Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Akpınar ve 1050 Konutlar mahalleleri için düşünülen kentsel dönüşümle ilgili olarak, gösterilecek yüzde 5'lik direncin bile Türkiye'ye örnek olacak projenin uygulanmasının önüne geçeceğini söyledi. Bölgede 2 bin 300 konut yıkılacak yerine modern ve gösterişli 2 bin 300 konut ve yaşam merkezi yapılacak.
Akpınar ve 1050 Konutlar'da oturan vatandaşlarla Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) Osmangazi Salonu'nda bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaklaşık bin kişinin katıldığı toplantıda gerçekleştirilmesi düşünülen çalışmayla ilgili geniş bilgiler verdi. Yapı stoğu bakımından müdahaleye muhtaç Türkiye'de en önemli meselenin kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, en son 1855 yılında büyük deprem geçiren Bursa'nın tehlike çanlarının çaldığı illerin başında geldiğini ifade etti. 1855 yılında yaşanan depremde Ulucami de dahil kentte taş üzerinde taş kalmadığını hatırlatan Başkan Altepe, 17 Ağustos 1999 depremiyle birlikte ağır yara alan yapı stoğunun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini anlattı. Yapı stoğu değiştirilmediği takdirde yaşanacak muhtemel depremden şehrin yüzde 85'inin çok kötü etkileneceğini vurgulayan Başkan Altepe, felaketin önüne geçebilmek için belediye olarak yapılması gereken ne varsa yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti.
"YÜZDE 5 TEPKİ PROJEDEN VAZGEÇİRİR"
Başkan Altepe, Akpınar ve 1050 konutlar bölgelerinde yapılması düşünülen kentsel dönüşümün ancak vatandaş istediği takdirde gerçekleşebileceğini açıkladı. Gösterilecek yüzde 5'lik direncin projenin uygulanmasının önüne geçeceğini ifade eden Başkan Altepe, geçmişte yaşadıkları tecrübelerden örnekler verdi. Osmangazi Belediye Başkanlığı dönemindeki Doğanbey kentsel dönüşüm programında mülk sahipleriyle yüzde 99 oranında anlaşmalarına rağmen yüzde 1'lik muhalefetin yıllarca acısını çektiklerini hatırlatan Başkan Altepe, 2006 yılında çöken Çekirge'deki İntam bloklarının mülk sahipleriyle de ancak 4. yılda anlaşma sağlayabildiklerini ifade etti. Akpınar ve 1050 Konutlar mahallelerinde oturan mülk sahipleriyle yüzde 95 oranında anlaşma sağlanamadığı takdirde projeden vazgeçeceklerini belirten Başkan Altepe, "Bu bölgede 2 bin 300 konut var. Çoğunlukla anlaşamazsak niye girelim? Mudanya Yolu'nda yer aldığı için, kolay artı değer sağlayacağı için örnek olarak bu mahalleleri seçtik ama karar yine sizlerin. Siz 'Girmeyin' derseniz, biz girmeyiz. Tereddüt varsa biz yokuz. Daha önce aylarca, senelerce uğraştık. Bundan sonra niye uğraşalım? Bunlar altına kolay girilebilecek işler değil. O yüzden kesin kararı verecek olan sizlersiniz" dedi.
"RANT KAYGIMIZ YOK"
Başkan Altepe, konuşmasında 'Büyükşehir; gelecek vadeden bölgeleri kentsel dönüşüme tabi tutarak, birilerine rant sağlamaya çalışıyor' yönündeki iddialara da cevap verdi. Böyle bir şeyi düşünmenin saçmalık olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, vatandaşların seçebileceği bir yatırımcıyla da bu işe girebileceklerini ifade etti. Rant kaygıları olmadığı için 2 bin 300 konuta karşılık 2 bin 300 konut yapmayı düşündüklerini belirten Başkan Altepe, Doğanbey'deki dönüşümden 100 milyon TL zarar eden TOKİ'nin Akpınar ve 1050 Konutlar'daki projede yer almayacağını açıkladı. Tek dertlerinin bölgeye ve Türkiye'ye örnek olacak projenin Bursa'dan çıkması ve Bursalıların kentsel dönüşüme sevk edilmesi olduğunu kaydeden Başkan Altepe, "Sizler tam destek verirseniz ve yatırımcı da 'Yaparım' derse, biz belediye olarak 5 kuruş istemiyoruz. Bölgenin rantı bölgeye kalacaktır. Sırf yardımcı olmak uğruna para harcıyoruz, harcamaya da hazırız. Yapılacak kentsel dönüşüme alt yapı götürmeye hazırız. Hedefimiz, Türkiye'ye örnek olacak dönüşümün Bursa'da gerçekleşmesidir" diye konuştu.
YEPYENİ MODERN BİR KENT
Başkan Altepe, dairelerin küçük olduğu, asansörleri ve ısı yalıtımı bulunmayan bölgedeki mevcut yapı stoklarının dönüşümle birlikte 1'e 3 değer kazanacağını savundu. Proje gerçekleşirse, Mudanya Yolu'nda Korupark AVM'nin hemen yanında yepyeni modern bir kentin ortaya çıkacağını belirten Başkan Altepe, "Bursa'da sürdürülecek kentsel dönüşüm çalışmaları için en uygun yerden başlayalım istedik. Bunun için aylarca etüt çalışmaları yaptık. Sonuç olarak, Akpınar ve 1050 Konutlar bölgelerini seçtik. Mudanya Yolu'na ne yaparsan yap yakışır. Burada kentsel dönüşüm yapılırsa, fiyatlar katlanır ve dönüşüm kendisini kurtarır" ifadelerini kullandı.
Başkan Altepe'nin konuşmasının ardından Mimar Şenol Şimşek, Akpınar ve 1050 Konutlar mahallelerinde gerçekleştirilmesi düşünülen konsept proje hakkında vatandaşlara bilgiler verdi. Görsel efektlerle desteklenen projenin 7 kişilik profesyonel bir ekiple gece gündüz çalışılarak 5 ayda hazırlandığını vurgulayan Şimşek, sosyal donatı alanlarıyla zenginleştirilen çalışmanın Türkiye'ye örnek olacağını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Semih Pala, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcıları Bayram Vardar ve Mustafa Altın'ın da katıldığı toplantıda, vatandaşlar arasında isim isim anket yapılması ve çıkan sonuca göre çalışmanın başlatılması kararı alındı.
(İHS

01.02.2013 10:48:44 TSI

Editör: Wan Haber