Balıkesir Kent Konseyinin ikincisini düzenlediği, 'engelsizsiniz' etkinliği ilgi gördü. Balıkesir'de yaşayan engellilerin katıldığı programa ilgi yoğun oldu.
Karesi Toplantı Salonunda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yapılan etkinliklere; Vali Yardımcısı Nusret Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar İl
Müdürlü Ömer Yalım, İl Müftüsü Turgut Açari, Kent Konseyi Başkan Vekili Mehmet Çalışkan, Genel Sekreter Seda Kaplan, Kent Konseyi grup başkanları ve üyeleri ile engelli vatandaşlarımız katıldı.
Balıkesir kent merkezinde engelli çocuklara yönelik eğitim faaliyetinde bulunan okulların öğrencilerinin yaptığı resimler ve elişi çalışmalarının yer aldığı sergi açıldı. Sergiyi gezen davetliler öğrencileri ve öğretmenleri kutladı. Sergi açılışının ardından devam eden etkinlikle ilgili törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü İşaret Dili Uzmanı Ebru Abakahan, konuşmaları işitme engelliler için tercüme etti. Kent Konseyi Sağlık Sosyal Yardım ve Engelliler Çalışma Grubu başkanı Psikiyatr Sedat İrgil, 20 yıldır özel ve kamusal yaşam alanlarında engellilere uygun düzenlemelerin yapılmadığını, bu nedenle asıl engellinin bunlar olduğunu söyledi. Sedat İrgil, "Umarım, toplum olarak bilinç düzeyimiz yükselir de, biz de gelecek yıllarda, engellilerin sorunları ile ilgili bu tür etkinlikler yapmayız" dedi.
Kent Konseyi Genel Sekreteri Seda Kaplan da, engellilerin toplumun önemli bir bölümünü teşkil ettiğini, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde sorunların ve çözüm yollarının ortaya konulması, talep ve şikayetlerinin dile getirilmesi, kendi aralarında ve toplumla olan bağlarının ve iletişimlerinin sağlıklı olarak yürütülmesine katkı sağlanması amacıyla Balıkesir Kent Konseyi Kadın Meclisi Engelliler Çalışma Grubu tarafından bu etkinliği düzenlediklerini bildirdi. Seda Kaplan, "Bu şekilde, çok sayıda kardeşimizin el ele vermelerini; sevgilerini, saygılarını, sevinç ve hüzünlerini, dayanışma ve paylaşımlarını sergilemelerini sağlamış oluyoruz. Engellinin insanımıza, insanımızın engelliye uzattığı dostluk elinin havada kalmayacağına gönülden inanıyorum" dedi.

VALİ YARDIMCISI ŞAHİN: "ASIL ENGELLİLER ENGELSİZLER"
Kent Konseyi Başkan Vekili Dr. Mehmet Çalışkan da, son yıllarda ülkede ve toplumda, engelliler ile ilgili bilinç seviyesinin yükseldiğini, bununla birlikte yasal mevzuatta da olumlu değişiklikler gerçekleştirildiğini belirterek bu değişikliklerin sevindirici olmakla beraber yeterli olmadığını söyledi. Balıkesir Vali Yardımcısı Nusret Şahin ise "Engelliler" diye başladığı konuşmasında bu sözcük ile toplumu engelli-engelsiz olarak ayrıştırmanın kastedilmediğini, ancak engelliler karşısında asıl engelli olanın, engelsizler olduğunu söyledi. Başta valilik olmak üzere çok sayıda kuruluşun düne göre oldukça önemli mesafe aldığını belirten Nusret Şahin, "Asıl engelli olanlar engelsizler. İnşallah 10 yıl sonra bu tür toplantıları yapmayız, benim de temennim bu. Ancak, bu yoldaki gayretler, düzenlemeler ve iyileştirmeler biteviye sürecektir" dedi.
Konuşmaların ardından devam eden etkinlikte öğrencilerin hazırladığı, "Benim Gözümle Dünya" konulu resim yarışmasına katılanlara teşekkür belgeleri, dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmada; Firdevs Hattatoğlu Özel Eğitim Okulundan İsmail Ergül birincilik ödülü olan fotoğraf makinesini Vali Yardımcısı Nusret Şahin'den aldı. Zağnos Paşa Ortaokulu Özel Alt Eğitim Sınıfından İlayda Gürleyen ikinciliği elde ederken, ödülü olan kol saatini Kent Konseyi Başkan Vekili Mehmet Çalışkan'dan aldı. Yarışmanın üçüncüsü ise İl Özel İdaresi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nden Hüseyin Kaya oldu. Kaya, üçüncülük ödülü olarak, Kent Konseyi Genel Sekreteri Seda Kaplan'dan bir Mp3 çalar aldı. Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'nden Nevzat Şahin'e de mansiyon ödülü olarak Mp3 hediye edildi. Engelliler için maddi ve manevi destekte bulunan; Balıkesirli işadamı Ömer Kurşun, Mehmetçik İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Pırmıt ve Yaylada AVM Halkla İlişkiler Sorumlusu Devrim Demir'e teşekkür plaketi verildi. Etkinliğin son bölümünde ise 'Engelli Kardeşini Seç' projesi gerçekleştirildi. Önce, Zühtü Özkardaşlar Anadolu Lisesinden 15 öğrenci sahnede engelli öğrenci kardeşlerini kura çekerek belirlediler. Sahnede, yıllar öncesinin efsane şarkısı olan Şenay'ın "Sev Kardeşim" adlı şarkısı eşliğinde kardeşleri ile buluşan öğrenciler, kurdukları dostluk ve arkadaşlığı sürekli geliştireceklerine dair söz vererek, protokol davetlileri ile birlikte hatıra bir fotoğrafı çektirdi. Daha sonra etkinlikler, Belediye Bilişimevi'nde engelliler için düzenlenen grafikerlik kursunun açılışı ile son buldu.
(YU)

04.12.2012 17:54:44 TSI

Editör: Wan Haber