nin Erciş’e ve Ercişliye verdiği önemi açığa çıkarıyor” dedi.  Erciş'te sadece tabelalar ve reklamlarla var olmaya çalışan belediyenin dışında bir belediye olmadığını aktaran Çağan, şu ifadelere yer verdi. “ Aslında şu anki yönetimin önceki dönemlerdeki yönetimlerden farkı yok.  Etrafımızda battığımız her çamur, onlardan kalan eserlerdir. Bu anlamda Ercişlilerden son olarak bize bir fırsat vermelerini istiyoruz.  Erciş’i bu tip sorunlardan kurtararak, Erciş’e ve Ercişliye layık bir yerel yönetim oluşturmazsak o zaman halka her türlü hesabı vermeye hazır olacağız” dedi.

Editör: Wan Haber