Otomobillerde sesli emniyet kemeri uyarısını kapatmak amacıyla kemer yuvasına aparat taktığı tespit edilen sürücüler ile söz konusu aparatları satanlara 182 lira ceza yazılacak.

Ordu Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsmail Erol, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kazaların büyük bölümünün hıza bağlı olarak gerçekleştiğini belirtti.

Emniyet kemerinin takılı olmaması nedeniyle yaralanma ve ölümlü kazaların oldukça fazla yaşandığına işaret eden Erol, bütün sürücülerden emniyet kemerine ve hız konusuna dikkat etmelerini istedi.

Emniyet kemeri yerine son dönemde değişik aparatların kullanıldığına dikkati çeken Erol, şöyle devam etti:

"Son zamanda emniyet kemeri aparatı diye bir şey çıktı. Sürücüler bunu emniyet kemerinin yuvasına takıyor, daha sonra ise genellikle yeni model araçlarda emniyet kemerleri takılmadığı zaman çıkan sesin kesilmesini sağlıyor. Her trafik kazasında emniyet kemeri takmayan sürücünün ne kadar sıkıntı yaşadığını gördük. Robotlarla yapılan uygulamalarda da bütün olumsuzluklara şahit olduk. Dolayısıyla emniyet kemerinin yerine bir aparat takan kişi önce kendisini kandırıyor. Tabir yerinde ise sürücü kazdığı kuyuya düşüyor."

Kullanan ve satanlara para ceza

Emniyet kemerine takılan aparatı kullanan ve satanlara 182 lira ceza yazılacağını belirten Erol, şunları kaydetti:

"Emniyet Genel Müdürlüğümüz bütün illere yazı göndererek bu aparatların takılması ve satılmasını yasakladı. Bu konuda bizler de valilik kararı hazırladık. Eğer bunları kullanan ve satanlar tespit edilirse Kabahatler Kanunu'na göre 182 lira para cezasına çaptırılacak. Aynı zamanda bu aparatları satanların ellerinde ne kadar malzeme var, bunları da liste halinde valiliğe verecekler. Bunların dışında bu kişiler hangi araca aparat taktıysa o araçla ilgili listeyi de bizlere verecek. Böylelikle hangi araçta bu aparatlardan var tespit edeceğiz. Biz trafik kontrolü yaptığımızda eğer sürücü aparatı kullanıyorsa 182 lira ceza yazılacak."

Editör: Wan Haber