Atakum Belediyesi KEFEK Başkanı Gülten Koralay, kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin üzerinden 78 yıl geçmesine karşın, kadın hakları konusunda bir arpa boyu yol kat edilmediğini belirtti.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün birçok uygar ülkeden daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdiğini ancak bu hakkı yeterince değerlendiremediklerini belirten Atakum Belediyesi Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Gülten Koralay, "5 Aralık 1924 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadınların siyasi hayatta, sosyal ve kültürel alanlarda erkeklerle eşit olmalarını sağlamak amacı ile 'Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı' verildi. Üzerinden 78 yıl geçmesine karşın, bu hakkı kullanmak için hala zorlu bir mücadele veriyoruz. Kadınların eşit bir şekilde temsil edilmeleri konusunda bir arpa boyu yol kat edemedik. Bu erkek egemen toplumda yaşamamız kadar, biz kadınların değerimizi bilmememiz ve haklarımızı korumak için çaba göstermememizden de kaynaklanmaktadır. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların parlamentoda yüzde 14.2 oranında temsil edildiklerini görüyoruz. Tabi bu çıkacak olan yasalarda kadın lehine alınacak kararlarda etkili olmalarını engellemektedir. Bu nedenle diyoruz ki; kadınlar gelecekleri için mutlaka siyasette olmalıdırlar. Kadınlar siyasetle uğraştıkça güçlenecek ve bu platformda kalıcı olduklarını göreceklerdir" şeklinde konuştu.
TBMM'nin 550 milletvekilinin 275 ini kadınların oluşturması gerektiğini de ifade eden Başkan Koralay, "Erkekler tarafından gasp edilen hakkımızı istiyoruz. Biz kadınlar olarak karar mercilerinde yer almak istiyoruz. Bu nedenle birlikte hareket etmeli, gücümüzü kullanmalı, daha çok kadın aday çıkarmalı ve desteklemeliyiz" dedi.
(SAM-SLH-Y)

04.12.2012 17:46:37 TSI

Editör: Wan Haber