Kaz Dağlarından geçerek Balıkesir'i Çanakkale'ye bağlayan Yenice karayolu, Marmara ve Ege Bölgelerini de etkisi altına alan yoğun kar yağışı sebebiyle trafiğe kapandı. Çok sayıda araç yolda kalırken, vatandaşlar han ve çiftliklere sığındı. Hayvanlarına yem getiremeyen çiftlik sahipleri ise yolların açılmasını istedi.
Gece saatlerinden itibaren etkisini artıran kar, Kaz Dağlarında ulaşım çilesine dönüştü. Balıkesir'in Edremit ilçesini Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlayan karayolu sabah saatlerinde trafiğe kapandı. Araçlarında zincir bulunan bazı şoförler yola devam ederken, yol kenarlarında çok sayıda araç terk edilmiş halde bekliyor. İçinde 10 yolcusu bulunan bir minibüsün şoförü, zincir takmadan yola devam ederek, "Ben yılların şoförüyüm. Kendime güveniyorum" dedi.
Araçları yolda kalan bir grup gençse Kaz Dağlarının eşsiz manzarasına dayanamayarak telefonlarıyla birbirlerinin fotoğraflarını çekti. Gençlerin otomobilleri basın mensuplarının da yardımıyla kurtarıldı.
Yolun en tehlikeli bölgesi olan Deve Boynu ve Çıkarlıhanlar mevkiinde mahsur kalan vatandaşlar ise han ve çiftliklere sığınarak yolun açılmasını beklemeye başladı. Yolda bulunan han ve çiftliklerin hayatlarını kurtardığını söyleyen bir araç sürücüsü, "Araçlarımız ilerleyemeyince yolda kaldık. Buradaki hana sığındık. Allah onlardan razı olsun" dedi.

HAYVANLAR YEM SIKINTISI YAŞIYOR
Kaz Dağlarındaki çiftliklerde bulunan küçükbaş hayvanlar da kardan olumsuz etkileniyor. Yolların ulaşıma kapanmasıyla birlikte hayvanlara yem getiremeyen çiftlik sahipleri, yolların açılmasını sabırsızlıkla bekliyor.
Çiftliğinde 100'den fazla keçisi bulunan bir vatandaş, "Her yıl kar yağdığında bu yol kapanır, araçlar bu yoldan geçemez. Yine bu yıl da yolumuz kapandı, keçilerimiz aç kaldı. Yem getiremediğimiz için endişeliyim. Bir an önce yolun açılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Çiftlik sahipleri köpekleri sık sık içeri alıp ısıtırken, tavuk ve horozların bulunduğu kümesleri de sararak hayvanları korumaya çalışıyor.
Binaların çatılarından yarım metrelik buzlar sarkarken, vatandaşlar tehlikeli olmaması için 2 saatte bir yeniden oluşan buzları kırmak zorunda kalıyor.
Talimalanı mevkiinde bulunan bir süs havuzu eksi 10 dereceyi bulan soğukta donarken, ortaya kartpostallık bir manzara çıktı.
Bölgede kar yağışı devam ederken, Edremit ilçe merkezine de öğle saatlerinde yılın ilk karı düştü.
(SŞ-MŞ-GS-Y)

08.01.2013 13:52:04 TSI

Editör: Wan Haber