Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, 80'i tutuklu ve 5'i tutuksuz 85 sanık hazır bulundu. Diğer sanıklar ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Duruşmada, söz alan tutuklu sanık Herdem Kızılkaya, sanıklar adına ortak taleplerinin olduğunu belirterek, "Yargılanmadan kaçmıyoruz. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gündemde olduğu için adil yargılanmanın önü açıldığında ifade vereceğiz" dedi. 

Sanık Kızılkaya'nın açıklamasının ardından diğer sanıklar ve salonda bulunan yakınları, kararı alkışlarla destekledi. Mahkeme başkanı "duruşmanın düzenini bozdukları" gerekçesiyle tüm sanıkların salondan çıkarılmasını istedi. 

Sanık avukatlarından Sinan Tanrıkulu da müvekkillerinin kararını haklı bulduklarını ifade ederek, bu nedenle davadan çekildiklerini söyledi. Avukat Tanrıkulu'nun beyanının ardından salondaki meslektaşları duruşma salonundan ayrıldı. 

Devam eden duruşmada, Cumhuriyet savcısı, sanıklardan Besime Gonca, Leyla Deniz, Esma Güler ile Dirayet Taşdemir'in tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. 

Mahkeme heyeti verdiği 5 saatlik aranın ardından tutuklu sanıklardan Siracettin Irmak ile Emrullah Cin'in tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi. 

BDP Genel Başkan Yardımcısı ve BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak ile BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da duruşmayı izledi. 

- İddianameden 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 94'ü tutuklu 175 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından, 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezaları isteniyor. MİLLİYET

Editör: Wan Haber