Erzurum'da PKKKCK davasında 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan üniversiteli öğrenci, duruşmada yaptığı Türkçe savunmada, "Barış sürecinde siyasi parti liderleri ve birçok kişi 'Sayın Öcalan' ifadesini kullanmaktadır. Bu cümleyi suç kasti ile söylemedim" dedi.
Ardahan Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu 3'ncü sınıf öğrencisi Ümit Evliyaoğlu (24) hakkında KCK operasyonları kapsamında tutuklu yargılandığı Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10-15 yıl arasında hapis cezası istemi ile dava açıldı. 'Silahlı terör örgütüne üye olmak, görevi yaptırmamak için direnme, silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak, izinsiz gösteri ve yürüyüşlere katılmak' suçlarından tutuklu yargılanan Ümit Evliyoğlu, "İnsanlar ölüme gidiyordu, biz de üniversitede bulunan sol görüşlü öğrenciler olarak bir basın açıklaması yapmaya karar verdik. Gösteri sırasında 'Biji Serok Apo' dediğim doğrudur. Bunun kelime anlamı 'Yaşasın Başkan Apo' demektir. Günümüzde siyasi parti liderleri de 'Sayın Abdullah Öcalan' diyerek yaptıkları konuşmalar barış sürecine ilişkin konuşmadır. Benim de suç kasti ile yaptığım bir konuşma değildir. Basın açıklaması suç teşkil eden bir eylem değildir" dedi.
Duruşmada tutuklu Ümit Evliyoğlu'nun İstanbul Barosu avukatlarından Yaşar Kaya ise kendisinin de İstanbul'da KCK operasyonunda gözaltına alınan 35 avukattan biri olduğunu ve 4 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldığını ifade etti. Avukat Kaya, "Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Ardahan'da yapılan bu gibi basın açıklamalarında tutuklamalar olmuştur. Müvekkilimin örgütle bir bağlantısı yoktur. Göle ilçesinde de aynı şekilde basın açıklamasına bizzat ben de katıldım. Burada böyle gözaltı olayı olmadı. Barış sürecinde siyasi parti liderleri ve birçok kişi 'Sayın Öcalan' ifadesini kullanmaktadır. Abdullah Öcalan ile İmralı'da görüşmeler yapılmaktadır. Tahliyesini talep ediyorum" dedi.
Duruşma salonunda Ümit Evliyoğlu'nun sınıf arkadaşı olan M.E. ayağı kalkarak, "Bir şey söylemek istiyorum. Sayın başkanım ben de yargılandım, beraat ettim" şeklinde sözlü ifadesinin ardından duruşma salonundaki görevli adliye polisleri tarafından etkisiz hale getirilerek dışarı çıkarıldı.
Cumhuriyet savcısının tutuksuz yargılanmak üzere verdiği mütalaa istemine mahkeme heyeti, tutuklu sanık Ümit Evliyoğlu'nun 'PKK-KCK' terör örgütünün çağrısı niteliğinde izinsiz gösteri ve yürüyüşlere katılarak terör örgütü PKK üyesi olmak suçundan TCK 314-2 maddesi kapsamında tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
(AA-AA-AŞ-Y)

01.02.2013 14:46:54 TSI

Editör: Wan Haber