Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından hazırlanan 'Müsademe-i Efkar' programı kapsamında T.C. ÇAD Büyük Elçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas'ın katılımlarıyla "Afrika" adlı konferans gerçekleştirildi.
"Afrika" adlı konferans başlamadan önce Teknoloji Fakültesi Fuaye Alanı'nda KBÜ Teknik Eğitim Fakültesi Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği programı öğrencilerinin dönem sonu projesi olarak yaptıkları "CNC Tezgahlarının Sergisi" gerçekleştirildi. Sergi açılışında kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, "Karabük Üniversitesi'ni diğer üniversitelerden farklı kılan her alanda uygulamalara çok fazla önem vermemizden kaynaklanmaktadır. Başka üniversitelerde belki arkadaşlar bu tezgâhların orijinallerini görebilirler ama bizim başarımız diğerlerinin 100 TL'ye mal ettiği tezgahları biz kendimiz üreterek bunları 10 TL ye üretmemiz ve üretirken de sevgili gençlerimizi eğitmiş olmamızdan kaynaklanmaktadır. Ben bu serginin açılmasında emeği geçen değerli hocalarıma şükranlarımı sunuyorum. Sevgili gençlerin göstermiş olduğu üstün başarıdan dolayı da kendilerini tebrik ederek gözlerinden öpüyorum. Sergimizin de hayırlı uğurlu olmasının temenni ediyorum" dedi.
Serginin açılışını Rektör Uysal ve T.C. ÇAD Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas birlikte yaptı. Kurdele kesiminin ardından Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, T.C. ÇAD Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas ve beraberindekiler öğrencilerin yapmış oldukları CNC Tezgahlarını yakından incelediler. Serginin gezilmesinin ardından "Afrika" adlı konferansa geçildi.
Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa; Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, İl Müftüsü Halil Bektaş, dekanlar, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. T.C ÇAD Büyükelçisi ve aynı zamanda Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas'ın özgeçmişinin okunması ile başlayan konferansta, sunumlarını yapmak üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Ahmet Kavas, Karabük'te böyle iftihar edilecek güzel bir üniversitede sonum yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek sunumuna başladı. Kavas, "Afrika konusunda bir şeyler söylemek için uzun vadede çaba sarf etmek gerekir. Bende 25 yıl boyunca edinmiş olduğum bilgi ve tecrübelerimi siz değerli katılımcılarla paylaşacağım" dedi.
Sunumlarına 30 milyon kareyi aşan büyüklüğü ile bir kıtayı kapsayan Afrika'nın genel bir tanımını yapan Kavas, Afrika kıtasında yaşayan kavimler ve bu coğrafyada kurulan devletlerden, Afrika'nın doğuşu, Afrika'da İslamiyet kavramından ve Afrika'da İslamiyet'in yayılışında, Osmanlı Sahraaltı Afrika Münasebetlerinden, 400 yıllık Afrika'da hakimiyet kuran Osmanlı Devletinin buradaki varlığından, Afrika'daki sömürgecilik ve köle ticaretinden, Afrika Türkiye ilişkileri ve son olarak Türkiye'nin Afrika'da gerçekleştirmek istedikleri projeler hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi.
Sunumlarının sonunda katılımcıların sorularına cevaplandıran T.C. ÇAD Büyükelçisi ve Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi'ne teşekkür eden Rektör Uysal, günün anısına kendilerine hediyelerini takdim etmesiyle konferans sona erdi.
(ET-ET-Y)

26.12.2012 11:51:15 TSI

Editör: Wan Haber