Antalya Büyükşehir Belediyesi, 30 yıldır tapu bekleyen Kepezaltı ve Santral Mahalleleri'nde vatandaşların tapularını vermek için sona yaklaştı. İki mahallenin planlamalarına yapılan son itirazların Büyükşehir Meclisi'nde görüşüldüğü bildirilirken, 30 yıllardır imar bekleyen vatandaşların tapularına kavuşmaları için artık bir engel kalmadığı kaydedildi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 3 bin 400 yapının bulunduğu, 13 bin 469 kişinin yaşadığı 140 hektarlık alanı kapsayan Kepezaltı ve Santral Mahalleleri'nde vatandaşa verdiği tapu sözünü yerine getiriyor. Başkan Mustafa Akaydın'ın göreve gelmesinden sonra Kepezaltı ve Santral Mahalleleri'nin 30 yıldır çözülmeyen imar sorununu çözmek için harekete geçtiği belirtilirken, sorunun çözümü için halkın istekleri doğrultusunda bir planlama modeli seçildiği ifade edildi.Mahallede kurulan Kepez Koordinasyon Merkezi'nde ilk olarak hak sahipliklerinin belirlenmesi için verilerin toplandığı, ilgili meslek odaları ve halk temsilcileri ile toplantıların yapıldığı ve görüşlerin alındığı belirtildi.
REFERANDUM YAPILDI
Mahallelerde düzenlenen halk toplantıları ile vatandaşların sorun, istekleri ve belediyeden beklentilerinin uzmanlar tarafından belirlendiği, Türkiye'nin en büyük kentsel yenilenme projesi olan 'Kepez-Santral Mahalleleri Yeniden Yerleşim Projesi'nde halkın beklentileri doğrultusunda planlama çalışmalarına başlandığı bildirildi. Büyükşehir Belediyesi'nin, Kepez ve Santral'de halkın katılımıyla yürüttüğü planlama çalışmaları kapsamında hak sahiplerinin tercihlerini belirlemek üzere referandum yaptığı, 'Yeniden Yerleşim Projesi Eğilim Yoklaması'nda Santral ve Kepez mahallelerindeki yaklaşık 3 bin hak sahibinden 2 bin 708'inin, 5 ayrı sandıkta oy kullandığı kaydedildi. Açılan sandıklarda, hak sahiplerinin tamamının, Büyükşehir Belediyesi'nin isteyene arsa tapusu, isteyene konut tapusu şeklindeki karma plana 'evet' dediği, hak sahiplerinin 2 bin 548'i arsa tapusu, 130'u ise daire tapusu istediği açıklandı.
EMSAL YÜKSELTİLDİ
Kepezaltı Santral Mahallesi'nin 1/25 binlik, 1/5 binlik, 1/binlik Nazım İmar Planları, plan taslağının temel ilkeleri ve hak sahiplerinden gelen talepler doğrultusunda iyileştirmeler yapılarak, 11 Ekim 2012 tarihinde Büyükşehir Meclisi'ne onaylandığı, plan ile yeniden yerleşim proje alanında 1 olan emsal 1.5'e yükseltilerek kabul edildiği belirtildi. Askı süresi içerisinde plana toplam 65 adet itiraz dilekçesi verildiği, proje kapsamında ada bazında birleşmek isteyen 791 kişi ve parsel bazında tapu almak isteyen 706 kişinin talebi ve tüm itiraz dilekçeleri ile birlikte incelendiği, 1/25 binlik, 1/ 5 binlik ve 1/binlik planların son halini alarak 28 Ocak 2013 tarihinde Büyükşehir Meclisi'nde kabul edildiği, söz konusu planlar ile Kepez ve Santral Mahalleleri'nde yaşayan vatandaşların yaşayabileceği düzenli ve sağlıklı bir kent parçası oluşturulduğu ifade edildi.
ÇOK SEÇMELİ KONUT ALANLARI
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bölgede yaşayan toplam 3 bin 102 hak sahibinin proje süreci içerisinde Büyükşehir Belediyesi'ne ilettikleri talepler doğrultusunda konut alanları ve yapılaşma koşullarının çok seçmeli olarak belirlendiğini söyledi. Başkan Akaydın, "Planda 68 adet minimum 480 metrekarelik imar parselleri içeren konut adası oluşturuldu. Bu adalarda emsal 1.3 ile kat adeti 3 olarak belirlendi. İsteğe bağlı olarak 240 metrekarelik parsellere ifraz edebilme hakkı getirildi. Oluşturulan 49 adet minimum 960 metrekarelik parseller içerin konut adalarında ise emsal 1.3, kat adeti 6 oldu. 56 adet 1500 metrekare ve üzerinde parsel içerin konut adalarında ise emsal 1.4 ve kat sayısı 7 olarak belirlendi. Emsal değerleri düzenli bir yapılaşma sağlamak ve hak sahipleri arasında adil paylaşımın sağlanabilmesi amacıyla zemin kat da dahil olmak üzere tüm katlarda eşit olarak uygulandı" dedi.
MAĞDURİYET GİDERİLDİ
Proje kapsamında hak sahibi olan ancak orman mülkiyetinde kalan 111 vatandaşın da mağduriyeti giderdiklerini kaydeden Başkan Akaydın, "Bölgede ticaretle uğraşan vatandaşlar ise mağdur edilmeyerek, proje kapsamında oluşturulan ticari alanlarda yer almalarına ilişkin kararlar üretildi. Proje alanının doğusunda daire tapusu isteyen vatandaşların taleplerini karşılamaya yönelik 1.5 emsalli konut alanları ayrıldı" diye konuştu. Başkan Akaydın şöyle devam etti:
"Şehir merkezine giriş noktası olan AntalyaBurdur karayolunun batısında kent girişine yakışır ve tüm halkın yararlanabileceği bir rekreasyon alanı yaratıldı. Proje alanı içerisinde kuzeygüney akslarında yeşil alanlar planlanarak, hava koridorları oluşturuldu. İçerisinde toplum merkezi, kültür merkezi, yaşlı ve engelli merkezi, gençlik merkezi ve sosyal projelerin gerçekleştirilebileceği çeşitli kullanımların yer aldığı, 4 adet sosyal destek merkezi planlandı."
Projede planlama alanı nüfusunun yaklaşık 24 bin 500 kişi olarak belirlendiğini kaydeden Başkan Mustafa Akaydın, "Kişi başına yaklaşık 8 metrekare düşecek şekilde park, yeşil alan, spor alanı ve meydanlar planladı" dedi.
Yıllardır imar sorunu çözülemeyen KepezSantral bölgesinde, onaylanan 1/bin ölçekli Uygulama İmar Planı'na uygun olarak Büyükşehir Belediyesi Harita Müdürlüğü'nce parselasyon planı çalışmalarının sürdürüldüğü, parselasyon planı tamamlandıktan sonra Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nce onaylanacağı ve 1 ay süresince askıya çıkartılacağı belirtildi. Askıdan inen uygulama dosyasının Kadastro ve Tapu Müdürlüklerine teknik kontrol ve tescil işlemleri için gönderileceği, burada tapuya tescil işlemi gerçekleşeceği, işlemlerin tamamlanmasından sonra ise vatandaşların tapularına kavuşacağı açıklandı.
(SK-Y)

06.02.2013 11:47:52 TSI

Editör: Wan Haber