Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İEEE Öğrenci Kulübü tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişi Hayrettin Saldı'nın katılımlarıyla "İş Hukuku İş Güvenliği ve Sağlığı" konulu seminer düzenlendi.
KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminere, akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı. Karabük Üniversitesi'nde böyle bir organizasyona dahil olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek açılış konuşmasına başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişi Hayrettin Saldı, "Bu tarz seminerler düzenleyerek; gençliğinizin enerjisini bu bir şekilde atmanızdan dolayı gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bugün burada sizleri ve toplumu çok yakından ilgilendiren konulardan birisi olan; iş hukuku, iş güvenliği ve sağlığı konularında bilgiler vermek için buradayım. Semineri gerçekleştirmekteki amacım sizlerin üzerinde küçücükte olsa bir iz bırakıp, bundan sonraki hayatınızda iş sağlığı ve güvenliği konusunda gereken tedbirleri almanız hususunda sizlerde bilinç uyandırmaktır" dedi.
Bugün ülkemizde gerçekleşen birçok kazanın tedbirsizlikten kaynaklandığını vurgulayan Hayrettin Saldı, "Bir işi yapacaksanız iş güvenliği maksadıyla yapmalısınız, sadece bu iş konusundaki prosedürleri yerine getirmek için o işi yapmamalısınız. Her gün milyonlarca kaza nüksetmekte ve bunlardan 1096 tanesi ise iş kazası sebebiyle gerçekleşmektedir. İstatistiksel verilere baktığımız zaman her gün ortalama 4 insanımız hayatını kaybetmektedir. Görüldüğü üzere iş sağlığı ve güvenliği kavramlarının hayatımızda ne kadar da önemli bir yerde olması gerektiğini belirtmek isterim" diye konuştu.
Saldı, ülkemizde yaşanan iş kazalarından kesitler sunarak, Türkiye'deki çalışan sayısı ile iş kazası sayısının karşılaştırılması, iş kazası ve meslek hastalıklarının etkileri, iş yerlerinde gerçekleşen kazalar kapsamında görünen ve görünmeyen maliyetler, alınabilecek tedbirlerin gerekliliği, iş kazaları piramidi, iş müfettişliği, bölgesel, sektörel, ülkesel düzeydeki iş birliği kavramlarına değindi. Son olarak Hayrettin Saldı, iş kazaları ve meslek hastalıklarının en yüksek seviyelerde seyrettiği, insanların uzun sürelerle çok olumsuz koşullarda çalıştığı ve ücretlerini alamadığı koşullarda çalışarak, çalışma barışının bozulduğu bir ülkede sürdürülebilir ekonomik kalkınmadan söz edilmeyeceğini belirterek; iş hukuku ilkelerinden, toplu sözleşmeler, iş sağlığı ve güvenliği konularına destek veren sivil toplum kuruluşları, kıdem tazminatları, izin hakları, iş hukuku gereğince olması gereken çalışma saatleri, işverenin genel yükümlülükleri, A,B,C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgeleri, risk değerlendirilmesi yapılmasının gerekliliğini ve çalışanların yükümlülükleri konularından bahsederek sunumu sonlandırdı.
Konferansın sonunda katılımcıların sorularını cevaplandıran Hayrettin Saldı'ya, İEEE Öğrenci Kulübü Başkanı, sunumlarından dolayı kendilerine teşekkür ederek hediyelerini takdim etti.
(ET-ET-Y)

21.12.2012 17:00:28 TSI

Editör: Wan Haber