Sakarya Kent Şurası Aralık Ayı Toplantısı Yapıldı. Kent Şurası Aralık ayı toplantısına şehrin su ihtiyaçları ve yatırımları konusunda bilgi almak için Sakarya Sular İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş'i konuk ettiler.
Sakarya'nın sorunları ve çözümlerine katkı sağlamak amacı ile bir süre önce kentin önde gelen iş adamları tarafından oluşturularak toplantılara başlayan Kent Şurası önceki akşam Abbas Delen tarafından tertiplenen Aralık ayı oturumunda bir araya geldi.
Erenler ilçesi Seçkin Otel'de önceki akşam Kent Şurası, Aralık ayı toplantısına Eski SATSO Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü İsmail Çallı, Hanlı eski Belediye Başkanı Vedat Kocabıyık, Adapazarı İlçesi Belediye Başkan Aday Adayı Kamil Özkan, İş Adamı Muzaffer Güneş, İş Adamı Kenan Sakallıoğlu, Fatih Sarıoğlu, Avukat Avni Akran, İnşaat Mühendisi Ahmet Erdem, Zeki Çelebi, Abbas Delen ve çok sayıda iş adamları katıldı.
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş toplantıda yaptığı konuşmasında " Bu yıl kişi başına 78 TL yatırım yapmışız. Hizmet alanımız 150 bin 558 hektar. Abone sayımız 235 Bin 514, hizmet verilen nüfus 659 Bin 568 kişiye ulaştı. Yeni Büyükşehir Yasası ile alanımız genişleyecek, tüm Sakarya'ya hizmet verecek şekilde çalışmalarımızı yapıyoruz. Yasa çıktığı zaman ulaşmamız gereken tüm bölgelere ulaşıp hizmet vereceğiz. Bizim 2013 yılı bütçemiz yaklaşık 2 yüz on beş trilyondur" dedi.
Keleş; "Sapanca Gölü'nün yaklaşık 2 kilometre açığından, 9-12 metre derinliklerinden aldığımız su, 150 metre yükseklikteki depolara basılıyor. Bu depolarda ön klorlama yapılan su Maltepe'ye ulaştırılıyor. Burada hızlı kum filtrelerinden süzülerek arıtıldıktan sonra Maltepe ve Hızır İlyas tepelerinde bulunan depolarda tekrar dezenfekte edilerek, vatandaşlarımızın çeşmelerine ulaşıyor. Suyu tüketiciyi ulaştırana kadar her aşamada bakteriyolojik, fiziksel ve kimyasal açıdan kontrol ediyoruz. Sapanca Göl Tesislerindeki su alma yapısında bulunan online PH ve bulanıklık cihazları ile gölden alınan suyun kalitesi anlık olarak ve günlük alınan numuneler ile kontrol ediliyor. Sapanca Gölü'nden, gölü besleyen derelerden ve su alma yapısının çeşitli derinliklerinden numuneler alarak inceliyoruz. Ayrıca dezenfeksiyon sonrası suya verilen aktif klor miktarı da anlık olarak izleniyor. Numune alma ekiplerimiz tarafından şehrimizin çeşitli yerlerinden yılda yaklaşık 6 bin numune alınarak, TURKAK tarafından akredite edilmiş ve AB kriterlerinde yeterlilik belgesi bulunan laboratuarlarımızda analizleri yapılıyor" dedi.
Sapanca Gölü suyunun çok kaliteli olduğunu ve mineral değerinin de yüksek olduğunu belirten SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, "Türkiye'de en kaliteli içme suyunu Sapanca Gölü'nden içiyoruz. Bunu çok net söylüyorum. Ben Sapanca Gölü'nden su içiyorum, eğer verdiğimiz bu hizmetler ve tüm tedbirlere rağmen bu su içilmez durumda olursa ben bu kurumun başında olmam ve istifa ederim. Hazır şaşal ve damacana sulara ihtiyaç kalmadı, çeşmelerden rahatlıkla su içebilirsiniz" dedi.
Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu'nun Sapanca Gölü'nü çevreleyen kollektörün durumunu ve kanalizasyon olmayan bölgelerdeki durumun nasıl çözüleceği sorusuna, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, "Uzun yıllar hizmet vermiş ve ömrünü tamamlama aşamasına gelmiş beton kolektör hattı ve bacaları yenilendi. Sızdıran yerlerin röntgeni çekildi, içinden izolasyon yapıldı. 1'inci ve 2'inci kısım inşaatlarının toplam maliyeti 2 Milyon 100 Bin TL olarak belirlenmişti, bu çalışmalar yapıldı. Kanalizasyonu olmayan bölgelerde çalışmalar, projeler yapılıyor. Foseptik kanallarının çekimini ücretiz yaptık, ücret almıyoruz. Kısa vadede kanal sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz" cevabını verdi.
Kent şurası toplantısı bu açıklamalar sonrası yenilen yemeklerin ardından yapılan sohbetlerle bir sonraki toplantıda buluşmak üzere son buldu.
(RKO-RKO)

30.12.2012 17:23:55 TSI

Editör: Wan Haber