Deprem sonrası kentte yürütülen inşaat çalışmalarının ihale ve çalışan işçilerinin kent dışındaki firma ve kişilere verildiği yönünde çok sayıda iddia gündeme gelmiştir. Aynı şekilde kentteki kamu ihalelerinin de kent dışındaki kişi ve firmalara 'doğrudan temin' yoluyla verildiği yönünde iddialar mevcuttur dedi. Aktaş, hükümete Van'da işsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılmasına yönelik yürüttüğü projeleri de sordu.

 

 

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Van'daki inşaat çalışmalarıyla ilgili ihaleler ve deprem sonrası hükümetin ne tür projelere başvurduğu hakkında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

 

'KENT DIŞINDAN FİRMA VE KİŞİLERE...'

 

 

Aktaş, 'kalkınma'nın sosyal, siyasal ve kültürel olarak çok boyutlu ve insan odaklı bir süreci ifade ettiğini, bu çerçevede ülke düzeyinde ekonomik ve toplumsal kalkınmanın gerçekleşmesinin öncelikle bölgeler arası dengesizliğin giderilmesine ya da en aza indirgenmesine bağlı olduğunu belirtti.

 

 

 

"Van ilimiz 2011 yılının 23 Ekim ve 9 Kasım 2014 tarihlerinde yaşadığı deprem felaketleri nedeniyle her alanda büyük yıkımlar yaşamıştır.  Bu tür doğal felaketler kuşkusuz salt can kayıplarına yol açmıyor. Ekonomik ve sosyal yaşam da büyük oranda yaşanan felaketlerden etkilenmektedir" diyen Aktaş, şunları ifade etti: "Deprem sonrası kentte yürütülen inşaat çalışmalarının ihale ve çalışan işçilerinin kent dışındaki firma ve kişilere verildiği yönünde çok sayıda iddia gündeme gelmiştir. Aynı şekilde kentteki kamu ihalelerinin de kent dışındaki kişi ve firmalara 'doğrudan temin' yoluyla verildiği yönünde iddialar mevcuttur."

 

 

 

'ESNAFA NE KADAR DESTEK SUNDUNUZ, İŞSİZLİK İÇİN NE YAPTINIZ?'

 

 

Aktaş, 2011 yılından günümüze kadar Van'da kaç adet kamu işinin ihaleye çıkarıldiğini; bu işlerin parasal tutarını ve 2011 yılından beri Van'da ihaleye çıkarılan kamu mal ve hizmet alım ihalelerinin kaçının açık ihale usulüyle ihale edildiğini sordu. İşlerin ne kadarının doğrudan temin ve pazarlık usulüyle ihale edildiğini de soran Aktaş, her bir ihale türünün parasal değeri hakkında bilgi istedi. 

 

 

HDP'li Aktaş, Bakan Şimşek'e şu soruları da yöneltti:

 

 

- "2011 yılından bu güne Van ilimizde ihale edilen kamu işlerinin kaç tanesi yerli firmalara verilmiştir? Kaç adet iş il dışında faaliyet gösteren firmalara verilmiştir? Bu işlerin parasal değeri ne kadardır?

- Yaşanan depremlerde büyük ekonomik kayıplar yaşayan Van ilimizde faaliyet gösteren esnaf ve sanayicilerin desteklenmesi için ne tür çalışmalar yürüttünüz? İl esnafına sunmuş olduğunuz kamu desteklerinin parasal değeri ne kadardır?

- Yayımlanan verilere göre işsizlik ve istihdam oranlarının Türkiye ve bölge ortalamalarının üstünde seyreden Van ilimizde işsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılmasına yönelik yürüttüğünüz projeler nelerdir? 

- Van ilimizde kamu kurumlarının mal ve hizmet alım ihalelerinde yerli firmalara öncelik verilmesi için almayı düşündüğünüz tedbirler nelerdir?

- 2011 yılından bu yana Van ilimizde ihaleye çıkarılan kaç adet kamu ihalesinde yolsuzluk iddiaları gündeme gelmiştir? İddialar ile ilgili kaç adet soruşturma açılmıştır? Soruşturmada hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

- Hükümetleriniz döneminde Van ilimizde özellikle 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra toplu işten çıkarma kararlarının alınmasının nedeni nedir? 

- İşten atılan 7200 kişiden oluşan İŞ-KUR işçilerinin tekrar işlerine dönmeleri için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?"

Editör: Wan Haber