TUSKON'un dünyanın dört bir tarafından misafir ettiği işadamları zirvesine katılan Kazakistan ve Tanzanyalı 20 işadamı, ŞUGİAD'ın davetlisi olarak dün Şanlıurfa'ya geldi. Şanlıurfalı işadamları ile görüşmeler yapan ve kentin ticaret potansiyelin inceleyen işadamları, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i ziyaret etti.
Tanzanya ve Kazakistanlı işadamları, ŞUGİAD Başkanı Mehmet Öksüzoğlu'nun başkanlığında Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i ziyaret etti. Konuklarını Valilik Toplantı Salonu'nda kabul eden Vali Güvenç, yabancı misafirlere Şanlıurfa'nın sosyo-ekonomik ve tarihi yapısını anlattı. Güvenç, Şanlıurfa'nın kalkınmaya ve gelişmeye çok müsait bir il olduğunu söyledi. Vali Güvenç, Kazakistan ve Tanzanyalı işadamlarını Şanlıurfa'da görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "Son zamanlarda iş dünyası, ülkemizin kardeş ülkelerle ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Bu da Türkiye'deki gelişim ve değişimin hangi noktalara geldiğini gösteriyor. On yıl önce bu ülkede her şey devlete bağlıydı; oysa şimdi sivil toplumu geliştiriyoruz, kalkınmanın sivil toplumda özel sektör eliyle olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunda da çok başarılı olduk çok şükür. İş adamlarımız dünyanın dört bir yanında dostluklar kuruyorlar, iş kuruyorlar işbirliğimizi geliştiriyorlar. Türk ve Müslüman dünyasında çok ciddi iş ve yatırım gelişmeleri var. İnşallah daha çok görüşür, daha çok birlikte iş yaparsak bütün ülkelerin menfaatine olur. Çünkü gerçekten çok büyük potansiyel var ve halklarımız bizlerden bu işbirliğini ve gayretli çalışmayı bekliyorlar. Kazakistan'la Tanzanya'nın Şanlıurfa'da aynı masada buluşmasını çok anlamlı olduğunu söylememiz lazım" diye konuştu.
Misafirlerine Şanlıurfa'nın tarım potansiyelini de aktaran Vali Güvenç, Şanlıurfa'da yıllık yaklaşık 4 milyar dolarlık tarımsal ürün yetiştirildiğini, yapılan yatırımlarla 3 yıl içinde 2 milyon dekar olan sulanabilir arazinin 6 milyon dekara ulaşacağını kaydetti. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi hakkında da konuklarına bilgi veren Güvenç, altyapı eksikliklerinin kısa süre içerisinde tamamlanacağını belirtti.
Şanlıurfa'da çok iyi karşılandıklarını ve kenti beğendiklerini ifade eden Tanzanyalı işadamı George Nangale, "Gösterilen misafirperverlikten dolayı tüm Şanlıurfalıların ve sizlerin nezdinde tüm Türkiye'ye ülkem adına teşekkür ediyorum" dedi.
Geçmişten gelen bağların bu tür ziyaretlerle daha da pekiştiğini söyleyen Güney Kazakistanlı işadamı Kayugou Kambar ise, "Böyle sıcak bir ortamda bizi karşıladığınız için teşekkür ederim. Kazakistanın bağımsızlığı sadece yirmi yıl oldu ve özellikle Türkiye ile ilişkilerimiz baya gelişmekte. İlk önce ülkemizde hizmet veren okullar vasıtasıyla Türkiye'yi tanıdık. Daha sonra da ortak çalıştığımız Türk şirketleri ve böyle sıcak ortamlarla tanıdık. Burada hiç düşünmediğimiz şekilde iş adamlarını bir araya getirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Kazakistan genelindeki işadamları adına teşekkür ediyorum. Uçaktan iner inmez gösterdiğiniz sıcaklığı hissettik. Buradaki başarılı işlerinizi gördük. Gezdiğimiz Ufuk Boru fabrikasındaki ürünlere Kazakistan'da ihtiyaç var. Ürünlerinizi ülkemizde de görmek isteriz" diye konuştu.
Bunun üzerine Vali Celalettin Güvenç, aynı zamanda Ufuk Boru'nun da sahibi olan Mehmet Öksüzoğlu ile Kazakistan-Tanzanya ortaklığını kurabileceklerini, bu ortaklık dahilinde birer fabrikada kendi ülkelerine kurulabileceğini söyledi. Yapılan ziyaretlerin iş yatırımları ile devam etmesini dileyen Vali Güvenç'e heyet teşekkür etti.
Karşılıklı sohbetin ardından Güney Kazakistanlı işadamı Kayugou Kambar tarafından Vali Güvenç'e Kazakistan'ın milli kıyafeti olan Çapan giydirilerek, heyetle birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi.
(RÇ-Y)

01.12.2012 11:29:25 TSI

Editör: Wan Haber