Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından "Ceviz Yetiştiriciliği" eğitim semineri verildi.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere 'Ceviz Yetiştiriciliği' ile ilgili olarak gerçekleştirilen, Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen'in konuşmacı olarak katıldığı eğitim seminerine; KBÜ Genel Sekreteri Av. Yaşar Alpay, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Şahin, Ziraat Odaları Başkanı, Şube Müdürleri, Mahalle Muhtarları ve ilimiz çiftçileri katıldı. Herkese katılımları için teşekkür eden Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Şahin, "Karabük Tarım İl Müdürlüğü olarak her yıl ceviz yetiştiriciliği konusunda programlar yapıyoruz. İlimizde 300 dönüme yakın ceviz bahçesi yapmaya çalışıyoruz. İlimizde cevizle ilgili olarak yaptığımız çalışmaların çok profesyonel olarak yapıldığını söyleyemeyiz. İlk defa bir hocamız Karabük'e gelerek ceviz konusunda bizlere bilgi verecektir. Bizleri kırmayarak buralara kadar gelen Hocamız Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen'e ve siz değerli katılımcılarımıza çok teşekkür ederiz" dedi.
Türkiye'nin en popüler meyvesi olan ceviz hakkında bilgiler vereceğini söyleyen Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, "1974'lere kadar Türkiye dünyada ceviz yetiştiriciliğinde 1. sırada yer alırken bugün bazen 3. sırada bazen de 4. sıra yer almaktadır. Dünyada bakıldığı zaman tarımı gelişmemiş sanayi ülkesi yoktur. Başka bir deyişle tarımı gelişmiş ülkenin sanayisi de gelişmiştir. Bugün dünyada en çok ceviz ülke Çin'dir. Türkiye'de ceviz konusundaki ilk çalışmayı 1960'lı yıllarda yapılmıştır. Resmi yollardan ceviz alımı dışında kaçak olarak ceviz girişinin olması da cevizin iç piyasasının ne kadar aç, dolayısıyla cevize olan talebin ne kadar yüksek olduğunun göstergelerinden biridir" diye konuştu.
Cevizin 500 yıllık bir ağaç olduğunu ve ekonomik ömrü en uzun olan bir meyve olduğunu belirten Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, ceviz üretimine yönelişin gerekçeleri, cevizin uzun vadedeki getirilerinin neler olduğu, ceviz yetiştiriciliğinde çevre faktörlerinin önemi, ceviz yetiştirimindeki önemli noktalar ve cevizin sağlığımız açısından öneminin neler olduğu hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
"Ceviz, geleceğe ulaştıracak sözü olanların meyve ağacıdır" diyen Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, katılımcıların sorularını cevaplandırarak Ceviz Yetiştiriciliği Eğitim Semineri'ni sonlandırdı.
(ET-ET-Y)

19.02.2013 16:21:30 TSI

Editör: Wan Haber