Özgüven’in insana güç vererek enerjisini, başarısını, mutlu olabilmesini büyük ölçüde etkilediğini belirten Hürfikir, “Özgüven, tüm insanlar için temel ve çok önemli bir duygusal gerekliliktir. Kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Her insanın bazen kendine güvendiği, bazen de güvenmediği durumlar olabilir. Fakat , insanlar her alanda kendine güvenmeyi, açıkça kendini ifade edebilmeyi, yaptıklarından dolayı beğenilmeyi ve takdir edilmeyi, her ortamda rahat davranabilmeyi, becerilerini en iyi şekilde sergilemeyi ve başarılı olabilmeyi isterler. Bazı kişiler, bunları çok istemelerine rağmen gerçekleştirmekte zorlanır.

 

 

 

Kişi, kendinden şüphe duyarsa, pasif davranırsa , yalnızlık yaşıyorsa her söylenene boyun eğip kendini ifade edemiyorsa, eleştirilere karşı hassas ise , güvensizlik cümleleri kullanıyorsa, aşağılık duygu yaşıyor ve sevilmediğini hissediyorsa özgüven eksikliği yaşıyor olabilir. Bazı insanlar, güvensizlik veya özgüven eksikliğinin, doğuştan gelen bir kişilik özelliği olduğuna inanıp bu durumu kabullenirler. Bu tutum yanlış olmakla birlikte bunu değiştirmenin de kendi elinizde olduğunu unutmamak gerekir.

 

 

 

Özgüven, kişiliğin önemli parçalarından biri olmakla birlikte, hayatta karşılaştığımız sorunlarla baş etmede, bu sorunlarla gerçekçi bir şekilde mücadele etmede ve zorluklara karşı dayanabilmede büyük etkisi vardır. Özgüven insana; güç verir. Kişinin enerjisini, başarısını, mutlu olabilmesini büyük ölçüde etkiler” dedi.

 

 

 

Özgüven eksikliğini gidermek için önerilerde bulunan Hürfikir, “Kendiniz hakkında olumlu düşünün ve kendinize güvenmeye çalışın. Değişebilmek için cesaretinizi kaybetmemeli ve değişimi hoş karşılamalısınız. İlk yaptığınız hatada hedefinizden vazgeçmemeli, bunun süreç ve zaman içinde olacağını unutmamak gerekmektedir. Zayıf taraflarınız yerine, güçlü taraflarınıza ağırlık verin. Zayıf taraflarınızı geliştirmek ve iyileştirmek için de kendinize bir yol belirleyin.Duygularınızı ve düşüncelerinizi açıkça ifade etmeye çalışın.

 

 

 

Deneyimlerinizden ders çıkarmalı ve kendinizi geliştirmede açık olmasınız.Kendinizi yönlendirme ve bu eksikliği giderme konusunda sorun yaşıyorsanız konu ile ilgili uzman kişilerden yardım almalısınız” diye konuştu.

 

 

 

ÖZGÜVEN İLE İLGİLİ BİLGİLER

 

 

Kişinin kendi değeri hakkındaki subjektif değerlendirmesi; kişinin kendi özelliklerinin ne ölçüde olumlu ya da olumsuz olduğu hakkındaki yorumu. Özgüven hem kişinin kendisine ilişkin düşünceleri (Örnek: Zekiyim, Sevilen bir insanım), hem bu düşüncelerin yol açtığı duyguları(Umutsuzluk, Utanç, Gurur), hem de bu duygu ve düşüncelerin ifadesi olan davranışları (Çekingenlik, Dikkat, İddiacılık) içerir. Özgüveni süreklilik gösteren bir kişilik özelliği olarak ve geçici bir psikolojik durum olarak düşünmek mümkündür. Son olarak, özgüven sınırlı bir alan için geçerli olabileceği gibi (Örnek: Zeytinyağlı sarmayı iyi yapabildiğimi düşünüyorum ve bu becerimle gurur duyuyorum), genel bir kavram olarak da düşünülebilir (Örnek: İyi bir insan olduğumu düşünüyorum ve bu nedenle kendimle her zaman gurur duyuyorum).

 


Amprik araştırmalarda özgüven niceliksel bir sonuç üreten ölçekler ile ölçülür. Bu ölçeklerin kullanımından önce güvenirlilik ve geçerlilik çalışmaları yapılmış olmalıdır.

 

 

Özgüvenin niteliği (güvenli ya da kırılgan oluşu) niceliğinden (yüksek ya da düşük) oluşundan ayrı bir özelliktir. Özgüven yüksek fakat aynı zamanda kırılgan olabilir (örnek: Narsisizm); düşük fakat aynı zamanda güvenli olması da mümkündür (örnek: alçakgönüllülük). Özgüveninin niteliği farklı şekillerde ölçülmeye çalışılmaktadır; zaman içindeki sürekliliği, çeşitli durumların ortaya çıkışına bağlı olup olmayışı.

Editör: Wan Haber