BDP'li Van İl Genel Meclisi Başkan Vekili Öner Yiğit, Van'da son 3 yılda enerji altyapısı için 300 milyon Türk Lirasının harcandığını ancak buna rağmen elektrik kesintilerinin yüzde 60'lara vardığını belirterek, "İlgililer bunun kaçak elektrik kullanımından kaynaklı olduğunu söylesede yapılan araştırmalarda ve uzmanların bu konuda yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlar iddiaların doğru olmadığını gösteriyor." dedi.
 
 
"HALKIMIZ GELİRİNİN BÜYÜK BİR KISMINI ELEKTRİĞE HARCIYOR"
 
Van´da sık sık yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin hazırladığı raporu İl Genel Meclisi gündemine de taşıyan Van İl Genel Meclisi Başkan Vekili Öner Yiğit, Van´da son 3 yılda enerji alt yapısı için 300 milyon Türk Lirası harcandığını, Van´ın elektrikteki altyapısı için büyük bir kaynak ayrılmasına karşın kent merkezi başta olmak üzere kırsalda yaşanan elektrik kesintilerinin, yüzde 60´lara vardığını belirterek, "Halkımız artık elektriğe daha fazla para ödüyor ve gelirinin büyük bir kısmını elektrik harcaması için kullanıyor. Buna rağmen yüzde 60 oranında gerçekleşen elektrik kesintilerini kaçak kullanıma bağlamak doğru değildir" dedi.
 
"KESİNTİLER KAÇAK ELEKTRİKTEN DEĞİL, İHMALDEN KAYNAKLANIYOR"
 
Yiğit açıklamasının devamında; “Van´da özellikle deprem sonrası arızaların periyodik kontrollerinin ve bakımının yapılmaması, ihmal edilmesi, bu işler için ayrılan personel ve kaynağın yetersizliği gibi nedenlerde bu kesintiler ile ortaya çıkmaya başladı. Ancak kurum müdürleri bunun kaçak elektrikten kaynaklandığını ifade etselerde uzmanlar bu tezi çürütmektedirler. Van merkez ve diğer ilçelerde yaşanan elektrik kesintilerinin, kurumun yöneticilerinin ne kadar basiretsizce çalıştıklarını göstermektedir. Van ilinin kaderinin bakım ve onarımının bir şirket eli ile yürütülmesi ve bu konunun araştırılması gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.
 
"ELEKTRİK KESİNTİLERİNDEN MAĞDUR OLAN VATANDAŞLAR TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR"
Yiğit, sorunun çözümüne ilişkin yapılması gereken hususları ise şöyle açıkladı : "Van merkez ve ilçelerde oturan halkımızın, elektrik kesintisi ve dolayısı ile voltaj gelip gitmesinden yada gerilimden dolayı bahis edeceğiniz eşyada zarar meydana gelip gelemeyeceğinin ve zararın değerinin ne kadar olduğunun tespit edilerek suç duyurusunda bulunulması gerektiği, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) yönetmeliğine göre kw saat başına 0.37 ile 1.11 kr arasında kesintinin süresine göre bir sonraki faturadan indirim düzenlenmesi gerektiğini hatırlatıyorum. Örneğin 15 saat kesintinin yapılmış olması durumunda, diyelim ki 180 kw elektrik harcanmış olsun. Bu durumda ödenecek tazminat 180 kw ile 0.37 kr çarpımından çıkan miktar kadrardır. Van merkez köyler ve diğer ilçelerde sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin, kaçak elektrikten kaynaklanmadığı, sorunun enerji nakil hatlarının yetersizliği ve trafoların yeteri derecede enerji dağıtımına cevap olmadığı bu tür eksikliklerin yerinde tespit edildikten sonra çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyoruz. Van kentinde yaşayan halkın bu ve buna benzer bir çok düzenlemenin araştırılarak yasal yollara başvurması gerekmektedir."

 *Prestij Haber

Editör: Wan Haber