"6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkındaki Kanun"la başlatılan Kentsel Dönüşüm projelerini değerlendiren iklimlendirme sektöründe Avrupa'nın en büyük endüstri holdinglerinden biri olan Danfoss'un, Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan, kentsel dönüşüm ve beraberinde kullanılacak olan enerji tasarruf cihazlarıyla Türkiye'nin yılda yaklaşık 4.2 Milyar TL tasarruf etmesinin mümkün olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşümün, ülkemizdeki enerji tüketim alışkanlığını da dönüştürmesi gerektiğini vurgulayan Danfoss Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan, "Türkiye'de toplam 19 milyon konut var ve kentsel dönüşüm bunun yaklaşık 14 milyonunu kapsıyor. Son 15 yılda inşa edilen 5 milyon konut, deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldığı için dönüşümün dışında tutulacak. Kentsel dönüşüm süresince 14 milyon konutta incelemeler ve depreme dayanıklılık testleri yapılacak. Yaklaşık 6-7 milyon konutun inceleme ve testler sonucunda yıkılıp, yeniden yapılması bekleniyor" dedi.
Kentsel Dönüşümün ilk etabında 35 ilde 6 bin 500 konutun yıkımına başlandığını belirten Şan, "Yıkılan bina kadar, bazı yerlerde de 'imar durumu müsaitse' yıkılandan daha fazla sayıda konut yapılacak. 20-30 yıllık bir sürece yayılması beklenen Kentsel Dönüşüm sonunda yaklaşık 7 milyon konutun inşa edilmesi bekleniyor" diye konuştu.
2023 HEDEFİNE UYGUN OLARAK CARİ AÇIK 10 YILDA KAPANABİLİR
Sözlerine ülke ekonomisine büyük getirisi olacak enerji tasarrufuyla devam eden Yaşar Hüseyin Şan, "Yapılacak olan bu yeni konutların bir yılda ısıtma maliyeti bugünkü fiyatlarla yaklaşık 14 Milyar TL olacak" dedi. Enerji tasarrufu sağlayan cihazlar kullanılırsa 0'lara varan oranlarda tasarruf, yani bugünkü rakamlarla ifade edecek olursak 4.2 Milyar TL enerji harcamalarında tasarruf yapabiliriz. Sadece enerji tüketiminde tasarruf yaparak cari açığı büyük oranda kapatabiliriz çünkü cari açığın en önemli nedeni; enerji ithalatıdır.
Şan, "Danfoss olarak 80 yıldır dünyanın birçok ülkesinde ısıtma, soğutma ve havalandırma da konfor ve enerji tasarrufu sunan sistemler üzerine faaliyet gösteriyoruz. Ciddi bir know-how'umuz var ve Türkiye'deki kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bu tecrübelerimizi kullanarak enerji tasarrufu konusunda da katkıda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.
İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ 2012'DE 2,5 MİLYAR DOLARI AŞTI
Isıtma ve soğutma sektörünün pazar büyüklüğüne değinen Danfoss Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan "2012 yılsonu itibari ile ısıtma-soğutma sektörü 2,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. 10 yıl önce bu rakam yaklaşık 900 milyon dolardı. Isıtma-soğutma sektörü her yıl ortalama yüzde 10-15 civarlarında büyüyeceğini öngörürsek; önümüzdeki beş yılın sonunda sektörün 4 milyar dolar rakamını yakalamasını bekliyoruz. Enerjinin ithal ve pahalı olduğu ülkemizde, enerji tasarruf cihazları kullanımı konusunda eğilimin giderek arttığını gözlemliyoruz"
(ERZ-AT-Y)

04.02.2013 14:08:52 TSI

Editör: Wan Haber