İzmir Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, köy muhtarlarına Büyükşehir Yasası hakkında bilgi vererek, 2014 yılına kadar yapılacak hazırlık çalışmalarını anlattı.
Başkan Karakayalı'nın yanı sıra Başkan yardımcıları Semra Arık, Işın Karaca, Mehmet Özer ve Yahya Aka'nın katıldığı toplantıda, ilçeye bağlı köylerin muhtarları ile birlikte Büyükşehir Yasası değerlendirildi.
2014'e kadar olan süreçte yapılması gereken işlemlerin, gerekli envanterlerin ve bilgilerin en kısa zamanda tamamlanması gerektiğini söyleyen Başkan Karakayalı, "2009 yılında göreve geldiğimizde hükümetin çıkardığı yasayla Bağyurdu, Armutlu, Ören, Yukarıkızılca ve Ulucak mahalle olarak belediyemize bağladı. Şimdi de 6360 Sayılı Yasa ile 29 köy, ilçemize mahalle olarak bağladı. Bizim dönemimize denk gelen bu yasalar ile hizmet sınırlarımız büyüdü" dedi.

KÖYLER, TAŞINIR VE TAŞINMAZLARI İLE PERSONEL LİSTESİNİ BELEDİYEYE BİLDİRECEK
Yeni çıkan yasanın belediye, özel idareler ve köyleri kapsadığını belirten Rıdvan Karakayalı, şöyle konuştu: "Bu yasanın hükümleri gereğince, köy muhtarlarımızı yapmaları gerekenler konusunda bilgilendirmek amacıyla bir araya geldik. Kanunun çıktığı tarih itibariyle tüzel kişilikleri kaldırılan köylerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları Kemalpaşa Belediyesi'ne devredildi. Yasa hükümleri gereğince, muhtarlığınızda kayıtlı mevcut personelinizin, taşınırların, taşınmazlarının tapu kayıtları esas alınarak, iş makineleri, kepçe, ekskavatör gibi ve diğer taşıtların binek araç, kaptı kaçtı, kamyonet, traktör, çöp kamyonu, motosiklet, kamu kurum ve kuruluşlarından alacağınızı gösteren listelerin ve borçlarınızı gösteren listenin en kısa zamanda belediyemize bildirilmesi gerekmektedir."
Yasanın çıktığı tarih olan 6 Aralık 2012 itibariyle mahalli idare yerel seçimlerine (2014 yılı Mart ayı) kadar, kamu yararına tüm işlemleri köy muhtarlarının devam ettirebileceklerini belirten Kemalpaşa Belediye Başkanı Karakayalı, "Yasanın çıktığı tarih itibariyle, muhtarlığınıza nakil yoluyla atanacaklar da dahil olmak üzere, hiçbir şekilde personel alımı yapılmayacak. Tüzel kişilikleri mahalli idarelerin yerel seçimin tarihini geçmeyecek. Hiçbir şekilde mevcut hizmet alımlarının kapsamı ve personel sayısını genişletecek şekilde hizmet alımı sözleşmesi düzenlenemeyecek" bilgisini verdi.

MUHTARLAR, BELEDİYE ONAYI İLE İŞ YAPACAK
Yasa tarihi itibariyle köy muhtarlarının yapacakları işlemlerinin belediyenin onayına bağlı olduğunu da söyleyen Başkan Karakayalı, köylerin taşınmazlarının tahsisi ve kiralanması, iş ve toplu is sözleşmesinin yapılması, yeni nazım ve uygulama imar planının yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu ile her türlü imar uygulaması (inşaat ruhsatı hariç), iş makineleri ve diğer taşıtların satış ile borçlanmalarının ilçe belediyelerin onayına bağlı olduğunu belirtti.
Rıdvan Karakayalı, yasa gereği tüzel kişilikleri yerel seçimlerle birlikte kaldırılacak olan köylerin, köy muhtarları tarafından bu süre zarfına kadar yapılması gereken iş ve işlemleri de anlattı. Karakayalı ve yardımcıları, toplantıda muhtarların sorularını da cevaplandırdı.
(HÇ-ERG-Y)

15.01.2013 14:46:46 TSI

Editör: Wan Haber