İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) ve Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği, 'Tarihi Çarşılar Çalıştayı'nda bir araya gelecek. Çalıştayda ortaya çıkacak olan görüş, bu alanda düzenleme yapma hazırlığında olan Turizm Bakanlığı'na iletilecek. Çalıştayda CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın hazırladığı Tarihi Çarşılar Kanunu teklifi de incelenecek.
İzmir milletvekili Mehmet Ali Susam ile İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Kemeraltı Esnaf Derneği'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı İlyas Gönen ile yeni yönetimini kutlayan Susam ve Mutlu, Kemeraltı'nın sorunlarının giderilmesi için yapılabilecek çalışmaları masaya yatırdı. Toplantıda, İESOB ve Kemeraltı Esnaf Derneği'nin işbirliği altında 'Tarihi Çarşılar Çalıştayı'nın düzenlenmesine karar verildi.

SUSAM'A DESTEK OLUN
İzmir Milletvekili Susam'ın meclisteki çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Gönen, "Susam, esnaf teşkilatının içinden çıkmış bir vekil olarak mecliste kesimi başarıyla temsil ediyor. Esnafın sorunlarının giderilmesi için yılmadan mücadele ediyor. Esnaf kesiminin temsilcileri olarak, siyasi parti ayrımı yapmadan TBMM'deki tüm vekillere sesleniyor, Sayın Susam'a destek olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
Kemeraltı'nın İzmir için önemli bir ticaret merkezi olduğunu hatırlatan İESOB Başkanı Mutlu ise, "Kemeraltı İzmir'in simgesi olan tarihi bir çarşı. Kemeraltı'nın sorunlarını tartışmak, sıkıntıların giderilmesi için bir yol haritası belirlemek için bir araya geldik. İlyas Gönen ile zaten uzun süredir esnaf teşkilatında birlikte çalışıyoruz. İzmir Birliği, çarşı esnafının lehine yapılacak her çalışmaya destek olmaya hazırdır" dedi.
Kemeraltı'nın İzmir'de pek çok esnafı eğiten bir okul olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Susam da, çarşının tarihi, kültürel ve ticari nitelikleri bünyesinde barındırdığını belirtti. Mehmet Ali Susam, şöyle konuştu: "Kemeraltı Açıkhava alışveriş merkezidir. Her meslek kolundan esnaf sanatkarın faal olarak çalıştığı Kemeraltı'nda her türlü ürünü bulmak mümkündür. 8 bin yıllık İzmir tarihinin içinden yoğrularak gelen Kemeraltı'nı, birikimleriyle ileri taşımalı, değişimlere ayak uydurarak, tarihi ve kültürel kimliğini ayakta tutarak çarşının ticari potansiyelini geliştirmeliyiz. Kemeraltı derneğiyle işbirliğiyle içinde çalışmaya devam edeceğiz. Yeni seçilen İlyas Gönen ve ekibine de her türlü desteği vermeye hazırız. Esnafın sıkıntılarının giderilmesi, toplumsal sorunların çözümüne de katkı sağlayacaktır."

TARİHİ ÇARŞILAR KANUNU
Başta Kemeraltı olmak üzere tarihi çarşıların yeniden canlanması için özel bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Milletvekili Susam, "Bu çerçevede Kemeraltı'nın yanı sıra İstanbul, Bursa, Antalya, Antep gibi illerde bulunan çeşitli tarihi çarşılar kurulu ve derneklerle görüştük. Yönetim sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdık. Neticede tarihi çarşıyı esnafın yöneteceği ve kamunun destekleyeceği bir model üzerinde çalışmamızı hazırladık. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği ve İzmir Esnaf Birliği'nin yöneticileri Tarihi Çarşılar Çalıştayı düzenliyorlar. Çalıştaydan ortaya çıkacak olan görüş, bu alanda yasal düzenleme hazırlığında olan Turizm Bakanlığı'na iletilecek. Bu çerçevede benim hazırlamış olduğum Kanun Teklifi'ni de inceleyecekler. Türkiye'nin dört bir yanındaki bu çarşıların ticari yaşamda hak ettikleri yerlere ulaşması açısından özel bir yönetime kavuşmaları hayati önem taşıyor. Bu nedenle düzenlemenin hızla tamamlanarak TBMM gündemine alınmasında büyük fayda bulunuyor" dedi.

SUSAM'DAN HANIMLARA DAVET
Kemeraltı'nda güvenlik açısından sıkıntı yaşanmadığını da vurgulayan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, "Kemeraltı'nın her sokağında tarih, huzur ve güvenlik vardır. Tüm İzmirlileri sadece alışveriş için değil, çarşı esnafı ile sohbet etmek için Kemeraltı'nı ziyaret etmeye çağırıyorum. İzmirli hanımlar günlerini Kemeraltı'nın buram buram tarih ve kültür kokan bir hanında, bahçesinde, sokağında yapsınlar. Kemeraltı İzmirli hanımları ağırlamaya, en iyi şekilde ev sahipliği yapmaya hazır. Her türlü ürünün bulunabildiği, insan sevgisinin ve sıcaklığının doyasıya yaşandığı, Ahilik Kültürü'nün ve İzmirlilik bilincinin yaşatıldığı çarşımıza herkes sahip çıkmalı" diye konuştu.
(HK-ERG-Y)

09.01.2013 15:53:02 TSI

Editör: Wan Haber