Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Alper Turna, geçtiğimiz yıllarda periyodik bakım ve kontrolleri yapılmayan, bilgisizce ve yanlış kullanılan kalorifer kazanlarının patlaması sonucu çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ve önemli maddi hasarlar yaşandığını belirterek, kalorifer kazanlarının yetkili kişiler dışında işletilmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
Turna, kış mevsimi dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalorifer kazanlarının işletilmesiyle ilgili uyarılarda bulundu. Evde, işyerlerinde herhangi bir kaza ya da patlamayla karşılaşmadan, can ve mal kayıpları yaşanmadan huzurlu bir kış geçirmek için bu konuda önlemler almak gerektiğini vurgulayan Turna, 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün ilgili maddelerinde buhar kazanı, kalorifer kazanı, kızgın yağ kazanı, kızgın su kazanı, hava tankı, hidrofor gibi basınçlı kapların, yılda bir kere periyodik kontrol ve testlerinin yapılmasının hükme bağlandığını hatırlattı.
Ancak denetim yetersizliği nedeniyle bu testlerin genellikle ihmal edildiğine dikkat çeken Turna, "Kazanlarda emniyet sistemleri çalışmadığında, eskime, çürüme veya diğer işletme hataları olduğunda, kazalar ya da patlamalar ne yazık ki kaçınılmaz olmaktadır. Mevcut kazanlarda periyodik kontrol ve testlerin, yetkili kuruluşlar tarafından yapılmasıyla patlamaların büyük oranda önüne geçilebilir.
Ülkemizdeki kazan dairelerinin tamamının süratle kontrole tabi tutularak mevcut durumlarının ortaya çıkarılması, ömrünü tamamlamış ve kullanılması sakıncalı kazanların işletilmesine ivedilikle son verilmesi gerekmektedir" dedi.
Bu nedenle mevcut yönetmelikler doğrultusunda, kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez periyodik kontrol, bakım ve testlerinin mutlaka yapılması gerektiğini kaydeden Turna, "Bu testlerin uzman kişiler tarafından sağlıklı biçimde yapılabilmesi ve yönetmeliklere göre geçerli sayılabilmesi için, Makina Mühendisleri Odası gibi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen, yetkili muayene kuruluşlarına yaptırılmasına dikkat edilmelidir. Geçmişte yaşadığımız kazan patlamalarının, yetkin ve yetkili olmayan kişiler tarafından işletilen kazanlarda gerçekleştiği unutulmamalıdır" diye konuştu.
(HSK-Y)

26.12.2012 14:01:50 TSI

Editör: Wan Haber