Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "AK Parti, AK Parti iktidarı, AK Partili Kepez Belediye Başkanlığı, 2B'li gecekondu bölgelerinin tamamında kentsel dönüşüm anlamında toplu konut çalışmalarının karşısındadır. Vatandaşın istediği yönde o bölgenin TOKİ ile değil de tapu ile çözülmesine taraftır" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi(TOKİ) ile Kepez'in kuzeyindeki 16 mahallenin tamamındaki 'Proje Alanı' alanı kararını iptal etti. TOKİ'nin Kepez'deki bazı mahalleleri kentsel dönüşüm bölgesi ilan ettiği yönündeki iddiaların üzerine AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, AK Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar ve ilgili mahallelerin muhtarları Kepez Seyir Terası'nda bir basın toplantısı düzenledi.
AK Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar, AK Parti anlayışının her zaman halkın istediği yönde tecelli ettiğini vurgulayarak, yeni yılın herkese sağlık ve mutluluk getirmesini diledi.
ANTALYA'NIN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ
Kepez Belediye Başkanı hakan Tütüncü ise TOKİ alanlarının oluşturulmasına yönelik gerçekleri anlatacaklarını kaydetti. Antalya'nın en önemli sorunlarından birinin 2B olduğunun altını çizen Başkan Tütüncü, "Yaklaşık 30 yıldan bu yana Türkiye'de ciddi manada problemdir. Bu problemin en fazla etkilediği coğrafyada ilçeleri ile birlikte Antalya'dır. 30 yıldır bu sorunun çözülmesi için adım atılmasına rağmen çözüm üretilememişti" diye konuştu. 2009 yılında seçim vaadi olarak 2B sorununu çözeceklerinin vaadini verdiğini hatırlatan Başkan Tütüncü, şunları söyledi:
"Bu sorunu vatandaşın lehine çözmek için söz vermiştik. Seçimlerin hemen sonrasında diplomasi trafiği başlattık. 2012 yılının Mart ayında 30 yıldır çözülmesi planlanan bu problemi, kökünden temelli olarak çözdük.2B arazilerinin vatandaşa teslim edilmesine yönelik, yani üzerindeki hak sahiplerine verilmesine yönelik kanun çıktı. O kanun zaman içinde çeşitli kurumlara yetkiler verdi. Türkiye çapında envanter çalışması yapılırken burayla ilgilide bir taslakta yapıldı. Kütükçü ve Göçerler tapulanmasına dahil 19 mahallede taslak çalışma yapılabilir mi? sorusu gündeme geldi. Bu taslak çalışma, bizlere geldiği andan itibaren biz vatandaşlarımızın burada kentsel dönüşüm istemediği, tapu ile bu problemin çözümünün sağlanması gerektiğini ilettik. Bunun taslak proje aşamasından çıkarılmasını ve buranın kentsel dönüşüm ile ilgili imar planlarına göre o bölgelerin vatandaşın istediği şekilde tapularını teslim ederek mülkiyet sorunun çözülmesini istedik" şeklinde konuştu.
VATANDAŞ NE İSTERSE O
"Antalya'da iyi şeyler yaptıkça birileri suyu bulandırmaya çalışıyor" diyen Başkan Tütüncü, "Nereden suyu bulandırabiliriz algısında olan muhalefet var. Bir bardak suda fırtına koparılıyor. Sanki proje alanı ilan edilmiş. Sanki kesinleşmiş. Yarın TOKİ geliyor. Taleplerin aksinde bir adım atılıyormuş gibi yansıtılıyor. Bizi, 'Neden sesiz kalıyor' diye eleştirdiler. Biz söz verdiğimiz gibi vatandaşımızın istediği yönde adım attık. Bunu yaparken de bilgi ve belge ile konuştuk. Siyasetçiler söyledikleri her şeyden mesuldürler. Söyledikleri sözler yere düşmemelidir. Biz, söylediğimiz her vaadin arkasındayız" dedi.
TOPLU KONUT ÇALIŞMALARININ KARŞISINDAYIZ
Muhalefetin karalama kampanyalarının nafile olduğunu işaret eden Başkan Tütüncü, "AK Parti, AK Parti iktidarı, AK Partili Kepez Belediye Başkanlığı, 2B'li gecekondu bölgelerinin tamamında kentsel dönüşüm anlamında toplu konut çalışmalarının karşısındadır. Vatandaşın istediği yönde o bölgenin TOKİ ile değil de, tapu ile çözülmesine taraftır. Ve bununla ilgilide gerekli her türlü çalışmayı yapmıştır, yapmaya da devam edecektir. Bütün vatandaşlarımız bu konuda rahat olsun. Burada bir tapulaştırma suretiyle problemin çözümü yıllarca beklemiş olduğu tapuları ile mülkiyet problemini çözmek yine bizim iktidarımıza nasip olacaktır" dedi.
TOKİ'NİN BU BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANI OLMADI
AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse ise, TOKİ'nin bu bölgede kentsel sönüşüm planının hiçbir zaman olmadığının altını çizdi. TOKİ'nin bu yönde bir yazısının da olmadığını ifade eden Köse, "Kentsel dönüşüm konusu iddia edildiği gibi bu bölgede değil, hiçbir bölgede olmamıştır. Muhalefetin iddia ettiği husus, bu bölgelerde özel proje alanlarının ilan edilip edilmemesidir. Kentsel dönüşüm değil. Özel proje alanı. Nedir özel proje alanı? Halkın kullanımında olmayan, boş araziler üzerinde TOKİ'nin ihtiyaca yönelik binalar inşa etmesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazılmış olan yazı da bundan ibaretti. Bunu dışında buranın kentsel dönüşüm alanı haline getirilmesi söz konusu değildir" şeklinde konuştu. TOKİ'nin Türkiye'de 400 bin kişiyi konut sahibi yaptığını hatırlatan Köse, "TOKİ'nin bazı maddelerinde, 'Boş alanlara özel projeler yapılabilir' yazısı vardır. Halk ne istiyorsa biz onların yanındayız. 19 mahallede özel proje yapılması söz konusu değil. Vatandaşın talebi önemlidir. Vatandaş kendi taleple gelirse biz onu da değerlendiririz" şeklinde konuştu.
TOKİ'NİN İPTAL YAZISI
TOKİ Başkanlığı yazısında ise şu ifadeler yer aldı:
"Yapılan çalışmalar sonucunda bölgenin çok büyük bir alanı kapsadığı (16 adet mahallenin tamamı 4 adet mahallenin bir kısmı) mahallelerde bulunan toplam yeni ruhsata sahip olan genç binalardan oluştuğu, bölgede su kaynakları bulunması sebebiyle yapılanma ihtimali bulunmaması ve bölge içerisinde bir çok taşınmazın Maliye Hazinesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve kendi aralarında devam etmekte olan davalar nedeniyle herhangi bir projenin başlatılabilmesinin mümkün olmaması, bölgenin büyük bir bölümünde Kadastro Müdürlüğü'nce yapılacak güncelleme işlemlerinin bitirilememesi ve bu sebepler nedeniyle proje alanı içerisinde kalan taşınmazların, idaremize devrinin gerçekleşemeyeceği anlaşıldığından ilgili yazımız ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na konuya ilişkilerin görüşlerinin sorulması üzerine bakanlık tarafından idaremize iletilen ilgili yazılarda belirtilen hassasiyetler ve oluşması muhtemel olumsuzluklarda dikkate alınarak 6292 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca evvelce 25.06.2012 tarih ve 10218 sayılı olurları ile ' Proje Alanı' olarak onaylanan Antalya İli Kepez İlçesi, Kütükçü ve Göçerler Mahallelerine ilişkin ' Proje Alanı' onayının iptal edilmesi hususu Bakanlık makamının 27.12.2012 tarih ve 19807 sayılı olurları ile uygun görüldüğü bildirilmiştir."
Kütükçü ve Göçerler tapulanmalarına kayıtlı olan, Kütükçü, Göçerler, Fatih, Çamlıbel, Kanal, Erenköy, Barış, Kazım Karabekir, Yavuz Selim, Esentepe, Çankaya, Fevzi Çakmak, Ayanoğlu, Varsak Karşıyaka, Gazi, Habipler, Kuzeyyaka mahalleri yer alıyor.
(İA-SK-Y)

02.01.2013 15:01:47 TSI

Editör: Wan Haber