Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, 'raylı sistemler vadisi' olma yolunda hızla ilerlediklerini söyledi.
Rektör Uysal, Türkiye'de bir ilki daha yaparak, üniversite kampüs alanına deneme ve eğitim amaçlı kurulacak raylı sistem ile, öğrencilerin bölümler arasında trenle seyahat edeceğini açıkladı.
İHA'ya açıklamalarda bulunan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Türkiye'nin ilk 'Raylı Sistemler Mühendisliği' bölümünü Karabük'te açtıklarını belirterek, "Öğrencilerimiz şu anda ikinci sınıfta eğitimlerini sürdürüyorlar. Hükümetimiz 2023 vizyonunda hızlı tren yatırımlarına büyük önem veriyor ve 1 milyar dolar yatırım öngörüyor. Ve en önemlisi de bu yatırımlarda en az yüzde 51 yerli üretim isteniyor. Raylar başta olmak üzere vagonların ve diğer ihtiyaçların yüzde 51'inin ülkemizde üretilmesi hedefleniyor. Biz de bu hedefteki ülkemizin teknik alt yapısını oluşturmak için kolları sıvadık. Raylı sistemleri kuracak olan mühendisleri yetiştirerek 2023 vizyonuna destek vermek istedik" dedi.
Prof. Dr. Uysal, üniversite kampüs alanına öğrenci ulaşımını sağlayacak olan raylı sistemleri en kısa zamanda kuracaklarını da anlatarak, şunları söyledi:
"Yerel imkanları ulusal imkanlara taşıyan üniversite olmasını arzu ettik. Karabük ilk Türk demirini üreten bir kent. Ancak bu konuda akademik hiçbir çalışmanın yapılmadığını gördük. Bu nedenle üniversitemizin vizyonunu bu yönde belirledik ve Karabük'ün demir çelik merkezi olmasına katkı vermek için, Demir Çelik Enstitüsü kurmayı öngördük. Kardemir A.Ş. yöneticileriyle yaptığımız görüşmelerde, hem kentin hem de ülkemizin böyle bir enstitüye ihtiyacı olduğunu gördük. Karabük'te Demir Çelik Enstitüsü'nün laboratuvar ve yönetim binaları kompleksi Kardemir A.Ş. tarafından yapıldı. Üniversite olarak biz de laboratuvar malzemelerini almaya devam ediyoruz. Karabük şehrinin kuruluşunun 76. yılı etkinlikleri çerçevesinde, kuruluş günü olan 3 Nisan 2013 tarihinde enstitümüzün açılışını yapacağız. İlk Türk demirinin elde edilişinin 76. yılında, Türkiye'de ilk olan Demir Çelik Enstitümüzü de açacağız. Böylelikle ülkemiz demir çelik sektöründe de kaliteli üretimlerle dünya ile rekabet edebilecek."
(YE-SA-SO-Y)

09.02.2013 10:21:18 TSI

Editör: Wan Haber