Bursa Kent Konseyi (BURKENKON) Çekirge Çalışma Grubu üyeleri, araştırmacı-tarihçi Erhan Yıldızalp rehberliğinde Ulucami'yi gezdi.
Bursa'nın sahip olduğu tarihi zenginliklerin topluma tanıtılması maksadıyla Çekirge Çalışma Grubu tarafından düzenlenen tarihi eser gezileri devam ediliyor. Ulucamii'nin ele alındığı geziye BURKENKON Başkan Yardımcısı ve Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi Necati Şahin ile çalışma grubu üyeleri katıldı. Gezide, tarihçi ve yazar Erhan Yıldızalp, Ulucami hakkında yaptığı araştırmalardan elde ettiği bilgileri paylaştı.
Ulucami'yi Sultan Yıldırım Beyazıd'ın inşa ettirdiğini söyleyen Yıldızalp, inşaat başlarken doğu tarafına bir mektebin, batı tarafına ise bir medresenin yapıldığını anlattı. Kuzeybatı tarafına bir hamam, kuzey tarafına bir muvakkithane ve bedesten yaptırıldığını belirten Yıldızalp, "Ulucami'nin yeri, Sultan Orhan Gazi tarafından inşa ettirilen Dışkale'nin içidir. Buraları tamamen Orhan Gazi'nin vakfettiği sahadır. Sultan Yıldırım Beyazıd tarafından görevlendirilen kişiler, Sultan Orhan Vakfı mütevellisi ile görüşme yapmışlar ve cami yerinin yıllık kirasını tespit etmişlerdir. Ancak ondan sonra inşaat başlamıştır. Cami minareler hariç 3 bin 973 metrekare arsa üzerine, dört cephede 18 direk, ortasında 12 direk ve yirmi kubbeli, üç kapılı, bir minareli olarak inşa edilmiştir. İkinci minare daha sonra yapılmış, taşları Çekirge'den getirilmiştir" dedi.
Ulucami inşaatının 1399 yılında tamamlandığı vurgulayan Yıldızalp, açılışa Sultan Yıldırım Beyazıd Han'ın, Emirsultan hazretlerinin, Bursa Kadısı Molla Fenari Hazretlerinin, Somuncu Baba'nın, devlet erkanının ve Bursalıların iştirak ettiğini söyledi. Yıldızalp, Ulucami'nin yapılışında birçok teknik özellikler olduğunu ve aynı anda 5000 kişinin namaz kıldığını hatırlattı.
(MŞ)

07.02.2013 15:16:43 TSI

Editör: Wan Haber